Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, πλημμύρες και άνεμοι έως και 9 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, πλημμύρες και άνεμοι έως και 9 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες

Απόψε αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στο Ιόνιο, ενώ θα επηρεαστούν και η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η Δυτική Πελοπόννησος 

arthrou-vroxi
Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται σε πολλές περιοχές της χώρας από απόψε το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες, με την πιθανή εκδήλωση τοπικών πλημμυρικών φαινομένων να έχει θέσει τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας σε αυξημένη επιφυλακή.

Η νέα κακοκαιρία που ονομάζεται «Atena» θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και κύριο γνώρισμά της θα είναι σφοδρές καταιγίδες. Το απόγευμα της Δευτέρας για έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές τους ειδοποιήθηκαν από το 112 οι κάτοικοι της Αχαΐας και της Ηλείας.

Ήδη, πάντως, από απόψε αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στο Ιόνιο, ενώ θα επηρεαστούν και η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η Δυτική Πελοπόννησος.

Επίσης, αύριο από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το απόγευμα η κακοκαιρία θα πλήξει τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και τη Βόρεια και Δυτική Θεσσαλία.

Κλείσιμο
Επείγουσα ειδοποίηση ήχησε στα κινητά τηλέφωνα τηλέφωνα στα Ιωάννινα, τη Μαγνησία, τη Λάρισα και την Πιερία για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται από αύριο Τρίτη.

Εδικότερα για τα όσα προειδοποιεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 10/09/2024. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα είχε συνεδριάσει η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, από απόψε το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας», ενώ επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα».

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε την Κυριακή κι αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία ATENA στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού
Αιγαίου.




Ο ρόλος του αεροχείμμαρου

Κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου πάνω από τη Μεσόγειο η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας

Δείτε την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που θα αλλάξει τον καιρό στην χώρα μας έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης - Με πορτοκαλί αποχρώσεις διακρίνεται η θέση του αεροχειμάρρου

cyclone_09092024


Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση κατα βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα Νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας μας με βροχές και καταιγίδες.


Δείτε χάρτες με τις περιοχές στις οποίες αναμένονται ισχυρές βροχές μέχρι τις 9 το πρωί της Τρίτης

precip_09092024


Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Οι αναρτήσεις του Σάκη Αρναούτογλου για την κακοκαιρία - Άνεμοι έντασης έως και 9 μποφόρ 

Περιοχές (αποχρώσεις) με τη μεγαλύτερη πιθανότητα για έντονα – δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/9.



«Λίγο προσοχή απόψε το βράδυ και κύριως κατα τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη στη δυτική Ελλάδα καθώς υπάρχουν ενδείξεις για ολιγόωρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων με εντάσεις που ίσως ξεπεράσουν τα 8-9 μποφόρ!» έγραψε στην επόμενη ανάρτησή του ο προγνώστης της ΕΡΤ.





Ειδήσεις σήμερα:

Την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα ζητά με υπόμνημα η Σοφία Πολυζωγοπούλου

Το παρασκήνιο της έκπτωσης Κασσελάκη: Τα 4 κομβικά σημεία, τα 10 στελέχη με ρόλο-κλειδί και οι νέοι υποψήφιοι

Le Rosey: Η μεγάλη της ελίτ σχολή - Πώς είναι η ζωή στο πιο διάσημο οικοτροφείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης