Ο Δημήτρης Παπανικολάου έβαλε καλάθι στη μοναδικότητα

Το περίπτερο του Υπερταμείου/Growthfund στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) μετατράπηκε σε ένα φιλόξενο παρκέ, όπου ο βετεράνος μπασκετμπολίστας έστειλε δυνατό μήνυμα κατά του αποκλεισμού και υπέρ της συμπερίληψης για κάθε άνθρωπο με φανερή ή αθέατη αναπηρία.  

Πώς συνδέεται το μπάσκετ, τα τρίποντα, το Υπερταμείο και η 88η ΔΕΘ με τη συμπερίληψη; Με ενσυναίσθηση, γνήσιο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και μία μπασκέτα, είναι η απάντηση. Έτσι, λοιπόν, στο… παρκέ του περιπτέρου του Υπερταμείου στην 88η ΔΕΘ, ο Δημήτρης Παπανικολάου έβαλε ακόμη ένα τρίποντο: Εξέπεμψε δυνατό μήνυμα κατά του αποκλεισμού και υπέρ των συνεργειών για τη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ανθρώπων με μη ορατή αναπηρία, όπως ο αυτισμός.

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας είναι ένας ενεργός πολίτης που μιλά με παρρησία, δημόσια, υπέρ των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον αθλητισμό, στις μετακινήσεις, τομείς στους οποίους μπορεί να συμβάλει με την στρατηγική του και το Υπερταμείο. Μιλώντας σε πάνελ στο Growthfund Agora, τον κύκλο συζητήσεων που διοργάνωσε το Growthfund στη ΔΕΘ, o Δημήτρης Παπανικολάου αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, όπως είναι η έκδοση ψηφιακής κάρτας αναπηρίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι η εργασιακή απασχόληση ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα κινείται σε χαμηλό επίπεδο 32,7%, το ίδιο με εκείνο της Ιρλανδίας. 

Στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας αναφέρθηκε στην συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, θυγατρική του Growthfund, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά κυκλοφόρησε σειρά γραμματοσήμων με θέμα την κοινωνική συμπερίληψη.

Ένα μέρος των εσόδων της σειράς γραμματοσήμων θα διατεθεί για τους σκοπούς του UniquAll, ενός προγράμματος του οποίου ιδρυτής είναι ο Δημήτρης Παπανικολάου. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση νευροδιαφορετικών παιδιών μέσω της αθλητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία σε πολλά παιδιά με αυτισμό να συμμετέχουν σε ομαδικά αθλητικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί τον αθλητικό κόσμο γύρω από τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Επιπλεόν, ο Δημήτρης Παπανικολάου, σε μια εμπνευσμένη ομιλία, σε ειδική εκδήλωση του Growthfund αφιερωμένη στη μοναδικότητα, μίλησε για την κόρη του Άρια αλλά και για τον ίδιο και την απόφασή του να ενημερώσει τους νέους στα σχολεία και την κοινωνία για τον Αυτισμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια μοναδική Ακαδημία Μπάσκετ με την υποστήριξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, δις MVP του NBA, και του Νίκου Γκάλη, του μοναδικού Έλληνα - μέλους του Hall Of Fame.

Τόνισε επίσης ότι οι λέξεις έχουν δύναμη: Ο Δημήτρης Παπανικολάου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των λέξεων για τον αυτισμό και την αναπηρία, καθώς οι αρνητικές εκφράσεις στη δημόσια σφαίρα έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία των ατόμων με αναπηρία και των οικείων τους προσώπων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί μια σειρά παρεμβάσεων που έχει υλοποιήσει το Growthfund για να ενθαρρύνει τη συμπερίληψη. O λόγος για το πιλοτικό έργο βελτίωσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στον Σταθμό Μοναστηράκι. Πλέον, ο σταθμός του ηλεκτρικού και του Μετρό στο Μοναστηράκι έχει γίνει απολύτως προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Στον σταθμό έχουν τοποθετηθεί επίσης οδηγοί όδευσης τυφλών. Το έργο προβλέπει πλήρη προσβασιμότητα και παρεμβάσεις για την πιο ορθή εξυπηρέτηση των εμποδιζόμενων ατόμων. Οι ενέργειες υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Growthfund και των Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ-ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ) και στρατηγικό συνεργάτη για την προσβασιμότητα από τον σχεδιασμό έως και την υλοποίηση, την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια». Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο ότι στηρίζεται στην προσέγγιση της κεντρικής συμμετοχής των χρηστών με αναπηρία στην αξιολόγηση και στο σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών. Το πρόγραμμα τελεί υπό την υποστήριξη του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) και του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger (Ελ.σ.σ.Α). 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr