Άδωνις Γεωργιάδης: Ανακοίνωσε τα κίνητρα για να πάνε οι γιατροί σε προβληματικές και άγονες περιοχές

Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη - Προς δημοσίευση στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παραμονή των γιατρών του ΕΣΥ – Καθορίστηκαν οι προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ και Β’

Την ανατροπή της ιατρικής... ερήμωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) επιδιώκει το υπουργείο Υγείας, δίνοντας γενναία οικονομικά κίνητρα σε άγονες περιοχές και ειδικότητες. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψαν σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται αυξήσεις στα επιδόματα άγονων περιοχών, οι οποίες είναι κατακόρυφες για 18 ιατρικές ειδικότητες.

Είναι γνωστό ότι τα δημόσια νοσοκομεία καταγράφουν κενά σε γιατρούς, οι οποίοι λόγω χαμηλότερων σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και τις χώρες του εξωτερικού απολαβών, καθώς και εξαντλητικών ωραρίων και υπερεφημέρευσης δεν επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ. Οι κάτοικοι νησιών, χωριών, απομακρυσμένων περιοχών της χώρας είναι μάρτυρες όλο τον χρόνο μιας κατάστασης που επιδεινώνεται. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού γίνονται περισσότερο αισθητές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το εφετινό καλοκαίρι προκάλεσε αίσθηση η αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών, καθώς αποφασίστηκε -και ψηφίστηκε- η υποχρέωση των ιδιωτών να συνδράμουν στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων όταν τους ζητηθεί. Η ανάγκη συνεισφοράς των ιδιωτών γιατρών προκύπτει από τα σημαντικά κενά σε γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες των περιφερειακών νοσοκομείων.

Η Αριστοτέλους προκειμένου να κάνει ελκυστικό το ΕΣΥ, δίνει περισσότερα χρήματα σε γιατρούς επιβεβαιωμένα προβληματικών περιοχών. Η ρύθμιση για τις άγονες περιοχές και ειδικότητες εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει το ιατρικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί ήδη η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν παράλληλη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η ευκαιρία να διενεργούν απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να μπορούν να έχουν επιπλέον εισόδημα και να μη γυρίζουν την πλάτη στα δημόσια νοσοκομεία.

Έτσι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:

- Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.

- Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλεον μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α' και β) οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β'.

- Σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1000€ ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500€. Σημειωτέον, υπολογιζόταν ως προσαύξηση επί του βασικού μισθού που ίσχυε στις 31.12.1996.



Με τη νέα ΚΥΑ που υπεγράφη σήμερα:

(α) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600€ μεικτά ετησίως και σε περιπτωση που ο ιατρος κατεχει μια απο τις 18 ειδικότητες, 7.200€.

(β) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400€ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια απο τις 18 ειδικότητες 4.800€.

«Με τα νέα οικονομικά κίνητρα προσβλέπουμε στην προσέλκυση επιπλέον ιατρών και στην παραμονή των ήδη υπηρετούντων, προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας στις συγκεκριμένες περιοχές ιδίως της περιφέρειας και να είναι πιο αποτελεσματική η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στο «X».

Με ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξειδίκευσε τα οικονομικά κίνητρα. «Απαντούμε λοιπόν με πράξεις και όχι με λόγια στο υπαρκτό πρόβλημα ελλείψεως ανθρωπίνου δυναμικού, ειδικά στις Περιφερειακές δομές Υγείας του ΕΣΥ. Εξαπλασιάζουμε για 18 ιατρικές ειδικότητες και τριπλασιάζουμε για όλες τις υπόλοιπες το μηνιαίο επίδομα και προχωρούμε άμεσα στην προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις κρίσιμες περιοχές» έγραψε, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του.


Αναλυτικά η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

Σήμερα με τον @K_Hatzidakis υπογράψαμε και στείλαμε προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές.

Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 € και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 €..

Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και β) επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄.

Σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1000€ ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500€. Σημειωτέον, υπολογιζόταν ως προσαύξηση επί του βασικού μισθού που ίσχυε στις 31.12.1996.

Με τη νέα ΚΥΑ που υπεγράφη σήμερα:

(α) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600€ μεικτά ετησίως και σε περιπτωση που ο ιατρος κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200€.


(β) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400€ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια απο τις 18 ειδικότητες 4.800€.

Απαντούμε λοιπόν με πράξεις και όχι με λόγια στο υπαρκτό πρόβλημα ελλείψεως ανθρωπίνου δυναμικού, ειδικά στις Περιφερειακές δομές Υγείας του ΕΣΥ. Εξαπλασιάζουμε για 18 ιατρικές ειδικότητες και τριπλασιάζουμε για όλες τις υπόλοιπες το μηνιαίο επίδομα και προχωρούμε άμεσα στην προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις κρίσιμες περιοχές.

Όσο και αν η «Συμμορία της Μιζέριας» θέλει να απαξιώσει το ΕΣΥ, το ΕΣΥ Αλλάζει, γίνεται καλύτερο και συνεχίζει και θα συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες Υγείας που αξίζουν οι συμπολίτες μας.

Ειδήσεις σήμερα:

«Θα ζω με αυτή την καύτρα μέχρι να κλείσω τα μάτια μου…» κατέθεσε μητέρα που έχασε την κόρη και τον 6 μηνών εγγονό της στο Μάτι

Ισλαμιστής από την Αυστρία φέρεται να είναι ο 18χρονος που άνοιξε πυρ έξω από το Προξενείο του Ισραήλ στο Μόναχο

Αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλει κάλπες, ούτε πρόταση μομφής ο Κασσελάκης, παρέπεμψε Πολάκη και «87» στο συνέδριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr