Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας - Πού και γιατί δεν έγινε Αγιασμός

Γιατί ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρόνια δεν τελέστηκε στο 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης

Στις σχολικές αίθουσες προσήλθαν σήμερα 227.116 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στην Κεντρική Μακεδονία. Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, ακολούθησε η τελετή Αγιασμού και στη συνέχεια οι μαθητές παρέλαβαν τα βιβλία τους και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα των μαθημάτων.

Ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρόνια δεν τελέστηκε στο 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης στον πεζόδρομο της Ικτίνου, καθώς οι μαθητές αρνήθηκαν να μπουν στις αίθουσες, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση τμήματος θεωρητικής κατεύθυνσης και τη μετακίνηση οκτώ μαθητών αυτής σε άλλη σχολική μονάδα (στο 15ο ΓΕΛ στην οδό Κ. Ντηλ), εξέλιξη για την οποία, όπως αναφέρουν, ενημερώθηκαν μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στο σχολείο μετέβη ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, προκειμένου να συζητήσει με τους γονείς των μαθητών που διαμαρτύρονται, οι οποίοι πάντως ζήτησαν έγγραφη διαβεβαίωση ότι οι 8 μαθητές δεν θα μετακινηθούν, προκειμένου να γίνει ο Αγιασμός και να προσέλθουν όλοι οι μαθητές στις τάξεις τους.

«Συνάντησα τους γονείς, μιλήσαμε περίπου μιάμιση ώρα, ζήτησα να δω τα παιδιά -οι γονείς ζήτησαν να μιλήσω μόνο μαζί τους, πρότεινα λύση, ζήτησα να μπουν οι μαθητές τώρα στο σχολείο, να μην χαθεί ούτε μισή ώρα μάθημα και δεσμεύθηκα ότι μέχρι αύριο θα έχουμε λύσει το θέμα. Οι γονείς ήταν ανένδοτοι, η απάντηση ήταν μόνο αν το δούμε εγγράφως θα μπούμε. Δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να είναι δέσμιο κανενός. Είμαστε εδώ για τα παιδιά», δήλωσε ο κ. Κόπτσης μετά τη συνάντηση με τους γονείς.

Νωρίτερα, ο κ. Κόπτσης παρέστη στις τελετές Αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο συγκρότημα των 15ου και 69ου δημοτικών σχολείων Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στον Αγιασμό στο 19ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, απ' όπου ερωτηθείς για τη διαμαρτυρία στο 2ο ΓΕΛ διαβεβαίωσε ότι «κανένα σχολείο δεν κλείνει και κανένα δεν συγχωνεύεται».



«Όπου υπάρχει πολύ μικρός αριθμός μαθητών γίνεται εξορθολογισμός κάποιων τμημάτων, με σκοπό όλα τα σχολεία και τμήματα να έχουν τους καθηγητές τους» και «όπου παρουσιάζονται προβλήματα ελέγχονται ένα προς ένα και όπου υπάρχουν εφικτές λύσεις με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας», σημείωσε.

Στην Κεντρική Μακεδονία, όπως διευκρίνισε ο κ. Κόπτσης, τα ολιγομελή τμήματα είναι περισσότερα από 1.000 και «γίνεται προσπάθεια να διατηρηθούν όλα και σε ορισμένες περιπτώσεις προσπαθούμε να επιτύχουμε έναν εξορθολογισμό, όπου υπάρχει πάρα πολύ μικρός αριθμός μαθητών».

Τον Αγιασμό στο 19ο ΓΕΛ τέλεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ευχόμενος στους μαθητές «όπως ακριβώς τον Χριστό ως Άνθρωπο η εκκλησία τον πιστεύει ως Τέλειο Θεό και ως Τέλειο Άνθρωπο, αλλά ως άνθρωπος πρόκοβε σε σοφία και σε χάρη, αυτό να συμβαίνει και σε εσάς, να προκόβετε, να έχετε τη χάρη του Θεού και να αποτελείτε το καμάρι των δασκάλων σας και των γονέων σας».

«Ευχόμαστε να έχετε μια καλή και ευλογημένη χρονιά, χωρίς προβλήματα και μακάρι τα παιδιά να έχουν όλα καλή πρόοδο», είπε ο κ. Φιλόθεος.

Ο κ. Κόπτσης ευχήθηκε καλή σχολική χρόνια στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους διαβεβαιώνοντας ότι «τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί είναι στη θέση τους, το κτιριακό όπου υπήρχε ζήτημα έχει λυθεί και είμαστε σε ετοιμότητα ώστε όπου υπάρχουν προβλήματα να τα λύνουμε».

«Αφού λήξουν τα διαδικαστικά των ημερών, ξεκινούμε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, αλλάζουμε το σχολείο. Θέλουμε ένα σχολείο ψηφιακό, ανοιχτό στην κοινωνία, με καινοτομίες και αυτό θα επιδιώξουμε. Όπου υπάρχουν προβλήματα είμαστε εδώ κατά περίπτωση, είμαστε εδώ να τα επιλύουμε», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος δε στους μαθητές επισήμανε: «Με κιτ ρομποτικής, νέα προγράμματα σπουδών, νέα βιβλία, διαδραστικούς πίνακες αλλάζουμε το σχολείο.[…] Το σχολείο σας είναι το δεύτερο σπίτι σας και θα σας παρακαλούσα να είστε κοντά στο σχολείο με πολύ σεβασμό απέναντι στους καθηγητές σας γιατί εδώ δε λαμβάνουμε μόνο γνώσεις, διαπλάθουμε και προσωπικότητες. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς μας, να συνεχίσουν αυτήν την πορεία γιατί πραγματικά το σχολείο είναι μία κοιτίδα πολιτισμού που διαπλάθει την προσωπικότητα. Τα σχολεία είναι ανοιχτά στην κοινωνία και αποτελούν πόρους πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Κόπτσης.

Ο μαθητικός πληθυσμός στα Γυμνάσια και Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονία κατανέμεται σε 34.925 μαθητές στα σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, 33.666 στης Δυτικής Θεσσαλονίκης, 8.323 στην Ημαθία, 4.114 στο Κιλκίς, 8.012 στην Πέλλα, 8.017 στην Πιερία, 7.693 στις Σέρρες, και 6.319 στη Χαλκιδική. Αντίστοιχα στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν 35.671 μαθητές στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, 36.013 στη Δυτική, 8.596 στην Ημαθία, 4.110 στο Κιλκίς, 8.617 στην Πέλλα, 8.077 στην Πιερία, 8.213 στις Σέρρες και 7.350 στη Χαλκιδική. .

Ειδήσεις σήμερα:

Σέρφερ στην Κω εντόπισε σορό άνδρα λίγα μέτρα από παραλία - «Ήταν σοκαριστικό»

H πριγκίπισσα με τις ελληνικές ρίζες που χώρισε μέσω Instagram τον σύζυγό της, λάνσαρε άρωμα με τίτλο... «Divorce»


Μητσοτάκης σε μαθητές στη Γλυφάδα: Να κάνουμε μια συμφωνία, όταν είμαστε στο σχολείο το κινητό είναι στην τσάντα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr