Κυρανάκης στη ΔΕΘ: Ανακοίνωσε την απλοποίηση των μεταβιβάσεων μεταξύ φορέων Γενικής Κυβέρνησης και Δήμων

Η απλοποίηση με μια κοινή υπουργική απόφαση ή με μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου συμβάλλει στο να μεταβιβάζεται το εκάστοτε ακίνητο στον φορέα που θέλει να το αξιοποιήσει

Την απλοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων μεταξύ φορέων Γενικής Κυβέρνησης και Δήμων, μέσω νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε εκδήλωση του Υπερταμείου/Growthfund, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, με θέμα «Δημόσιο και Real Estate: Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα».

«Πάρα πολλές φορές το πρόβλημα αξιοποίησης ενός δημόσιου ακινήτου είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει αδυναμία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων από μια σειρά από άλλα υπουργεία, ενώ από την άλλη, στο υπουργείο Οικονομικών, στην ΕΤΑΔ υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία, τεχνογνωσία ή ενδεχομένως κάποιος δήμος ή περιφέρεια έχει το δικό της πλάνο και μπορεί να αξιοποιήσει», είπε ο κ. Κυρανάκης.

Πρόσθεσε πως σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου «έρχεται» η απλοποίηση με μια διάταξη, «η οποία χωρίς συμβόλαιο αλλά με μια κοινή υπουργική απόφαση και εάν εμπλέκεται δήμος με μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου μεταβιβάζεται το ακίνητο και πηγαίνει στον φορέα που θέλει να το αξιοποιήσει».

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη πως με την ψηφιοποίηση στο Κτηματολόγιο, το 2025 θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις δεκαετίες η κτηματογράφηση, στη χώρα. «Έχουμε σκοπό και αποστολή όχι μόνο να δείχνουμε εγγραφές ως δημοσίου για τα ακίνητα αλλά να γνωρίζει ο δικηγόρος που κάνει έρευνα ποιος φορέας του δημοσίου έχει το δικαίωμα κυριότητας επάνω σε κάθε ακίνητο για να μπορεί να απευθυνθεί και ενδεχομένως να κάνει μια πρόταση για επένδυση ή για αξιοποίηση».

Ο Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος ΣΕΤΕ, υπογράμμισε, από την πλευρά του, πως κίνητρο των επενδυτών μπορεί να αποτελέσει «η ορμή και δυναμική του τουρισμού ώστε να κάνει οικονομικά βιώσιμα τα ακίνητα που έχουν και τουριστικό ενδιαφέρον».

Εκ μέρους της DIMAND, ο διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Δήμτσας, στάθηκε στην καταγραφή των ακινήτων που έχει ξεκινήσει από την ΕΤΑΔ χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια ως «ένα σημαντικό βήμα». «Πρέπει να έχουμε βεβαιότητα τίτλων, να ξέρουμε εάν είναι βασικά, εάν είναι στον αιγιαλό, να ξέρουμε όλα τα χαρακτηριστικά τους».

«Για να χαράξεις μια στρατηγική πρέπει να γνωρίζεις τα περιουσιακά σου στοιχεία και να τα κατηγοριοποιήσεις», σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως «προτεραιοποιούνται τα στρατηγικά έργα, τα διαμάντια μας. Δυο παραδείγματα είναι το Κυβερνείο στη Θεσσαλονίκη και το ακίνητο του Ταε-κβο-ντο στο Φάληρο. Συνεργαζόμαστε με το ΤΑΙΠΕΔ και βγαίνουμε προς τα έξω να ακούσουμε την κοινωνία τι χρειάζεται».

Ο διευθύνων σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, στάθηκε στην αξιοποίηση, έως τώρα, πολλών ακινήτων, λέγοντας πως «επειδή τα ακίνητα είναι διαφορετικής μορφής και αναγκών δεν μπορεί να υπάρχει ένα μοντέλο». «Πρέπει να προσεγγίσεις το ακίνητο μιλώντας με την αγορά», υπογράμμισε.

Τέλος, η chief strategy officer του Υπερταμείου, Μάχη Βάνη, μίλησε για τη χάραξη μιας ολιστικής στρατηγικής, λέγοντας πως «εκεί βρεθήκαμε μπροστά στο πρόβλημα, είδαμε ότι είχαμε είχε πολλά κενά στη βάση μας. Η ΕΤΑΔ δεν μπορούσε να κάνει ολιστική στρατηγική αλλά αξιοποίηση μεμονωμένα, οπότε έτσι δεν μεγιστοποιείς την αξία της περιουσίας του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καταγράψεις και έτσι ξεκινήσαμε τιτάνιο αγώνα καταγραφής 36.000 ακινήτων».


Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ - Live update: Με 163 «ναι» πέρασε η πρόταση μομφής - Κασσελάκης: Λυτρώθηκα, όλοι είδαν τι ζω ένα χρόνο

Μητσοτάκης: Δεν θα βγω στη σύνταξη, κάλπες το 2027 - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, ευρεία συνταγματική αναθεώρηση

Αλέν Ντελόν: Ένα μοναχικό θηρίο - Η σκοτεινή πλευρά του Γάλλου σταρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr