Βερβεσός για 81ή επέτειο απελευθέρωσης του Καστελλοριζου: «Εκεί χτυπά η καρδιά της Ελλάδας»

Συναυλία της χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο ακριτικό Καστελλόριζο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 81ή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού

«Στο Καστελλόριζο χτυπά η καρδιά της Ελλάδας» επισήμανε ο πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή την αυριανή συναυλία της χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο ακριτικό Καστελλόριζο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 81ή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού.

«Η παρουσία της ιστορικής χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο Καστελλόριζο έχει ξεχωριστή σημασία» σημειώνει ο κ. Βερβεσός και προσθέτει: «Εκπροσωπεί επάξια το σώμα των Ελλήνων δικηγόρων και μεταφέρει στις εσχατιές της πατρίδας μας το μήνυμα της ενότητας, της αλληλεγγύης και της εθνικής αυτοπεποίθησης. Μέσα από τη μουσική και το τραγούδι, η χορωδία μας ενώνει τις φωνές της με τις φωνές των κατοίκων του Καστελλόριζου, δημιουργώντας μια αρμονία που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια και αγκαλιάζει όλο τον ελληνισμό».

Δεν παραλείπει ο κ. Βερβεσός, να επισημάνει ότι «η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μια συνάντηση απλώς επετειακού χαρακτήρα, είναι μια υπενθύμιση προς κάθε κατεύθυνση ότι το Καστελλόριζο δεν είναι ένα απομακρυσμένο νησί, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ψυχής και της εθνικής συνείδησης».

Ειδικότερα, η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θα πραγματοποιήσει αύριο, Σάββατο (18:00), συναυλία στο ακριτικό Καστελλόριζο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 81ή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού.
 

Η συναυλία συνδιοργανώνεται από τον ΔΣΑ, το Δήμο Μεγίστης Καστελλόριζου και τη χορωδία του Συλλόγου και θα διεξαχθεί στον χώρο του Πλατύσκαλου στα Δελφινάκια.

Αναλυτικότερα, η χορωδία ΔΣΑ σε διδασκαλία και διεύθυνση του μαέστρού της Δημήτρη Καρούζου, δικηγόρου και καθηγητή μουσικής, έχει την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να πραγματοποιήσει και φέτος, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Μεγίστης, συναυλία στο ακριτικό νησί του Νότιου Αιγαίου «μεταφέροντας την αγάπη και το σεβασμό όλων των δικηγορών στους ακρίτες του Καστελλόριζου».

Την συναυλία θα παρουσίαση η σκηνοθέτης, θεατρολογος, Δρ αισθητικής φιλοσοφίας και δικηγόρος Ευαγγελία Μαράντου.

Από την πλευρά του ο μαέστρος της χορωδίας του ΔΣΑ Δημήτρης Καρούζος σημειώνει ότι «στις σημαντικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση της χορωδίας, είναι η μοναδική, εκδήλωση για τους εορτασμούς της 81ης επετείου της απελευθέρωσής του Καστελλόριζου, σαν απτή απόδειξη της αγάπης και της στήριξης της χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και σύμπαντος του νομικού κόσμου της χώρας στους ηρωικούς ακρίτες της Πατρίδας μας».

Δημήτρης Βερβεσός

Ο κ. Βερβεσός με αφορμή την εκδήλωση στο ακριτικό Καστελλόριζο, αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη σημερινή εκδήλωση της ιστορικής χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με αφορμή την 81η επέτειο της απελευθέρωσης του Καστελλόριζου. Αξίζουν ασφαλώς θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες στον μαέστρο μας Δημήτρη Καρούζο και σε κάθε ένα μέλος της χορωδίας ξεχωριστά, που με τόσο ζήλο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό. Ευχαριστίες οφείλονται επίσης στη δημοτική αρχή της Μεγίστης και σε κάθε μιά και καθέναν κάτοικο του Καστελλόριζου που απ’ την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε σε τούτη τη γωνιά της ελληνικής γης μας έκαναν να νιώσουμε φιλόξενα, οικεία και αδελφικά.

Βρισκόμαστε σήμερα σε έναν τόπο βαθιά συμβολικό, σε ένα νησί που αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της πατρίδας μας, αλλά και τον ακρογωνιαίο λίθο των εθνικών μας δικαίων. Το Καστελλόριζο, παρά τη μικρή του έκταση, είναι πραγματικά "Μέγιστο" σε ιστορική, πολιτιστική και γεωστρατηγική σημασία. Συμπυκνώνει την έννοια του πατριωτισμού στην ύψιστη έκφρασή της. Ένας τόπος που έμεινε αδιάσπαστα ελληνικός, σε πείσμα κάθε επιβουλής, διατηρώντας ακέραιη την ελληνική του ταυτότητα επί χιλιετίες.

Το δικηγορικό σώμα, από την αρχή αυτής της θητείας, έχει θέσει το Καστελλόριζο στο επίκεντρο του εθνικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2020 διοργανώσαμε εδώ μια μείζονα αποστολή και μια βαρυσήμαντη εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας με θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκείνη η πρωτοβουλία εγκαθίδρυσε μια μόνιμη και ακατάλυτη σχέση ανάμεσα στο δικηγορικό σώμα και στο ακριτικό νησί. Οι ψυχές μας ενώθηκαν σε μία.

Η παρουσία της χορωδίας μας εδώ σήμερα δεν είναι μόνον συμβολική. Είναι έμπρακτη απόδειξη ότι το δικηγορικό σώμα δίνει ένα διαχρονικό, ηχηρό παρόν όπου υπάρχει ελληνισμός.

Επειδή, παρά το «πολιτιστικό ένδυμα» της σημερινής μας παρουσίας, δεν απεμπολούμε ποτέ τη δικηγορική ιδιότητα, θέλω και πάλι να τονίσω ότι απέναντι στη διαχρονική τουρκική προκλητικότητα, απαντούμε με την ανυποχώρητη ισχύ του δικαίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί τη μόνη οδό για την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία των λαών. Ωστόσο, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ή αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας.

Οι δικηγόροι έχουμε συνείδηση της ιστορικής μας κληρονομιάς. Δεν είμαστε απλοί θεατές των εξελίξεων. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του ελληνισμού, και γινόμαστε ενεργοί συμμέτοχοι στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, με όπλο τη γνώση, την επιστημοσύνη και την αφοσίωσή μας στις διεθνείς δικαιοκρατικές αρχές».

«Στο Καστελλόριζο χτυπά η καρδιά της Ελλάδας» σημειώνει και συνεχίζει:

«Η παρουσία της ιστορικής χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εδώ έχει ξεχωριστή σημασία. Εκπροσωπεί επάξια το σώμα των Ελλήνων δικηγόρων και μεταφέρει στις εσχατιές της πατρίδας μας το μήνυμα της ενότητας, της αλληλεγγύης και της εθνικής αυτοπεποίθησης. Μέσα από τη μουσική και το τραγούδι, η χορωδία μας ενώνει τις φωνές της με τις φωνές των κατοίκων του Καστελλόριζου, δημιουργώντας μια αρμονία που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια και αγκαλιάζει όλο τον ελληνισμό.

Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μια συνάντηση απλώς επετειακού χαρακτήρα. Είναι μια υπενθύμιση προς κάθε κατεύθυνση ότι το Καστελλόριζο δεν είναι ένα απομακρυσμένο νησί, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ψυχής και της εθνικής συνείδησης.

Ξέρω και ξέρουμε ότι το χρέος μας είναι βαρύ. "Χρωστάμε σ' όσους ήρθαν, πέρασαν, θα 'ρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί".

Με αυτή τη βαριά ευθύνη στους ώμους μας, αλλά και με την ακλόνητη βεβαιότητα ότι το δίκαιο και η ιστορία είναι με το μέρος μας, ας συνεχίσουμε, με «θέληση ανίσκιωτη» να σηκώνουμε τον τόπο τούτο τον άγιο, κάθε φορά, λίγο ψηλότερα! ».

Δημήτρης Καρούζος

Με αφορμή την συναυλία στο Καστελλόριζο ο μαέστρος Δημήτρης Καρούζος επισημαίνει ότι «με λαμπρότητα θα γιορτάσει το Καστελλόριζο την 81ή επέτειο της απελευθέρωσής του, με τη συμμετοχή της χορωδίας του ΔΣΑ για δεύτερη συνεχή χρονιά» και προσθέτει:

«Υπενθυμίζω ότι φέτος η χορωδία του ΔΣΑ συμπληρώνει 30 χρόνια δράσης και αυτή η διαδρομή έχει αρκετούς σταθμούς άξιους αναφοράς. ΄Ενας από αυτούς και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικός, είναι το Καστελλόριζο, για λόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς, μα και προφανώς γεωπολιτικούς. Το ακριτικό νησί ετοιμάζεται για τον εορτασμό της 81ης επετείου της απελευθέρωσής του, στις 13 Σεπτεμβρίου».

Δεν παραλείπει ακόμη να επισημάνει ο μαέστρος, ότι «όσοι ακόμα δεν μας ξέρουν, ο μουσικός περίπλους της χορωδίας περιλαμβάνει όλα τα είδη μουσικής, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, όπως Αρχαία Ελληνική μουσική, Βυζαντινή μουσική, αυθεντικά παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, ρεμπέτικα, τραγούδια από την έντεχνη μουσική δημιουργία, συνθέσεις από το κλασσικό ρεπερτόριο, τραγούδια από όλους τους λαούς της γης».

Διευκρινίζει παράλληλα ο κ. Καρούζος ότι «η χορωδία του ΔΣΑ αποτελούμενη από δικηγόρους αλλά και νομικούς από τον ευρύτερο χώρο, όπως δικαστές, εισαγγελείς, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συμβολαιογράφους, είναι μια κυψέλη πολιτισμού».

Μάλιστα, ο μαέστρος σημειώνει ότι «στις σημαντικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση της χορωδίας, είναι η μοναδική, εκδήλωση για τους εορτασμούς της 81ης επετείου της απελευθέρωσής του Καστελλόριζου, σαν απτή απόδειξη της αγάπης και της στήριξης της χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και σύμπαντος του νομικού κόσμου της χώρας στους ηρωικούς ακρίτες της Πατρίδας μας».

Παράλληλα, ο κ. Καρούζος προαναγγέλλει ότι «έπεται η εκδήλωσή της στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, κάτω από την Ακρόπολη, την Παρασκευή 20/09/2024 και ώρα 19:45, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του νομικού, πολιτικού και πολιτιστικού κόσμου της Ελλάδας μας και ακολούθως στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους στην ιστορική πρώην Εθνική Λυρική Σκηνή και ήδη σήμερα Δημοτική Μουσική σκηνή Μαρία Κάλλας».

Η χορωδία του ΔΣΑ και τα μέλη της -υπογραμμίζει ο κ. Καρούζος- «προσφέρουν το υστέρημα του χρόνου που διαθέτουν, δουλεύουν με κόπο, επιμένουν στην λεπτομέρεια, προτείνουν καινούργια πράγματα, ρισκάρουν να υλοποιούν νέες ιδέες και ξεχωριστές συναυλίες και μέσω αυτών να εξελίσσονται ως προσωπικότητες, ελπίζοντας κάθε φορά ότι βάζουν το δικό τους λιθαράκι στον παραγόμενο πολιτισμό της χώρας μας. Η χορωδία ΔΣΑ δεν εκπροσωπεί πια μόνο τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αλλά ολόκληρο τον Νομικό Κόσμο της Πατρίδας μας, αποδεικνύοντας ότι οι επιστήμονες που τον συναπαρτίζουν δεν είναι ξύλινοι, αλλά αντιθέτως ότι είναι «Άνθρωποι», με όλη τη σημασία της λέξεως».

Κλείνοντας, ο κ. Καρούζος εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Δημήτρη Βερβεσό, υπογραμμίζοντας:

«Θέλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό για την διαχρονική στήριξη και αληθινή αγάπη του στην χορωδία ΔΣΑ, ιστορική όπως συνηθίζει να την αποκαλεί και σε μένα προσωπικά, καθώς και επίσης και στο Δ.Σ. του ΔΣΑ».


Ειδήσεις σήμερα:

Η Βόρεια Κορέα δημοσίευσε πρώτη φορά εικόνες από εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου

Moon Deng: To υπέροχο ιπποποταμάκι που έχει εξελιχθεί σε σταρ των social media και οι... κίνδυνοι της διασημότητας

«O Απόστολος Λύτρας απολαμβάνει την ελευθερία του, σκοπός του είναι να επανορθώσει» λέει ο δικηγόρος του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr