Διαδραστικοί χάρτες για πυρκαγιές, κατολισθήσεις από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Διαδραστικοί χάρτες για πυρκαγιές, κατολισθήσεις από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Η τεχνολογία που εφαρμόστηκε για την εγκατάσταση του συστήματος αισθητήρων παρουσιάζονται στο θεματικό αφιέρωμα AKADEMIA της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

ionio-xartes-deth
Στα νησιά του Ιονίου οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις απεικονίζονται σε διαδραστικούς χάρτες. Ένα δίκτυο αισθητήρων ανιχνεύει τα ακραία φαινόμενα και παράλληλα ενημερώνει για τις οδούς διαφυγής, τις ζώνες προσεδάφισης, τους χώρους συγκέντρωσης πληθυσμού, τις ευπαθείς περιοχές, τις ζημιές κτιρίων, τους κρουνούς, τα πυροφυλάκια, τις δεξαμενές, τις εθελοντικές οργανώσεις και τους εθελοντές, τις κρίσιμες υποδομές, τους χώρους προσωρινού καταυλισμού, τις έκτακτες ενημερώσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας.

Οι διαδραστικοί χάρτες του προγράμματος «Λαέρτης- Καινοτόμο Επιχειρησιακό Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» ( https://hazardspro.eu/) και η τεχνολογία που εφαρμόστηκε για την εγκατάσταση του συστήματος αισθητήρων παρουσιάζονται στο θεματικό αφιέρωμα AKADEMIA της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

xartes-fotia-ioniopanepistimio


Το έργο αυτό δεν είναι το μόνο που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στον τόπο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας στη ΔΕΘ. Το πολυεπίπεδο έργο που παράγεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των καινοτόμων εφαρμογών και δράσεων παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής υποστηριζόμενο, το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης (CMODLab), επίσης του Τμήματος Πληροφορικής, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει και η εταιρεία-τεχνοβλαστός (spin-off) του ιδρύματος Ionian TechnoMedia. Την παρουσία του Πανεπιστημίου στην 88η ΔΕΘ ενισχύουν 26 εθελοντές φοιτητές.

Κλείσιμο
«Είναι ιδιαίτερη χαρά να μπορούμε να παρουσιάσουμε τα προγράμματα σπουδών και τα αποτελέσματα της έρευνας στο κοινό που ενδιαφέρεται να μάθει πληροφορίες για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχουμε τη δυνατότητα να έλθουμε σε επαφή με νέους ανθρώπους και να αναδείξουμε μία μοναδική ταυτότητα που έχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η οποία συνίσταται στη διαθεματικότητα που παράγεται από τη συνέργια των προγραμμάτων σπουδών μεταξύ τους, τα οποία λειτουργούν σε τέσσερα νησιά του Ιονίου Πελάγους, καθώς επίσης και τη μικρή ακαδημαϊκή του κλίμακα που δημιουργεί προσωπικές σχέσεις μεταξύ διδακτικού προσωπικού αλλά και φοιτητών, με αποτέλεσμα αυτό να εισάγεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και να είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Φλώρος.

deth-ionio


«Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα στην εξωστρέφεια, μας βοηθάει και εμάς, ενισχύει την περιφέρειά μας, τη στρατηγική μας, τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό, έχουμε μία άριστη συνεργασία», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, για την παρουσία του πανεπιστημίου στην 88η ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι πολλοί είναι οι επισκέπτες της που προσέρχονται στον εκθεσιακό χώρο του πανεπιστημίου και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα προγράμματα σπουδών και «θα αξιοποιήσουμε τις σοβαρές σπουδές για να προβάλλουμε και στο εξωτερικό το πανεπιστήμιό μας».


«Θα δείτε πράγματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως προς τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, τα έχουμε σε πραγματικές εφαρμογές, σε μορφή που μπορεί να δοκιμαστεί από κάθε επισκέπτη», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Βλάμος.

Μιλώντας για τα επιτεύγματα της έρευνας του πανεπιστημίου στον τομέα της βιοπληροφορικής, εξήγησε ότι «έχουμε φέρει το κομμάτι της νευροεκπαίδευσης, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να έχουμε παρέμβαση μέσα σε εκπαιδευτικές δράσεις στους διδασκόμενους, έτσι ώστε να παρακολουθούμε παράλληλα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ή τα προβλήματα που έχουν μέσα στη μάθηση, την εγκεφαλική τους δραστηριότητα και με κέντρο το άτομο και τη μαθησιακή ακρίβεια και δυσκολία που παρουσιάζει να μπορούμε να βελτιώνουμε τις πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης και να χρησιμοποιούμε πολύ σωστά την τεχνολογία μέσα στην εκπαιδευτική πράξη».

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει πέντε Σχολές. Στα 12 Ακαδημαϊκά Τμήματα και 17 Μεταπτυχιακά Προγράμματά του φοιτούν 9.600 προπτυχιακοί φοιτητές, 560 μεταπτυχιακοί και 420 υποψήφιοι διδάκτορες. Διαθέτει επίσης 37 Ερευνητικά Εργαστήρια, Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας με επτά Ινστιτούτα και δυο εταιρείες τεχνοβλαστούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης