Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Ξανάρχονται αλλαγές για την εκτός σχεδίου δόμηση και τα μπόνους

Ρυθμίσεις εντός των επόμενων εβδομάδων θα φέρει η κυβέρνηση για τα οικόπεδα που δεν μπορούν να χτιστούν επειδή δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο - Βραχυκύκλωμα δίχως τέλος και για τα μπόνους δόμησης

Στάση αναμονής για τις ρυθμίσεις που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση για οικόπεδα τα οποία δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο τηρούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με τις οποίες γέννησε ελπίδες για λύση του γόρδιου δεσμού.

Αν και η οριστική λύση του προβλήματος θα δοθεί με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα, η αγορά διψά για μεταβατική λύση προκειμένου να αξιοποιηθούν ιδιοκτησίες που σήμερα θεωρούνται εγκλωβισμένες σε ρυθμίσεις οι οποίες γράφονται και σβήνονται εξαιτίας οικονομικών, επιστημονικών και περιβαλλοντικών αντιδράσεων.

Η εκτός σχεδίου δόμηση δεν είναι, όμως, το μόνο αγκάθι που ταλαιπωρεί την αγορά. Το βραχυκύκλωμα που συντελείται στην κτηματαγορά συντηρεί και το αλαλούμ που επικρατεί στους δήμους της χώρας με τα μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τα οποία διαδραματίστηκε το προηγούμενο διάστημα ένα ισχυρό μπρα ντε φερ μεταξύ Αυτοδιοίκησης, κυβέρνησης και Τεχνικού Επιμελητηρίου. Η φωτιά δεν έχει σβήσει, παρότι οι προβολείς έχουν κλείσει έχοντας στη μία πλευρά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι οποίοι έχουν αποφασίσει να αναστείλουν την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών με τη χρήση μπόνους, θεωρώντας επισφαλή την ανέγερση κτιρίων προτού αποφανθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Χτίζουν κανονικά

Στην άλλη πλευρά είναι εκείνοι που συνεχίζουν να χτίζουν με τους υφιστάμενους όρους δόμησης, καθώς οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν πριν από τα μέτρα του ΥΠΕΝ που έκοψαν ορόφους, αδιαφορώντας για την τελική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δεν αναμένεται πριν από το 2025. Οπως φαίνεται από τα γεγονότα, το ζήτημα με τα μπόνους των κτιρίων το οποίο κλιμακώθηκε τους προηγούμενους μήνες με πρωταγωνιστές τους Δήμους Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Αλίμου συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πολίτες, με πρόσφατο κρούσμα την επεισοδιακή εξέλιξη που είχε η δόμηση κτιρίου στο Κεφαλάρι, η οποία κατέληξε στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς.

Πρόκειται για οικοδομική άδεια που εκδόθηκε με τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ και για την οποία οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο ΣτΕ και πέτυχαν την αναστολή των εργασιών υποστηρίζοντας ότι έχουν παραβιαστεί τα πολεοδομικά μεγέθη του κτίσματος τόσο ως προς τον συντελεστή δόμησης όσο και ως προς την κάλυψη, τον όγκο και το ύψος.

Ωστόσο ο κατασκευαστής συνέχισε ανενόχλητος τις εργασίες οδηγώντας στα άκρα τη σύγκρουση με τους δημότες. Ξεκίνησε δήθεν εργασίες για μέτρα ασφαλείας στην οικοδομή μετά την παύση εργασιών στις 26 Αυγούστου και τελικά κατέληξε να προετοιμάζει (σύμφωνα με μαρτυρίες) τη σκυροδέτηση των υποστυλωμάτων του δεύτερου ορόφου, με αποτέλεσμα η υπόθεση να καταλήξει στην Αστυνομία της Κηφισιάς. Για το θέμα χρειάστηκε να παρέμβει ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς, με απόφαση του οποίου ανακλήθηκε η άδεια, επιτρέποντας άδεια μόνο για τις εργασίες των μέτρων ασφαλείας του ακινήτου, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι οι κατασκευαστές προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χρησιμοποιώντας τις άδειες για εργασίες ασφαλείας γύρω από την οικοδομή για κανονικές εργασίες.

Γόρδιος δεσμός

Την ίδια στιγμή, πλήρης συσκότιση υπάρχει και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει η κυβέρνηση για την εκτός σχεδίου δόμηση, και συγκεκριμένα για οικόπεδα που δεν μπορούν να χτιστούν επειδή δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο. Η σχετική ρύθμιση, της οποίας η επεξεργασία είχε ολοκληρωθεί την άνοιξη, αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρχαν σε επίμαχες διατάξεις οι οποίες οδήγησαν προεκλογικά στην απόσυρση του προτεινόμενου θεσμικού πλαισίου.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρούμε βασικούς κανόνες βιωσιμότητας σε αυτά τα οποία χτίζονται από εδώ και στο εξής, με σεβασμό στο περιβάλλον και με συμμόρφωση με αποφάσεις του ΣτΕ», δήλωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, που παραδέχτηκε ότι η υπόθεση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ένας δύσκολος γρίφος που πρέπει να λυθεί προαναγγέλλοντας την ανακοίνωση μέτρων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος, πάντως, έστειλε και το μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμπει η επόμενη ρύθμιση λέγοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να βάλει φρένο, όπου χρειάζεται, σε νησιά όπου θεωρείται ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου δοκιμάζονται ουσιαστικά οι υποδομές.

Αρμόδιες πηγές με τις οποίες μίλησε το «ΘΕΜΑ» αναφέρουν ότι η σχετική επεξεργασία για την εκτός σχεδίου δόμηση δεν έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όποια ρύθμιση υπάρξει γύρω από το φλέγον θέμα δεν θα έρθει νωρίτερα από τα τέλη του έτους. Κάποιοι μάλιστα προεξοφλούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές διατάξεις που παρουσιάστηκαν προ μηνών.

Για παράδειγμα, λέγεται ότι η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, καθώς φαίνεται να επιλέγονται ειδικότερα πολεοδομικά και χωροταξικά κριτήρια ανά περιοχή και διαφορετικά για τα νησιά, ιδίως αυτά που δέχονται μεγάλες οικιστικές πιέσεις. Κρίσιμος παράγοντας είναι το κριτήριο φέρουσας ικανότητας ανά περιοχή, αλλά και η αρχιτεκτονική της ρύθμισης προκειμένου να ενσωματώνει τις παρατηρήσεις του ΣτΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

H Έλενα Τοπαλίδου απαντά πρώτη φορά για το unfollow του Νίκου Κουρή: «Τίποτα δεν σκοτώνει τον έρωτα»

Εργκίν Αταμάν: Ενόχληση από το πανό για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο - «Τα γήπεδα είναι τόπος φιλίας και ειρήνης, όχι πολιτικής»

Βόλος: Διαμπερές τραύμα στο κρανίο έχει ο 69χρονος που χτυπήθηκε με ψαροντούφεκο από τον γιο του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr