Άρειος Πάγος: Έμποροι Ι.Χ. καταδικάστηκαν για πειραγμένο κοντέρ

Η υπόθεση αφορούσε αυτοκίνητο 1.800 κυβικών που πώλησαν, το οποίο εμφάνισαν να έχει διανύσει μόλις 44.000 χλμ. - Η απάτη επισύρει ποινή φυλάκισης έως 10 έτη και επιστροφή μέρους των χρημάτων που καταβλήθηκαν

Σε περίπτωση που πουλάτε το αυτοκίνητό σας και πειράξετε το κοντέρ του, μειώνοντας τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει, προκειμένου να πιάσει καλή τιμή, διαπράττετε απάτη. Ετσι, επικρέμαται σε βάρος σας αφενός ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 10 έτη κάθειρξη (αν η αξία του αυτοκινήτου είναι μεγάλη, τότε επιβάλλεται κάθειρξη) και αφετέρου χρηματική ποινή, ενώ πρέπει να επιστρέψετε μέρος του τιμήματος όπου πουλήθηκε το αυτοκίνητο, καθώς υπάρχει μείωση της αξίας του ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διαγράφηκαν από το κοντέρ.

Ενας 67χρονος μαζί με τον γιο του επισκέφθηκαν την έκθεση αυτοκινήτων που διατηρούσαν δύο αδέλφια προκειμένου να αγοράσουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Ο υπάλληλος της έκθεσης τους υπέδειξε ένα αυτοκίνητο 1.800 κυβικών, με ημερομηνία κυκλοφορίας τον Οκτώβριο του 2008, το οποίο εξωτερικά ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Τα δύο αδέλφια διαβεβαίωσαν τον υποψήφιο αγοραστή ότι το αυτοκίνητο είχε διανύσει μόλις 44.000 χλμ. και τους έδειξαν το κοντέρ, το οποίο πράγματι έγραφε τα χιλιόμετρα που τους έλεγαν.

Δεν παρέδωσαν χαρτιά

Τελικά συμφώνησαν στην τιμή αγοράς, η οποία ήταν 9.350 ευρώ. Ο 67χρονος ζήτησε τότε να του δοθούν το βιβλίο με τα service, στο οποίο καταγράφεται ο ακριβής αριθμός των χιλιομέτρων, τα έγγραφα του ΚΤΕΟ, την άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ., προκειμένου να διαπιστώσει την πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο επιχειρηματίες με εύσχημο τρόπο απέφυγαν να παραδώσουν τα χαρτιά του αυτοκινήτου. Ο νέος ιδιοκτήτης κατέβαλε συνολικά 9.350 ευρώ.

Περιχαρής, άρχισε να κάνει βόλτες με το αυτοκίνητο, αλλά η χαρά του δεν κράτησε πολύ. Κι αυτό γιατί δύο μόλις μέρες μετά την αγορά, το αυτοκίνητο χάλασε: παρουσίασε προβλήματα με την καύση των λαδιών της μηχανής και συγκεκριμένα στο φίλτρο λαδιού. Ο 67χρονος το πήγε στο συνεργείο της επίσημης αντιπροσωπείας για να γίνει service και οι αναγκαίες επισκευές.

Εκεί πληροφορήθηκε έκπληκτος από τον μηχανικό ότι στην πραγματικότητα τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο είναι 149.162, δηλαδή 100.000 επιπλέον χιλιόμετρα από αυτά που αναγράφει ο χιλιομετρητής. Ετσι, η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Ο εξαπατημένος αγοραστής υποστήριξε ότι έχει υποστεί «περιουσιακή ζημία κατά το ποσό των 5.450 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στη διαφορά της αξίας του πωληθέντος αυτοκινήτου». Από την πλευρά τους τα δύο αδέλφια υποστήριξαν ότι εκείνος που παραποίησε την ένδειξη του κοντέρ ήταν ο 67χρονος. Κι αυτό γιατί είχε «σκοπό να ζητήσει χρηματική αποζημίωση».

Ωστόσο, το επιχείρημα απορρίφθηκε από τους δικαστές καθώς δεν αποδείχθηκε ούτε προκύπτει κάποια μεθόδευση ή παράνομα κίνητρα από την πλευρά του αγοραστή. Αντίθετα, όπως σημειώνουν οι αρεοπαγίτες, αποδείχθηκε ότι ο αγοραστής με εξώδικό του γνωστοποίησε ότι «είχε γίνει παραποίηση της ένδειξης του χιλιομετρητή του αυτοκινήτου του, γεγονός που ανακάλυψε όταν το αυτοκίνητο αυτό εισήλθε στο συνεργείο της αντιπροσωπείας».

Αρνήθηκαν test drive

Δεν αποδείχθηκε επίσης, όπως σημειώνουν οι δικαστές, ότι οι επιχειρηματίες παρέδωσαν στον αγοραστή «το δελτίο τεχνικού ελέγχου οχήματος (ΚΤΕΟ), που ανέγραφε την ένδειξη χιλιομετρητή “132.463 χιλιόμετρα”». Παράλληλα αρνήθηκαν πριν από την αγορά του αυτοκινήτου «να χορηγήσουν έστω και λίγο το αυτοκίνητο να το οδηγήσουν (test drive), όπως επίσης αρνήθηκαν να τους χορηγήσουν τα βιβλία των σέρβις του οχήματος».

Τελικά, οι ισχυρισμοί των δύο επιχειρηματιών δεν κρίθηκαν πειστικοί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιώς, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν για απάτη από κοινού σε φυλάκιση 8 μηνών ο καθένας και να υποχρεωθούν να επιστρέψουν έντοκα 5.450 ευρώ στον αγοραστή λόγω διαφοράς της αξίας του αυτοκινήτου. Το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των δύο επιχειρηματιών με τους οποίους ζητούσαν να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνους απόφαση.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτογραφίες: Το πάρτι της Μαράια με τις φίλες της πριν τον γάμο με τον Αντετοκούνμπο


Ξυλοδαρμούς, βιασμούς και λεκτική βία κατέγραφε στο ημερολόγιό της η σύντροφος του ιερέα στα Χανιά


Καταρρέει το σπίτι του Ηλία Βενέζη στο μικρασιατικό Αϊβαλί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr