Παρέμβαση εισαγγελέα για την παρ' ολίγον σύγκρουση τρένων του προαστιακού - Διατάχθηκε έρευνα

Θα ζητηθούν πορίσματα του ΟΣΕ και ηχητικά ντοκουμέντα ενώ θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες καταθέσεις

Εντολή για διενέργεια ποινικής έρευνας για τα αίτια της παρ' ολίγον μετωπικής σύγκρουσης τρένων του προαστιακού σιδηροδρόμου σήμερα κοντά στον σταθμό των Αγίων Αναργύρων, έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος.

Ειδικότερα, ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε εντολή για προκαταρκτική έρευνα η οποία θα διενεργηθεί από τη ΓΑΔΑ υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αγγελικής Τριανταφύλλου.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς και για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, θα ζητηθούν πορίσματα του ΟΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα και θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες καταθέσεις.

Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε σύγκρουση μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών του προαστιακού όταν από λάθος εντολή του ρυθμιστή κίνησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών βρέθηκαν στην ίδια γραμμή, κινούμενα όμως στην αντίθετη κατεύθυνση. Η σύγκρουση αποφεύχθηκε καθώς η λανθασμένη εντολή έγινε αντιληπτή από τους μηχανοδηγούς, με τον ένα μάλιστα, να ακινητοποιεί τον συρμό που οδηγούσε. Ο σταθμάρχης τέθηκε ήδη σε αργία και διεγάγεται έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.

Ο ρυθμιστής της κίνησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών επέτρεψε σε δύο συρμούς να κινηθούν σε αντίθετες κατευθύνσεις με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα, και παρ' ολίγον σε μονή γραμμή, δηλαδή σε πορεία σύγκρουσης. Ενώ ο πρώτος συρμός, με αριθμό 1210, είχε λάβει άδεια και σήμα από τη σταθμάρχη της Αθήνας για να κατευθυνθεί προς τους Αγίους Αναργύρους, ο μηχανοδηγός παρατήρησε από τις συνομιλίες ότι ο δεύτερος συρμός, με αριθμό 1307, που ερχόταν από το Κιάτο προς την Αθήνα, έλαβε επίσης εντολή να ξεκινήσει εκείνη τη στιγμή.

Ταυτόχρονα σχεδόν ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας 1307 αντελήφθη την κατάσταση και ακινητοποίησε τον συρμό, αμέσως, μόλις είχε εξέλθει του ΣΣ Αγίων Αναργύρων και σε απόσταση 500μ. προτού εισέλθει στην μονή γραμμή.

Το συμβάν σημειώθηκε στις 09:13 και αποδίδεται σε λάθος του ρυθμιστή κίνησης του ΟΣΕ στο ΣΚΑ, ο οποίος θεώρησε ότι η μία αμαξοστοιχία του Προαστιακού, η 1210, που ερχόταν από Αθήνα προς Αεροδρόμιο είχε ήδη περάσει από το τμήμα της μονής γραμμής και έδωσε εντολή στην άλλη, την 1307 που ερχόταν από Κιάτο, να «περάσει ελεύθερα».

Κατόπιν ενημέρωσης της διοίκησης του ΟΣΕ για το περιστατικό έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΣΕ :

* Δόθηκε εντολή διενέργειας πορίσματος για την εξακρίβωση των συνθηκών που έγινε το περιστατικό.
* Τέθηκε σε αργία και παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό ο σταθμάρχης του ΣΚΑ που έδωσε την εντολή αναχώρησης του 1307.
* Συγκεντρώθηκε το υλικό των ηχητικών καταγραφών GSM-R και VHF.
* Ενημερώθηκε η ΡΑΣ και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το περιστατικό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΣΕ: «Τονίζεται για άλλη μια φορά ότι, η πιστή τήρηση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας από όλους τους εμπλεκόμενους στην κυκλοφορία των τρένων, ο οποίος περιλαμβάνει πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της ομαλής διεξαγωγής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Η Διοίκηση του ΟΣΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού, ώστε να αποτρέπονται μεμονωμένα λάθη. Στόχος παραμένει η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των επιβατών».

Hellenic Train: «Οι μηχανοδηγοί έκαναν το καθήκον τους»

«Οι μηχανοδηγοί έκαναν το καθήκον τους, τηρώντας τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος αποφυγής περιστατικών και αντιμετώπισης παρόμοιων απρόβλεπτων καταστάσεων» δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Hellenic Train με αφορμή το γεγονός που έλαβε χώρα μεταξύ των αμαξοστοιχιών 1210, με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος και 1307 προερχόμενη από το Κιάτο.

Και καταλήγει: «Βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών του συμβάντος».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Σμύρνη: Δολοφονημένος με μια μαχαιριά στην κοιλιά ο 46χρονος - Εξετάζεται η αδελφή του

Θεσσαλονίκη: Οι γιατροί «πήραν» το νεκρό έμβρυο από την 34χρονη που παρασύρθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό

Κούρσα... εξοπλισμών από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο μπάσκετ - Μεγάλες επενδύσεις κι εποχή Galacticos με γυάλινο παρκέ στο ΟΑΚΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr