Τραγωδία στο Μάτι: Συγκλονίζει o πυροσβέστης που έχασε τη σύζυγο και το 6 μηνών βρέφος τους - «Δεν λειτούργησε τίποτα»

«Αν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, θα μπορούσαν να είχαν φύγει», είπε στο δικαστήριο – Πώς έμαθε για τους θανάτους των δικών του προσώπων

«Πλησίαζα πεζός στην παραλία. Άρχισα να βλέπω λιωμένα αυτοκίνητα, πεσμένες κολόνες, άρχισα να βλέπω μια άλλη εικόνα. Είδα την παραλία γεμάτη από κόσμο σε κατάσταση σοκ, παιδιά και ηλικιωμένους… Η Μαργαρίτα ήταν καθισμένη με τα μάτια κλειστά. Είδα τον μπέμπη μας στα χέρια ενός κυρίου που προσπαθούσε να του δώσει πρώτες βοήθειες…».

Δεν χωρά ο ανθρώπινος νους όσα έζησε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος τον Ιούλιο του 2018 έχασε τη γυναίκα του και το μόλις έξι μηνών βρέφος τους στο Μάτι. Σήμερα, ο κ. Δημητρίου κατάθεσε στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό για τη φονική πυρκαγιά και τα όσα είπε τόσο για τη διαχείριση του φαινομένου εκείνη την ημέρα από τους αρμοδίους, όσο και για την απώλεια των μελών της οικογένειάς του είναι «γροθιά στο στομάχι».

Ο μάρτυρας, ο οποίος εκείνη την ημέρα βρίσκονταν στην υπηρεσία του, περιέγραψε στους δικαστές τις προσπάθειές του να εντοπίσει τη γυναίκα του και το μωράκι τους, όταν δυο φορές επιχείρησε να μπει με το αυτοκίνητο του στο Μάτι.

Τελικά τη δεύτερη φορά κατάφερε να φτάσει στην παραλία, εκεί όπου είδε, όπως είπε, τη σύζυγο του με τα μάτια κλειστά καθισμένη στη παραλία και το μωράκι τους στην αγκαλιά ενός άγνωστου άνδρα. Τότε, όπως είπε, έκρινε ότι άμεσα έπρεπε να βάλει τη γυναίκα του και το παιδί τους στο αυτοκίνητο για να τους μεταφέρει στο ΕΚΑΒ.

«Στην προσπάθεια μου να βγούμε από το σημείο βλέπω ένα εθελοντικό όχημα και τους παρακάλεσα να βάλουν το παιδί μέσα να πάνε στο νοσοκομείο. Επειδή κατάλαβα ότι η Μαργαρίτα πονούσε, την άφησα να βρω το αυτοκίνητο. Μέχρι να γυρίσω την είχε παραλάβει ασθενοφόρο. Ήταν η τελευταία φορά που την είδα. Πήγα στο Παίδων. Από τα πρόσωπα τους καταλάβαινα πως κάτι δεν πάει καλά. Με ενημέρωσαν ότι ο μικρός δεν τα κατάφερε. Μετά πήγα στον «Ευαγγελισμό» στη Μαργαρίτα. Επέστρεψα στο σπίτι πολύ αργότερα και ήταν σε ένα μεγάλο ποσοστό καμένο. Η Μαργαρίτα νοσηλεύθηκε για άλλες 11 ημέρες. Δεν τα κατάφερε», είπε στην κατάθεσή του ο κ. Δημητρίου, ο οποίος, όπως ανέφερε, τις πρώτες στιγμές που έμαθε για την πυρκαγιά εκτίμησε ότι η σύζυγός τους θα πάρει το παιδί και θα φύγει από το σπίτι τους στο Μάτι. «Μετά έμαθα ότι δεν είχε ρεύμα και δεν μπορούσε να ανοίξει την γκαραζόπορτα για αυτό υποθέτω έφυγε πεζή. Η παραλία ήταν η μοναδική έξοδος» σημείωσε.

«Όλα πήγαν στραβά, δεν λειτούργησε τίποτα»

Εισαγγελέας: Ενημερώσατε τον ανώτερό για την κατάσταση;

Μάρτυρας: Εγώ ασχολιόμουν με τη Μαργαρίτα. Μέχρι σήμερα δεν μπαίνω σε συζητήσεις πώς και τι έχει γίνει…

Εισαγγελέας: Και σίγουρα πονάει όλο αυτό.. Δυστυχώς πρέπει να σας ρωτάμε γιατί όλη η Ελλάδα προσπαθεί να μάθει τι πήγε στραβά εκείνη την ημέρα..

Μάρτυρας: Θέλω να μαθευτεί η αλήθεια και λέω μόνη αυτή..

Εισαγγελέας: Μα προφανώς, εδώ ξεκληρίστηκε η οικογένειά σας. Λόγω της ιδιότητας σας ρωτάμε, τι πήγε στραβά;

Μάρτυρας: Δεν πιστεύω ότι πήγε κάτι σωστά. Όλα πήγαν στραβά. Δεν πιστεύω ότι λειτούργησε κάτι. Δεν λειτούργησε τίποτα. Εδώ καταθέτω αυτό που εγώ έχω βιώσει και ζήσει.

«Από τη στιγμή που άρχισε το ένα να μην δουλεύει σωστά, συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα»

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας ανέφερε πως εκείνη την ημέρα ο ίδιος δεν είδε κανένα εναέριο πυροσβεστικό μέσο στην περιοχή και τόνισε πως τα αίτια της τραγωδίας με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες είναι πολλά.

«Η λάθος εκτίμηση της αστυνομίας να εκτρέπει την κυκλοφορία μέσα από το Μάτι, η μη επάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, η μη ενημέρωση των πολιτών όλα αυτά μαζί συντέλεσαν στο να γίνει αυτό που έγινε. Θα έπρεπε όλα αυτά να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν ένα αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που άρχισε το ένα να μην δουλεύει σωστά, συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα και έφτασε στο αποτέλεσμα με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες που μέχρι σήμερα υποφέρουν», είπε μεταξύ άλλων.

«Υπήρχε αρκετός χρόνος για να φύγουν ακόμα και οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά»

Ακόμη κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως οι πολίτες έπρεπε πάση θυσία εκείνη την ημέρα να έχουν ενημερωθεί «με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο» ενώ τόνισε πως ακόμη και στον ίδιο μέχρι το 2018 δεν ήταν ξεκάθαρο ποια είναι η διαδικασία εκκένωσης μιας περιοχής.

«Μετά το έμαθα ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πως διαχέεται η πληροφορία και για το πως γίνεται, δηλαδή πρώτα η εισήγηση από τον επικεφαλής του πεδίου και στη συνέχεια ενημερώνουν τα όργανα μέσω 112 ή ενεργούν», σημείωσε ο μάρτυρας και σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε: «Εκείνη την ημέρα, το φαινόμενο ήταν πολύ δυναμικό και έντονο. Η οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε να γίνει άμεσα με σωστό σχεδιασμό, να γίνει από την αρχή έγκαιρα στην έναρξη της πυρκαγιάς με ακρίβεια. Όταν η φωτιά είχε πιάσει τη Μαραθώνος, δεν υπήρχε πια αυτή η επιλογή.. (..) Όταν η φωτιά πέρασε από το Λύρειο Ίδρυμα γύρω στις 5:00 ήταν κομβικής σημασίας να ενημερώσουν τους πολίτες. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να φύγουν ακόμα και οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά».

Τέλος, όπως επισήμανε ο κ. Δημητρίου μετά το 2018 σε πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, λειτουργεί το σύστημα ενημέρωσης πολιτών και η σταδιακή απομάκρυνση του κοινού. «Μέχρι τότε δεν είχα τέτοια εικόνα. Εγώ στο παρελθόν δεν είχα συμμετάσχει σε άσκηση απομάκρυνσης πληθυσμού. Πρώτη φορά συμμετείχα φέτος στη Ραφήνα», σημείωσε.



Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ηλεία: Πατέρας πήγε να χωρίσει τον γιο του που χτυπούσε τη μητέρα και πέθανε

Νότια Καλιφόρνια: Χάος από τις κατολισθήσεις - Γιατί συμβαίνουν και απειλούν σπίτια εκατομμυρίων δολαρίων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία βομβάρδισε τη Λβιβ - Υπό πίεση ο Ζελένσκι που τα αλλάζει όλα στην κυβέρνησή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr