Σέβη Βολουδάκη: Η κλιματική κρίση «στερεύει» το περιβάλλον

Σέβη Βολουδάκη: Η κλιματική κρίση «στερεύει» το περιβάλλον

Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ γράφει για τις mega πυρκαγιές, την λειψυδρία και την ξηρασία που απειλούν το μέλλον της χώρας μας

Voloudaki_maketa_2
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μαζί με τον υπερτουρισμό και την υπερκατανάλωση απειλούν να στεγνώσουν πολλές πόλεις της Ελλάδας. «Χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποσκοπούν σε ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, εξορθολογισμό των μέτρων πυροπροστασίας και προστασίας από φυσικές καταστροφές» επισημαίνει σε άρθρο της η βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. και Νομικός, Σέβη Βολουδάκη.



Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Σέβης Βολουδάκη:

«Σε δυστοπία εξελίσσεται η πραγματικότητα που επιβάλλει η σφοδρή επέλαση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Η ξηρασία, οι σχεδόν μηδενικές βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές έχουν αλλάξει εντελώς το φάσμα των απειλών αλλά και των λύσεων που καλούμαστε να επεξεργαστούμε και να εφαρμόσουμε άμεσα.

Σημαντική παράμετρος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η λειψυδρία. Ως χώρα έχουμε ξαναπεράσει το φόβο της λειψυδρίας. Τότε η βασική αιτία ήταν ο μικρός αριθμών βροχοπτώσεων και η υπερκατανάλωση ή καλύτερη η απερίσκεπτη χρήση του νερού.

Σήμερα, ο εφιάλτης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μαζί με τα φαινόμενα του υπερτουρισμού και της υπερκατανάλωσης απειλεί να στεγνώσει πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η λειψυδρία δεν απειλεί μόνο τις μεγάλες πόλεις, αλλά και την Περιφέρεια. Στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκεται και η Κρήτη.

Οι ειδικοί παρουσιάζουν μια εικόνα δύσκολη που, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα επιδεινωθεί. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αποσκοπούν σε ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, εξ ορθολογισμό των μέτρων πυροπροστασίας και προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Μια βροχή θα μας σώσει

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη, όπου οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το 2024 είχαμε μηδενικές σχεδόν βροχοπτώσεις, κυρίως στο ανατολικό τμήμα του νησιού, με αποτέλεσμα το φράγμα Αποσελέμη, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Αν δε βρέξει φέτος δε θα έχει νερό του χρόνου, με τεράστιες επιπτώσεις στον τουριστικό, κοινωνικό, οικονομικό και αγροτικό τομέα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η διαχείριση των υδάτων για γεωργική και κτηνοτροφία χρήση αλλά και ο εξορθολογισμός των εποχικών αναγκών του νερού.

Η Κλιματική Κρίση αλλάζει ολοκληρωτικά τις επιταγές και την αναγκαιότητα για μία Εθνική Πολιτική Φυσικών Πόρων και Υποδομών. Με αυτό τον τρόπο, σε εθνικό αρχικά και μετά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βάσει των αρχών της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες να δούμε το πρόβλημα και να βρούμε από κοινού της λύσεις.

Το κλειδί, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι η ορθή διαχείριση, τα έργα υποδομής και ολιστική προσέγγιση της εποχικής διαχείρισης των μέτρων, αναφορικά με τους φυσικούς πόρους.

Έντονο το πρόβλημα στην Κρήτη

Στην Κρήτη η οργανωμένη Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν κυρίως στους αγρότες να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιούν. Το πρόβλημα επιτείνει και ο τουρισμός: το φαινόμενο του υπερτουρισμού δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σπουδή και στόχο την ορθή καταγραφή του προβλήματος και λύσεις με μακρόχρονο ορίζοντα. Πριν, και πάνω από κάθε κυβερνητική, τοπική ή άλλη πρωτοβουλία έρχεται ξανά στο προσκήνιο η έννοια της ατομικής ευθύνης αλλά και των ορίων που οφείλουμε να θέτουμε στην χρήση ετών φυσικών πόρων και των υποδομών.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ καλούμαστε να δούμε, μέσα από το πρόβλημα, τη λύση. Για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον».



Ειδήσεις σήμερα:

Έως το τέλος του έτους τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Τι συζήτησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Μις Λίβανος: Παντρεύτηκε στην Ελλάδα - Στο ΟΑΚΑ η δεξίωση

Κακοκαιρία Atena: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης