Παμπάλαιες βυζαντινές εικόνες και όπλα στα χέρια αρχαιοκαπήλων

Πιάστηκαν στην παγίδα που τους έστησε ένας αστυνομικός που συναντήθηκε μαζί τους παριστάνοντας τον αγοραστή

Την Δευτέρα θα απολογηθούν στον ανακριτή τρεις Έλληνες αρχαιοκάπηλοι που σκόπευαν να βγάλουν στο «σφυρί» παμπάλαιες βυζαντινές θρησκευτικές εικόνες μεγάλης αξίας, αλλά πιάστηκαν στην παγίδα που τους έστησε ένας αστυνομικός που συναντήθηκε μαζί τους παριστάνοντας τον αγοραστή.

Το ραντεβού είχε κλειστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής σε έναν οικισμό στην περιοχή Σταμνά στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά μόλις οι τρεις άνδρες ηλικίας 53, 54 και 52 χρόνων έδειξαν στον υποψήφιο αγοραστή τις επτά εικόνες που είχαν στην κατοχή τους, συνελήφθησαν από τους συναδέλφους του που καραδοκούσαν και ακολούθησαν έρευνες στις κατοικίες τους.

Σε αυτές, βρέθηκαν μια εικόνα της Αγίας Τριάδας διαστάσεων 30Χ22 εκατοστών από τα τέλη του 19ου αιώνα, μια εικόνα της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας διαστάσεων 27Χ21 εκατοστών που χρονολογείται στα τέλη του 17ου ή τις αρχές του 18ου αιώνα, μια εικόνα των προφητών Ηλία και Προφήτη Ελισαίου 30Χ23 εκατοστών στην πίσω όψη της οποίας αναγράφεται «Κατίνα Α. Ραλλίδου – 1857», μια εικόνα της Σταύρωσης 30Χ26 εκατοστών δυτικοευρωπαϊκής τεχνοτροπίας του 19ου αιώνα και μια εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ διαστάσεων 31Χ20,5 εκατοστών του 19ου αιώνα.




Για τις πέντε εικόνες, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας. Ωστόσο, κατασχέθηκαν για να εξεταστούν λεπτομερώς ακόμη μια εικόνα του φτερωτού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου 22,5Χ16,5 εκατοστών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα και μια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης διαστάσεων 22Χ17,4 εκατοστών που γράφει στην πίσω όψη «Αικατερίνη Αρ. Ραλλίδου– 1928 Σεπτέμβριος».

Στην κατοχή των τριών αρχαιοκαπήλων κατασχέθηκαν, ακόμη, ένα πιστόλι που εστάλη για βαλλιστική εξέταση, δυο δίκαννα όπλα, ένα μονόκαννο, δυο καραμπίνες, 75 φυσίγγια, ένα μαχαίρι, 760 φαρμακευτικά ναρκωτικά χάπια, δυο ραβδοσκοπικά όργανα και δυο κινητά τηλέφωνα. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Μεσολογγίου τους άσκησε διώξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων, παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών, κατά περίπτωση.



Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε στα 29 της η μπαλαρίνα Michaela DePrince - Είχε χορέψει για την Μπιγιονσέ


«Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς - Πού θα βρέξει σήμερα


H ΟΥΕΦΑ απειλεί με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της την Αγγλία αν ο Στάρμερ παρέμβει στο ποδόσφαιρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr