Σπανός για το πρόγραμμα «Διατροφή»: Αφήστε τα παιδιά μας έξω από εσωκομματικές μικροστοχεύσεις

Το πρόγραμμα που υλοποιεί το «Ινστιτούτο Prolepsis» θα συνεχιστεί κανονικά - Καθημερινά 4.000 παιδιά στη Στερεά λαμβάνουν ένα υγιεινό σχολικό γεύμα είπε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επέλεξε την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024, στην πόλη της Λαμίας, προκειμένου να απαντήσει θεσμικά και αναλυτικά σε ισχυρισμούς, υπαινιγμούς και ερωτήματα για το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» και την υλοποίησή του σε σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας.

«Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 4.000 παιδιά -εκείνα τα παιδιά που το έχουν περισσότερο ανάγκη- λαμβάνουν καθημερινά ένα υγιεινό σχολικό γεύμα. Ως Περιφερειακή Αρχή είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το πρόγραμμα “ΔΙΑΤΡΟΦΗ” και πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχιστεί κανονικά το προσεχές σχολικό έτος! Αισθάνθηκα την ανάγκη να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με αυτή τη δήλωση, γιατί οι πρώτοι στους οποίους οφείλουμε να απαντήσουμε είναι οι δεκάδες οικογένειες που επικοινώνησαν μαζί μας αυτές τις μέρες, ανησυχώντας για το μέλλον της δράσης» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Ακολούθως, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το eviaportal, έδωσε όσα στοιχεία ζητήθηκαν από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, απάντησε ένα προς ένα τα 22 ερωτήματα των περιφερειακών παρατάξεων και αναφέρθηκε εκτενώς σε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την ωφελιμότητα του προγράμματος και αποδεικνύουν την τήρηση της νομιμότητας (τύποις και ουσία), σε κάθε στάδιο του προγράμματος, από την αρχική απόφαση χρηματοδότησης μέχρι την υλοποίηση του, για κάθε χρόνο.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η Περιφέρεια συνεργάζεται από τη σχολική χρονιά 2015-16 με το επιστημονικό μη κερδοσκοπικό «Ινστιτούτο Prolepsis», το οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και την προώθηση υγιεινής διατροφής σε σχολεία με αυξημένα ποσοστά ευπαθούς μαθητικού πληθυσμού. Πρόκειται για τον μοναδικό φορέα με αποδεδειγμένη επιστημονική εμπειρία στο χώρο της προαγωγής της δημόσιας υγείας, που υλοποιεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» τελούσε και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παρά την εναλλαγή Κυβερνήσεων και σύνθεσης Περιφερειακού Συμβουλίου, ουδέποτε υπήρξε επιφύλαξη για την υλοποίησή του. Αντιθέτως, ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξήθηκε τα τελευταία έτη, κατόπιν σχετικών προτάσεων Περιφερειακών Συμβούλων της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας, για την επέκταση του σε περισσότερα σχολεία!

Το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» υλοποιείται με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ινστιτούτου. Η τρέχουσα σύμβαση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έλαβε σύμφωνη γνώμη της ευρύτατης πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (οι υποστηριζόμενες από την αξιωματική αντιπολίτευση παρατάξεις -προς τιμήν τους- στήριξαν εμφατικά τη δράση) και φυσικά την έγκριση νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχονται καθημερινά φρέσκα υγιεινά σνακ σε 4.000 μαθητές, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Η επιλογή των σχολείων γίνεται με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (μέσο εισόδημα ανά Ταχυδρομικό Κωδικό, ποσοστό μαθητών του σχολείου που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, καταγεγραμμένη επισιτιστική ανασφάλεια) και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή ανάγκες σχολείων σε περιοχές πληγείσες από φυσικές καταστροφές ή με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Για λόγους προστασίας των σχολείων και των παιδιών από πιθανό στιγματισμό, αποφεύγεται η δημοσιοποίηση των ωφελούμενων σχολικών μονάδων. Φυσικά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε κάθε δημόσια αρχή.

Η άρτια υλοποίηση του προγράμματος ελέγχεται και εγκρίνεται από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου (τρεις υπάλληλοι της ΠΣΤΕ, που συντάσσουν τα πρακτικά πιστοποίησης της υλοποίησης του έργου), από τους διευθυντές των σχολείων που υπογράφουν για την παραλαβή των προϊόντων. Ακολουθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι κατά την εκκαθάριση των ενταλμάτων πληρωμής, σύμφωνα με το Ν. 4270/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (Ν. 4607/2019 & 4611/2019).

Κατά τα 8 χρόνια υλοποίησης του προγράμματος σε σύνολο 22.616 μαθητών δεν έχει καταγραφεί ούτε μια καταγγελία σχετικά με την ποιότητα των γευμάτων ή την ίδια την υλοποίηση του προγράμματος. Επισημαίνεται τέλος ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση των ακατάλληλων σχολικών γευμάτων, που απασχόλησε πρόσφατα τη δημοσιότητα.
«Το πρόγραμμα “ΔΙΑΤΡΟΦΗ”, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, είναι μια δράση που μας ενώνει! Διαχρονικά, στηρίζεται σε ευρύτατες πλειοψηφίες, ενώ υπάρχουν και συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, που δικαίως υπερηφανεύονται ότι με την πολιτική τους πίεση μεγάλωσε ο προϋπολογισμός και απευθύνεται σε ολοένα και περισσότερα παιδιά», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και κατέληξε:

«Για αυτούς τους λόγους, απευθύνω μια έκκληση…

Οι όποιες εσωκομματικές μικροστοχεύσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής να μην διχάσουν το Περιφερειακό μας συμβούλιο!

Και κυρίως να μην βλάψουν τα χιλιάδες παιδιά, που έχουν ανάγκη και ωφελούνται καθημερινά από τη δράση μας!».

Ειδήσεις σήμερα:

Σαδιστής ουρολόγος στη Νέα Υόρκη κακοποίησε πάνω από 300 άνδρες - Τα βασανιστήρια που έκανε με πρόσχημα τη «θεραπεία»

Συνεχίζει τον χαβά της η Τουρκία: Δεν θα εγκρίνουμε ποτέ την προβολή του Famagusta στο Netflix

Βαθαίνει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα και Kasselistas κατά Κασσελάκη για το όνομα του κόμματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr