ΕΣΥ: Απογευματινά χειρουργεία, μισθοί, εφημερίες - Τι αλλάζει

«Παράλογο να κατηγορούμαστε για κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ», τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - «Από το 2025 τα νοσοκομεία θα πληρώνονται βάσει του τι παράγουν», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους - Μπόνους 30.000 ευρώ σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία

Την πραγματική εικόνα που έχει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, καταρρίπτοντας επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστών του τομέα της Υγείας ότι το «ΕΣΥ καταρρέει».

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια προσπάθεια από συνδικαλιστές της Αριστεράς να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ και το έχει αφήσει στη μοίρα του», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως σημείωσε, περίπου 80.000 άνθρωποι εξυπηρετούνται καθερινά στο Σύστημα Υγείας, το οποίο μετρά πάνω από 100 νοσοκομεία, 300 Κέντρα Υγείας και ένα πολύ εκτεταμένο δίκτυο υπηρεσιών. «Είναι δυνατόν να μην έχει ποτέ μια αστοχία; Ειμαστε εδώ για να λύσουμε τις αστοχίες και να τις κάνουμε λιγότερες. Είναι παράλογο να κατηγορούμαστε για κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ», τόνισε και πρόσθεσε: «Όλη αυτή η προπαγάνδα είναι τελείως ψευδής, έχουμε τεράστια μέριμνα για το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ δεν αφήνει ποτέ κανέναν μόνο του και αβοήθητο».


Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα που παρουσίασε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, για τη σημερινή κατάσταση στο ΕΣΥ, οι επαφές με το Σύστημα Υγείας είναι 2,5 φορές ο πληθυσμός της χώρας μας, αφού πρόκειται για 25 εκατομμύρια επαφές πολιτών κάθε χρόνο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε πως το Σύστημα Υγείας δεν έχει ενισχυθεί ποτέ άλλοτε όσο αυτά τα τέσσερα χρόνια διεκυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιο αναλυτικά, το 2019 υπηρετούσαν στο ΕΣΥ 78.272 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή υπηρετούν 86.138 άτομα. «Ο Ευαγγελισμός έχει 165 γιατρούς παραπάνω, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 190 γιατρούς περισσότερους», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, έχουν προκηρυχθεί περίπου 12.500 θέσεις, από τις οποίες οι περίπου 1.200 απέβησαν άγονες, για αυτό και το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε συγκεκριμένα κίνητρα ενίσχυσης προβληματικών ειδικοτήτων και περιοχών.

Τα μέτρα εισοδηματικής στήριξης των γιατρών

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για τις μηνιαίες απολαβές των γιατρών που παρουσιάζουν αύξηση και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μετά την εφαρμογή των πιο πρόσφατων μέτρων (οικονομικά κίνητρα άγονων περιοχών και αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών).

Η εισοδηματική στήριξη των γιατρών ξεκινά από τον Δεκέμβριο του 2022 όταν έλαβαν μεσοσταθμική αύξηση 10%. Τον Ιανουάριο του 2024 ενισχύθηκε ο βασικός μισθός των γιατρών του ΕΣΥ κατά 70 ευρώ και τον Φεβρουάριο θεσπίστηκε αύξηση των εφημεριών κατά 20%. Η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με συντελεστή 22% που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα ενισχύσει το μηνιαίο ποσό για εφημερίες κατά 100-200 ευρώ.

Υπό τα παραπάνω, και μετά την ενσωμάτωση των νέων επιδομάτων για άγονες περιοχές (έως 600 ευρώ το μήνα για συγκεκριμένες ειδικότητες) οι μισθοί των γιατρών διαμορφώνονται ως εξής: Ένας Επιμελητής Β το 2019 είχε καθαρές μηνιαίες αποδοχές ύψους 1.938 ευρώ, ενώ το 2025 οι αποδοχές του θα είναι 2.975 ευρώ. Αντίστοιχα, οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές για έναν Επιμελητή Α΄το 2019 ήταν 2.039 ευρώ, ενώ το 2025 θα ανέρχονται σε 2.483 ευρώ.

Δεσμευμένα τα χρήματα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Σε ό,τι αφορά στα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το «πράσινο φως» από τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, απάντησε στις αιτιάσεις ότι η πρωτοβουλία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων είχε ανακοινωθεί πολλούς μήνες πριν. Όπως παραδέχθηκε έπεσε έξω σε σχέση με το πόσο οι Ευρωεκλογές θα επηρέαζαν τις διαδικασίες έγκρισης της χρηματοδότησης.

Μεταξύ άλλων, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικότερα, από το 2025 θα εφαρμόζεται παντού το σύστημα DRG, δηλαδή τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγουν. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, μεταξύ 2023-2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 480 εκατ. ευρώ και ο συνολικός τομέας της Υγείας με επιπλέον 980 εκατ. ευρώ. Επίσης, προαναγγέλθηκαν αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στο εφημεριακό σύστημα των νοσοκομείων της Αττικής για την καλύτερη κατανομή των περιστατικών. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το συντομότερο δυνατό το Υπουργείο Υγείς θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο εφημεριών.

Έτοιμο το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπως έκανε γνωστό η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επανέλαβε συνοπτικά τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης, τα οποία έχει ήδη παρουσιάσει πριν λίγους μήνες: Σε νέους γιατρούς γενικής ιατρικής θα δίνεται ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης, θα προστεθούν προσωπικοί γιατροί σε επίπεδο δήμων για την εγγραφή όλου του ελληνικού πληθυσμού σε προσωπικό γιατρό, ενώ θα δημιουργηθούν και επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.

Η κυρία Αγαπηδάκη παραδέχθηκε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η «διαρροή» γιατρών και άλλου προσωπικού σε άλλες χώρες, φαινόμενο που εντάθηκε κατά την πανδημία. «Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά, δεν μπορεί κανείς να έχει τα υλικά που είχε πριν από 30 χρόνια», ανέφερε, επισημαίνοντας πως μεταξύ άλλων δημιουργούνται 3.500 σημεία κατ' οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα, ενώ για πρώτη φορά αυξάνονται οι παιδίατροι του ΕΣΥ με σκοπό να καλυφθούν περισσότερα από 500.000 παιδιά, δηλαδή το 1/3 του παιδικού πληθυσμού της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στα δωρεάν προγράμματα προσυμπτωτικού ελέγχου, η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες ξεκινά η δεύτερη φάση του προγράμματος για τον καρκίνο κατά του τραχήλου της μήτρας (για γυναίκες 30-65 ετών) και έως το τέλος του μήνα θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.


Ειδήσεις σήμερα:

Αλυσίδα Ελπίδας: Πώς η περιουσία του Σεργιανόπουλου κατέληξε στον Δαρδανελιώτη

Νικήτρια η Χάρις στο debate με τον Τραμπ - Πώς κατάφερε να τον αιφνιδιάσει και να τον εξοργίσει

Ο Νίκος Κουρής διέγραψε τις φωτογραφίες με τη σύζυγό του και την έκανε unfollow στο Instagram
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr