Δικηγόροι: Πρόταση για αποχή στις 16 Σεπτεμβρίου για το νέο δικαστικό χάρτη

Δικηγόροι: Πρόταση για αποχή στις 16 Σεπτεμβρίου για το νέο δικαστικό χάρτη

Ως φαίνεται η Κυβέρνηση δεν προτάσσει την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά την είσπραξη χρηματικών ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέει η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων

dikastirio
Σε τροχιά κινητοποιήσεων για το νέο δικαστικό χάρτη που θα τεθεί σε ισχύ απο τις 16 Σεπτεμβρίου αλλα και για τις αμοιβές νομικής βοήθειας βρίσκονται οι δικηγόροι.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλογών, η οποία συνεδρίασε σήμερα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«1. Η Ολομέλεια σε συνέχεια της από 10-7-2024 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής και λαμβάνοντας υπόψιν:

α. Την εσπευσμένη εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη από 16-9-2024, χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα,μία εβδομάδα πριν την έναρξη του δικαστικού έτους, δεν έχουν ψηφιστεί οι σχετικές τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα που ανακύπτουν από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του α΄ βαθμού δικαιοδοσίας, δεν έχουν καθοριστεί τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβήςγια τις νέες διαδικασίες και Δικαστήρια, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος, παραμένει κόλουρη η διαδικασία προσωποποιημένης ενημέρωσης των διαδίκων για τους νέους τόπους, ημέρες και ώρες των ήδη προσδιορισμένων υποθέσεων στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία και ότι η όλη διαδικασία προχωρεί με αποφάσεις των Προέδρων της Διοίκησης των Δικαστηρίων και όχι της Ολομέλειας αυτών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος ασφάλειας δικαίου, ερημοδικιών και απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων και να οδηγούνται σε απίστευτη ταλαιπωρίαλειτουργοί και συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και πολίτες – διάδικοι.

Κλείσιμο
Ως φαίνεται η Κυβέρνηση δεν προτάσσει την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά την είσπραξη χρηματικών ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης.

β. Τις πρακτικές επιλεκτικής νομοθέτησης, στο πλαίσιο επικοινωνιακής διαχείρισης συγκεκριμένων υποθέσεων και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, την περιστολή δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών, κατά παράβαση της νομολογίας του ΕΔΔΑ, τις παρεμβάσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε εκκρεμείς υποθέσεις, υπό την απειλή πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών, την προσπάθεια μετακύλισης σε δικηγόρους των ευθυνών για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης,

Αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων – μελών τους από τα καθήκοντά τους στις 16-9-2024, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανωτέρω κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου.

Ως πλαίσιο αποχής προτείνεται το ισχύον στις καθολικές αποχές.

2. Η Ολομέλεια διαπιστώνει ιδιαίτερα σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του άρθρου 25 του Ν. 5095/2024, που αφορά στην εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι σήμερα, πλην των περιπτώσεωναποζημιώσεων των Ειδικών Γραμματίων Νομικής Βοήθειας ετών 2019-2022, που υπήχθησαν στην διαδικασία του άρθρου 69 του Ν. 5016/2023, ουδεμία άλλη κατηγορία δικαιούχων έχει εκκαθαριστεί και πληρωθεί, με αποτέλεσμα να παραμένει ακόμα «γράμμα κενό» η συγκεκριμένη διάταξη.

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την αποχή των δικηγόρων - μελών τους από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας από 15-10-2024, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής όλων των εκκρεμών μέχρι σήμερα αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας».


Ειδήσεις σήμερα:

Υποχωρεί ελαφρά η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο - Χαλάει ο καιρός από τη Δευτέρα


Oι 14 άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για ενίσχυση εισοδημάτων, στήριξη γιατρών, οικογενειών, ελεύθερων επαγγελματιών


Με αποκαλυπτικό φόρεμα στο Τορόντο η Λόπεζ - «Δες τι έχασες», γράφουν τα ΜΜΕ για τον Άφλεκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης