«Ενδυνάμωση σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας»: ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους κινδύνους του διαδικτύου

«Ενδυνάμωση σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας»: ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους κινδύνους του διαδικτύου

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το διαδίκτυο, δίνοντας έμφαση στην ψηφιακή ασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα

«Ενδυνάμωση σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας»: ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους κινδύνους του διαδικτύου

Sponsored Content

Η ψηφιακή ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς ο ψηφιακός κόσμος διεισδύει σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Από την προσωπική μας ασφάλεια στο διαδίκτυο μέχρι την προστασία των επιχειρήσεων και των δημόσιων υποδομών, οι προκλήσεις είναι πολλές και συνεχώς εξελίσσονται. Σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, θα λέγαμε πως η ψηφιακή ασφάλεια περιλαμβάνει την προστασία από διαφορετικούς τύπους επιθέσεων όπως κυβερνοεπιθέσεις, hacking, malware, phishing και άλλα. Η ψηφιακή ασφάλεια είναι ουσιώδης τόσο για την προστασία των ατομικών δεδομένων, όσο και για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των κρατικών συστημάτων. Στη μεγάλη εικόνα των «επιθέσεων» έχει προστεθεί το μείζων πρόβλημα σχετικά με την προστασία της ατομικής ψηφιακής ασφάλειας. Εκτός από τις καθημερινές ατομικές συναλλαγές, το άτομο μέσω της έκθεσής του στα social media, είναι ευάλωτο σε διαδικτυακές «επιθέσεις» με άγνωστες επιπτώσεις τόσο για τον ίδιο όσο και για το περιβάλλον του. Η οικειοθελείς ψηφιοποίηση της ζωή του δυτικού ανθρώπου τον κάνει να βρίσκεται συχνά σε κίνδυνο, αφού ευαίσθητες πληροφορίες παρέχονται από τον ίδιο. Στο σημείο αυτό να προστεθεί και η αλματώδης ανάπτυξη της ΑΙ, η οποία έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Δεν θα μπορούσαν τα ψηφιακά ζητήματα να μην έχουν επηρεάσει και την κοινότητα των παιδιών. Η διαδικτυακή παραβατικότητα των ανηλίκων αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα στην εποχή της ψηφιοποίησης. Οι νέοι, λόγω της έλλειψης εμπειρίας και της ευαισθησίας αλλά και εν συναίσθησης σε διάφορα θέματα, θεωρούνται οι πλέον ευάλωτοι σε διαδικτυακούς κινδύνους. Μια από τις κύριες μορφές διαδικτυακής παραβατικότητας που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι είναι η κυβερνοεκφοβιστική συμπεριφορά. Οι νέοι μπορεί να εκτίθενται σε προκλητικά μηνύματα, απειλές και εκφοβισμό από άλλους στο διαδίκτυο, με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογική τους υγεία. Επιπρόσθετα, η διαδικτυακή απάτη και η διαδικτυακή πορνογραφία αποτελούν σοβαρές μορφές παραβατικότητας που επηρεάζουν ολοένα και περισσότερους ανηλίκους σε όλο τον κόσμο. Η απεριόριστη πρόσβαση σε περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους.

«Ενδυνάμωση σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας»: ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους κινδύνους του διαδικτύου

Στο πλαίσιο όλων ετούτων των κοινωνικών προκλήσεων το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με την Bright Academy σχεδίασαν και παρουσιάζουν το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ενδυνάμωση σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας». Ο σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το διαδίκτυο, δίνοντας έμφαση στην ψηφιακή ασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα. Ειδικότερα, στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε άτομα τα οποία επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές, καλλιεργώντας δεξιότητες και αποκτώντας γνώσεις στους τομείς της ψηφιακής ασφάλειας, του κυβερνοεκφοβισμού και της διαδικτυακής παραβατικότητας των ανηλίκων.

Έχοντας παρακολουθήσει το πρόγραμμα οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται:

• Να μπορούν να αντιληφθούν και να αναλύσουν βασικές έννοιες σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και την ψηφιακή ασφάλεια.
• Να μπορούν να αντιληφθούν και να αναλύσουν τους κινδύνους του διαδικτύου αλλά και της ορθής διαδικτυακής συμπεριφοράς.
• Να γνωρίζουν τι είναι διαδικτυακός εκφοβισμός και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισής του.
• Να γνωρίζουν τι είναι το κυβερνοέγκλημα.
• Να γνωρίζουν το ποινικό δίκαιο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
• Να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τα εν λόγω ζητήματα.
• Να γνωρίζουν καλές πρακτικές εφαρμογής

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθύνεται στις ακόλουθες ομάδες ενδιαφερομένων: Α) Σε απόφοιτους ΑΕΙ-ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδίκευση σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, κυβερνοεκφοβισμού και της διαδικτυακής παραβατικότητας των ανηλίκων. Β) σε εκπαιδευτικούς ή υποψήφιους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (Δημόσιας και Ιδιωτικής), σε Εκπαιδευτές ή Υποψήφιους Εκπαιδευτές Ενηλίκων και Εκπαιδευτές/ Υποψήφιους Εκπαιδευτές ΣΔΕ, σε Στελέχη δομών μη τυπικής ή/και τυπικής εκπαίδευσης, Γ) Σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, κυβερνοεκφοβισμού και της διαδικτυακής παραβατικότητας των ανηλίκων. Δ) Σε οποιονδήποτε έχει συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία και ενδιαφέροντα και θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, του κυβερνοεκφοβισμού και της διαδικτυακής παραβατικότητας των ανηλίκων. Ε) Σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στον παραπάνω τομέα.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κα Ανθή Καρατράντου. Η κα Καρατράντου είναι Φυσικός, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ιατρική Φυσική, Διδακτορικού Διπλώματος στην Πληροφορική, Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην ‘Πληροφορική στην Εκπαίδευση’ και Πιστοποιητικού Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Είναι Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο ΕΑΠ στο Πρόγραμμα Σπουδών ‘Εκπαίδευση Ενηλίκων’ έχοντας ολοκληρώσει 2 ΘΕ, τις Μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων και Σχεδιασμός, διοίκηση, αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων.
«Ενδυνάμωση σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας»: ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους κινδύνους του διαδικτύου
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 9 μήνες (400 ώρες) δίνει από 2 μόρια έως και 10 μόρια για τον ΑΣΕΠ και προσφέρει 16 ECTS μονάδες. Περιλαμβάνει 4 θεματικές ενότητες οι οποίες χωρίζονται σε δεκαπέντε υποενότητες στις οποίες αναλύεται όλο το φάσμα της ανάπτυξης του προγράμματος σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, κυβερνοεκφοβισμού και της διαδικτυακής παραβατικότητας των ανηλίκων. Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός ακολουθεί τη μεθοδολογία που υποστηρίζει την Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως ηλεκτρονική εκπαίδευση. Η διδασκαλία μέσω συστήματος ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης βασίζεται στην μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού γεγονός που εξασφαλίζει την αυτονομία των συμμετεχόντων.

Για τις εγγραφές 18 Σεπτεμβρίου ισχύει ειδική οικονομική προσφορά με την τιμή να διαμορφώνεται στα 180 ευρώ, με προκαταβολή 30 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να επιμερίζεται σε δόσεις. Η Bright Academy επενδύοντας στην εκπαίδευση με την εγγραφή στο Πρόγραμμα παρέχει σε όποιον επιθυμεί δωρεάν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Linguaphone για εκμάθηση Αγγλικών Β1-Β2.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης