Νομοθετικές παρεμβάσεις για γρηγορότερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων, προανήγγειλε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης

Ο Ιωάννης Μπούγας μίλησε κατά την έναρξη του 47ου Επετειακού Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων 

Στην «επένδυση του ανθρωπίνου δυναμικού της Δικαιοσύνης, ιδίως των δικαστών», σε «παρεμβάσεις στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προσαρμογή τους προκειμένου οι αποφάσεις να εκδίδονται σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τον μέσο όρο έκδοσης τελεσίδικης απόφασης των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή τις 637 ημέρες» καθώς και σε «αξιοποίηση του χρόνου της προδικασίας και στον πρώτο βαθμό, αλλά και σε επίπεδο ενδίκων μέσων», αναφέρθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ι. Μπούγας κατά την έναρξη του 47ου Επετειακού Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων που πραγματοποιείται στις σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει:

«Στις νομοθετικές παρεμβάσεις που προγραμματίζει έως τις αρχές του 2025 το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, κατά την έναρξη του 47ου Επετειακού Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων που πραγματοποιείται στις 13-14 Σεπτεμβρίου 2024 στην Αθήνα.

Στο Συνέδριο με θέμα «Δικονομικό και Ουσιαστικό Δίκαιο», παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, κα Ευαγγελία Ποδηματά, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Δημήτριος Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Καθηγητών Πολιτικής Δικονομίας, Dr. AlexanderBruns, ο Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Απόστολος Γεωργιάδης, ο καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ, κ. Παναγιώτης Κολοτούρος, ο Αρεοπαγίτης – Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλοςκαι ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ,κ. Γεώργιος Ορφανίδης.

Κατά την ομιλία του ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε αρχικώς στην έναρξη λειτουργίας του Δικαστικού Χάρτη από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 σε όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς της Χώρας. Ακολούθως, ο κ.Μπούγας εστίασε στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που πρόκειται να ολοκληρωθούν έως τις αρχές του 2025 και περιέγραψε τους τρείς άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις:

Ο πρώτος άξονας αφορά την επένδυση του ανθρωπίνου δυναμικού της Δικαιοσύνης, ιδίως των Δικαστών.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις παρεμβάσεις στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προσαρμογή τους προκειμένου οι αποφάσεις να εκδίδονται σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τον μέσο όρο έκδοσης τελεσίδικης απόφασης των Χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή τις 637 ημέρες.

«Αναμόρφωση δεν σημαίνει επαναφορά στην παλαιά τακτική διαδικασία ή εκ βάθρων ριζική τροποποίηση όσων ισχύουν, αλλά βελτίωση των φανερών αδυναμιών, των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων και των αντίθετων προς υπερνομοθετικές διατάξεις προβλέψεων του νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας.

Ο τρίτος άξονας αφορά την αξιοποίηση του χρόνου της προδικασίας και στον πρώτο βαθμό, αλλά και σε επίπεδο ενδίκων μέσων.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργόςτόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του δικαίου όπου οι κοινωνικές αλλαγές το επιβάλλουν. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της δικαστικής συμπαράστασης, προκειμένου μέχρι τις αρχές του 2025 να έχει πραγματοποιηθεί η ψήφιση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ως προς την προγραμματιζόμενη αναμόρφωση του Κληρονομικού Δικαίου, τόνισε ότι «προχωράμε μετά από δεκαετίες σε αλλαγές, ώστε το Κληρονομικό Δίκαιο να συμβαδίζει με τις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες».

Τέλος, ο κ. Μπούγας ανέφερε ότι «εξετάζουμε την αναμόρφωση του πλαισίου για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, με βελτίωση των ρυθμίσεων για τη Διαμεσολάβηση, τη Διαιτησία αλλά και εκείνων που αφορούν στη δικαστική μεσολάβηση», με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη απονομή Δικαιοσύνης στη Χώρα μας».

Ειδήσεις σήμερα:

«Άνοιξέ μου το γραφείο μου»: Το παρασκήνιο και οι διάλογοι της Πολιτικής Γραμματείας που κήρυξε έκπτωτο τον Κασσελάκη

Θρίλερ με την διαθήκη του άγνωστου αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου: «Πού πήγαν €675.000;»

Λύθηκε το μυστήριο για τον σεισμό των 9 ημερών που ταρακούνησε τη Γη το 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr