ΔΕΘ: «Ασφαλείς Πόλεις – Δίπλα στον Πολίτη» – Εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας

Νέα εφαρμογή για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, το bullying, τον ρατσισμό, την ασφαλή οδήγηση καθώς και τα ναρκωτικά ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ

Τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με κεντρικό μήνυμα: «Ασφαλείς Πόλεις – Δίπλα στον Πολίτη» πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, ενώ το Πληροφοριακό Κέντρο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά το χαιρετισμό του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας νέας εφαρμογής, ενός νέου panic button αλλά αυτή τη φορά για ανήλικους και τους γονείς τους.

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα κοινωνικής αστυνόμευσης και αφού αναφέρθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και τα αποτελέσματα των αστυνομικών δράσεων, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην ανήλικη παραβατικότητα, σημειώνοντας πως, το νέο αυτό panic button, «είναι μια εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη σε όσους νέους, ανήλικους ή γονείς το επιθυμούν, έτσι ώστε, ανά πάσα στιγμή, τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, που βρίσκονται σε παρέες, σε συγκεντρώσεις να μπορούν μέσα από τον πενταψήφιο αριθμό το 10 201 που έχουμε καθιερώσει και λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες, να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας της ανηλικότητας, αποφυγής επιθέσεων και συλλήψεις τόσο ανηλίκων, όσο και γονέων σε περίπτωση που υπάρχουν αναίτιες επιθέσεις σε παιδιά, τα οποία βγαίνουν έξω σε μια πλατεία μιας πόλης για αναψυχή».

Επισήμανε δε πως υπάρχει σημαντική μείωση αυτών των περιστατικών, αλλά «δεν εφησυχάζουμε» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε την εταιρεία Vodafone για αυτή την τόσο πραγματικά γενναία χορηγία, όπως είπε, προς την Ελληνική Αστυνομία.



Επιπλέον, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήρε το έργο των αστυνομικών σε ολόκληρη την Ελλάδα και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους Αξιωματικούς, Αστυνομικούς και εκπροσώπους των Αστυνομικών Ενώσεων είπε πως τα θετικά αποτελέσματα «είναι αποτέλεσμα λίγων μηνών της δικής σας προσπάθειας, του δικού σας αγώνα που κάνετε κάθε μέρα κάτω από αντίξοες συνθήκες, είναι η επιβράβευση ότι πραγματικά το έργο της αστυνομίας είναι κοινωνικό, είναι έργο κατεξοχήν προστασίας του πολίτη, της ζωής και της ασφάλειας».

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, πως «κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι, θα γινόμαστε αποτελεσματικότεροι, θα γινόμαστε πιο πολύ αφοσιωμένοι για να υπηρετήσουμε με πίστη, με αποτελεσματικότητα, με αφοσίωση και με αγάπη την ασφάλεια των πολιτών. Θα είμαστε εδώ όλοι μαζί σε αυτό το στόχο και να είστε βέβαιοι ότι του χρόνου τέτοιο καιρό τα αποτελέσματά μας θα είναι ακόμη καλύτερα. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό γιατί είμαστε όλοι στρατευμένοι στον στόχο αυτό και αφοσιωμένοι», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Μάλλιος: Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό οργανισμό παραγωγής κοινωνικού έργου και όχι έναν απρόσωπο μηχανισμό καταστολής

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Η Ελληνική Αστυνομία προέρχεται από την κοινωνία, αφουγκράζεται τις ανάγκες της, αναλύει τις κοινωνικές αλλαγές και τα φαινόμενα βίας που δοκιμάζουν τη συνοχή της και λαμβάνει άμεσα μέτρα στο πλαίσιο του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματός της και για αυτό επιλέξαμε φέτος η κεντρική θεματολογία του Πληροφοριακού μας Κέντρου να ταυτίζεται με την προτεραιότητα που έχουμε θέσει και συμπυκνώνεται στο μήνυμα: «Ασφαλείς Πόλεις – Δίπλα στον Πολίτη».



Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Ελληνική Αστυνομία υπηρετεί αδιάλειπτα και αποτελεσματικά τον πολίτη. Αποτελεί ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό οργανισμό παραγωγής κοινωνικού έργου και όχι έναν απρόσωπο μηχανισμό καταστολής, εφαρμόζει σύγχρονη στρατηγική κοινωνικής αστυνόμευσης που φέρνει τον αστυνομικό δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Εκσυγχρονίζεται ως Οργανισμός και με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας στις πόλεις, εξαρθρώνοντας εγκληματικά δίκτυα αλλά και μικρότερους πυρήνες ανομίας. Εξασφαλίζουμε, λοιπόν, με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικά συνθήκες σταθερότητας στην κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας».

Στη συνέχεια, προσκάλεσε τους επισκέπτες του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, ενώ οι ίδιοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πλέον αντιπροσωπευτικές δράσεις του Σώματος και συγκεκριμένα:

  • τον ολιστικό τρόπο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας μέσα από την περιήγηση στο πρότυπο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας,
  • το ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και της ανήλικης παραβατικότητας
  • τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα από το Πρόγραμμα Έξυπνης Αστυνόμευσης – SmartPolicing
  • το Σύστημα Εισόδου Εξόδου, μια πρωτοποριακή διαδικασία διενέργειας διαβατηριακού ελέγχου στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων του Ενιαίου Χώρου Σένγκεν.



Τέλος, ο Δημήτρης Μάλλιος ευχαρίστησε το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τον καθημερινό του αγώνα κατά της ανομίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Ελληνική Αστυνομία είναι και θα είναι παρούσα με την υπευθυνότητα, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα του προσωπικού της», ενώ «θα συνεχίσει να προσφέρει στη χώρα, θα σταθεί αρωγός δίπλα στον πολίτη, εξασφαλίζοντάς του την ηρεμία και την ασφάλεια που προσδοκά και απαιτεί ώστε να απελευθερώσει τις δημιουργικές του δυνάμεις».

Νέα εφαρμογή για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, το bullying, τον ρατσισμό, την ασφαλή οδήγηση καθώς και τα ναρκωτικά

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση της νέας εφαρμογής SafeYOUth App, η οποία είναι δωρεά του Ιδρύματος Vodafone και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εφαρμογή, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12-18 ετών καθώς και στο ευρύτερο περιβάλλον που περικλείει ένα ανήλικο, όπως γονείς, δάσκαλοι, προπονητές κ.λπ. και θα είναι σύντομα διαθέσιμη στα App Stores. Στόχος της είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, το bullying, τον ρατσισμό, την ασφαλή οδήγηση καθώς και τα ναρκωτικά.

Το Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για τις δράσεις του.



Ακολούθως, στον κύριο Πρωθυπουργό προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Αρίστος Περρής.

Παρευρέθηκαν, επιπλέον, Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, Βουλευτές, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, εκπρόσωποι Προξενικών Αρχών, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, Συνδικαλιστικών Φορέων και Ενώσεων, Πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. Συνδικαλιστικών Ενώσεων Αστυνομίας, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Συνδέσμων Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων καθώς και πολίτες.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, παρέστησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης, Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές, Διευθυντές Διευθύνσεων και Αυτοτελών Υπηρεσιών, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί, καθώς και αστυνομικό προσωπικό.


Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ - Live update: Κατέθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος ο Πολάκης - Στηρίζει την πρόταση μομφής των «87»

Γαλλία - Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό: Πώς να ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες, πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;

Η βύθιση «του SS Πηλεύς» από τους Γερμανούς και η εκτέλεση των ναυαγών με βολές πολυβόλων και χειροβομβίδες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr