ΕΣΥ: Από τον Νοέμβριο τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αλλάζει και ο τρόπος εφημεριών στα νοσοκομεία

ΕΣΥ: Από τον Νοέμβριο τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αλλάζει και ο τρόπος εφημεριών στα νοσοκομεία

Από 1ης Ιανουαρίου η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών - Στις 10:30 η συνέντευξη τύπου του υπουργειόυ Υγείας για την εξειδίκευση των μέτρων για την υγεία που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

xeiroyrgio-mak
Τα νέα μέτρα για την εισοδηματική στήριξη των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) θα εξειδικεύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα το πρωί. Παράλληλα, θα αναλυθούν οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι στο πεδίο της Υγείας σε βάθος τριετίας, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες υγείας και την αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ γίνεται εμφανής από την επιλογή της να είναι το Υπουργείο Υγείας από τα πρώτα στις επιμέρους συσκέψεις μετά τις ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στο τραπέζι της χθεσινής συζήτησης βρέθηκε ο νέος τρόπος φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, τα κίνητρα για τη στελέχωση άγονων περιοχών, ο τρόπος λειτουργίας των εφημεριών στην Αττική, καθώς και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που θα αποσυμφορήσουν τη μεγάλη λίστα περιστατικών που αναμένουν για χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο.

«Οι προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες κινούνται στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Αναμένουμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε το πρόγραμμα αυτό να ξεκινήσει άμεσα. Θα ωφελήσει πάνω από 30.000 συμπολίτες μας και σκοπός μας είναι μέσω αυτού του προγράμματος να μειώσουμε σημαντικά τις λίστες αναμονής ως προς τα χειρουργεία, ξεκινώντας από τα παλαιότερα περιστατικά και πηγαίνοντας προς τα πιο καινούρια», σημείωσε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Τι συζήτησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου: Από το Νοέμβριο τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Κλείσιμο


Η δυνατότητα δωρεάν απογευματινών χειρουργείων εκτιμάται ότι θα δώσει μια μεγάλη ώθηση στις αναμονές που ξεπερνούν ακόμη και τους πέντε μήνες. Μάλιστα, είναι μια πρωτοβουλία που έχει ανακοινωθεί τον χειμώνα – όταν ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα απογευματινών χειρουργείων. Αναμενόταν, ωστόσο, η έγκριση χρηματοδότησης, ύψους 60 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Νοέμβριο 37.500 περιστατικά που έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή θα χειρουργηθούν δωρεάν σε απογευματινή ώρα, χωρίς αναμονή. Από τον Μάρτιο που ξεκίνησαν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία έχουν διενεργηθεί 7.000 επεμβάσεις στο ΕΣΥ, με τους πολίτες που μπορούν και θέλουν να απορροφώνται γρήγορα και με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το εάν πήγαιναν στον ιδιωτικό τομέα.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα δώσει στους δημοσιογράφους λεπτομέρειες για τον νέο τρόπο φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών. Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό από το βήμα της ΔΕΘ ότι θα είναι αυτοτελής, με συντελεστή 22%, και θα αποφέρει έως 130 ευρώ επιπλέον μηνιαίως στο εισόδημα των γιατρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέτρο θα ισχύσει από 1/1/2025. Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η περαιτέρω εισοδηματική στήριξη των γιατρών του ΕΣΥ προκειμένου να μη γυρίζουν την πλάτη τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ορίζει ότι στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ. Για 18 ειδικότητες (εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων) τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται, προσφέροντας σε γιατρούς ακόμη και 7.200 ευρώ το χρόνο επιπλέον εισόδημα. Η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου θα γίνει με την πρώτη προκήρυξη Διευθυντών και Επιμελητών για προβληματικές περιοχές – πιθανόν θα βγει μέσα στο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις για ενίσχυση των εισοδημάτων των γιατρών έχουν συναντήσει την έντονη αντίδραση νοσηλευτών και λοιπών εργαζόμενων των δημόσιων νοσοκομείων. «Τα κίνητρα στους γιατρούς στις άγονες περιοχές θα κριθούν στις επόμενες
προκηρύξεις γιατρών με δεδομένο ότι οι μισθοί των γιατρών είναι χαμηλοί και η διαβίωση στις εν λόγω περιοχές ακριβή. Ο μισθός του νέου γιατρού Επιμελητή Β’ είναι 1.216ευρώ. Το απαράδεκτο όμως είναι ότι εξαιρέθηκαν του εν λόγω κινήτρου το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας. Ούτε ευρώ αύξηση. Οι αποχωρήσεις Νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι μαζικές. Στις υγειονομικές μονάδες των άγονων περιοχών έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊτρικό, λοιπό προσωπικό και σε διασώστες», σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Αλλαγές στις εφημερίες

«Γνωρίζουμε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν μία εστία δυσαρέσκειας και πολλές φορές αδικούν και τη συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν θα σταθώ στην αναμόρφωση των ΤΕΠ, η οποία δρομολογείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης σε προσωπικό, ειδικά όσον αφορά στους τραυματιοφορείς, και ενδεχομένως προτάσεις για μία καλύτερη διαχείριση των εφημεριών της Αττικής. Ο σκοπός μας είναι πάντα οι συμπολίτες μας να περιμένουν λιγότερο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με λιγότερη ταλαιπωρία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τελικά να εξυπηρετούνται καλύτερα. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις άμεσης παρέμβασης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα λειτουργίας του ΕΣΥ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε χθες στον Πρωθυπουργό και σε κυβερνητικά στελέχη στατιστικά στοιχεία για τις προσελεύσεις στις εφημερίες των νοσοκομείων και έγινε μια πρώτη κουβέντα για το πώς μπορεί να αλλάξει η εφημερία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αττικής έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανομή των ασθενών. Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε να ακολουθήσει ειδική σύσκεψη μόνο για τις εφημερίες.

Το «μοντέλο» που προκρίνει η Αριστοτέλους για το εφημεριακό σύστημα από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, πάντως, είναι να έχουν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα τόσο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας όσο και της 2ης – όλο το Λεκανοπέδιο δηλαδή – πρωινή λειτουργία, ανεξάρτητα εάν εφημερεύουν ή όχι. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, τα νοσοκομεία που μπαίνουν σε εφημερία, δεν δέχονται ασθενείς στο πρωινό ωράριό τους. Εάν αποκτήσουν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρωινή λειτουργία εκτιμάται ότι θα μοιράζονται τα περιστατικά και δεν θα σηκώνουν όλο το βάρος συγκεκριμένα μεγάλα νοσοκομεία τις ώρες της εφημερίας.

Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα χρειάζονται προσλήψεις υποστηρικτικού προσωπικού, όπως είναι οι τραυματιοφορείς, για αυτό και ο Πρωθυπουργός ανέφερε τόσο χθες όσο και στην ομιλία του στη ΔΕΘ ότι δρομολογούνται προσλήψεις τραυματιοφορέων. Επίσης, σύμφωνα με πηγές, απαιτείται η ενίσχυση του προσωπικού των εργαστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλύτερος χρόνος στις εφημερίες χάνεται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, που καθορίζουν κιόλας εάν θα γίνει εισαγωγή του ασθενούς ή όχι. Μέρος αυτού του προβλήματος εκτιμάται ότι θα λυθεί με τις online διαγνώσεις των εξετάσεων που θα κάνουν γιατροί. Το Υπουργείο Υγείας είναι στη διαδικασία σχεδιασμού μιας τέτοιας πρωτοβουλίας που θα λειτουργήσει κατά πάσα πιθανότητα με τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών. Στις συζητήσεις που γίνονται στο Υπουργείο Υγείας ανακινείται ακόμη ένα σενάριο για το εφημεριακό σύστημα, αυτό της συνδρομής στην εφημερία από Κέντρα Υγείας. Στην πράξη, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει καθώς οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταγράφουν ελλείψεις, έχουν συγκεκριμένο ωράριο και δεν έχουν εμπειρία σε επείγοντα περιστατικά.


Ειδήσεις σήμερα:

Χάρις σε Τραμπ: «Καθαρίσαμε το χάος σου, είσαι δικτάτορας» - «Είσαι μαρξίστρια, έφαγα σφαίρα εξαιτίας σας», απάντησε ο Ρεπουμπλικάνος -

Δύο ζωγραφιές από Ιωαννίδη, Τζόλη χάρισαν τη νίκη με 2-0 στην Εθνική κόντρα στην Ιρλανδία - Δείτε τα γκολ

Η τρίτη φάση της κακοκαιρίας Atena: Έπεσαν πάνω από 19.000 κεραυνοί, πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης