Κύκλωμα ψευδοκληρονόμων: Και τρίτη διαθήκη στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης

Η ίδια συμβολαιογράφος και ο ίδιος μάρτυρας που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Σεργιανόπουλου και στην πλαστή διαθήκη 92χρονης, παρουσιάζονται και σε διαθήκη συνταξιούχου ξυλουργού

Με αφορμή μια νέα υπόθεση προσβολής διαθήκης που περιήλθε εις γνώσιν του «ΘΕΜΑτος» και στην οποία ως συμβολαιογράφος εμφανίζεται και πάλι η Ε.Σ., η οποία ήταν αυτή που συνέταξε και τις προηγούμενες περιπτώσεις διαθηκών που βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των Αρχών, αποκαλύπτουμε πώς στήνεται το κόλπο και πώς ολόκληρες περιουσίες καταλήγουν στα χέρια κυκλωμάτων και Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ).

Εντονο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας του «ΘΕΜΑτος» σχετικά με τις δράσεις του Mιχάλη Δαρδανελιώτη και της ΑΜΚΕ «Αλυσίδα Ελπίδας Ατόμων με Νεοπλασματικές Ασθένειες», με διακριτικό τίτλο «Chain of Hope». Οι Αρχές εξετάζουν ενδελεχώς την πιθανότητα ύπαρξης οργανωμένου κυκλώματος που, μέσω κατασκευασμένων - πλαστών διαθηκών, οικειοποιούνταν περιουσίες ηλικιωμένων ανθρώπων που απεβίωσαν.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα, με κεντρικά πρόσωπα μια συμβολαιογράφο που έχει βγει στη σύνταξη, συγκεκριμένους ψευδομάρτυρες και ψευδοκληρονόμους. Οι δράστες εντόπιζαν αρχικά ηλικιωμένους χωρίς κοντινούς συγγενείς που διέθεταν σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία και αφού πληροφορούνταν τον θάνατό τους ανέμεναν κάποιο χρονικό διάστημα, πάνω από ένα έτος, και στη συνέχεια προχωρούσαν στη σύνταξη πλαστών διαθηκών στις οποίες φαινόταν ότι κληροδοτούσαν τα περιουσιακά στοιχεία τους σε μέλη του κυκλώματος.

Οι πλαστές διαθήκες δημοσιεύονταν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, προσδίδοντας νομιμοφάνεια και κληρονομικό δικαίωμα στους επιτήδειους. Ακολούθως, προχωρούσαν στην εκποίηση των περιουσιών, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ο Δαρδανελιώτης

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δύο διαθήκες που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» την 1η και 8η Σεπτεμβρίου. Και στις δύο περιπτώσεις, η ίδια συμβολαιογράφος Αθηνών (Ε.Σ.) συντάσσει τις διαθήκες, με κοινό μάρτυρα τον Θ.Ζ. και την ίδια ΑΜΚΕ ως κληρονόμο. Στην περίπτωση της 92χρονης Ρ.Τ. οι νόμιμοι κληρονόμοι της προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της «Αλυσίδας Ελπίδας» του Δαρδανελιώτη και δικαιώθηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Στη δεύτερη περίπτωση, οι μακρινοί συγγενείς του Λεωνίδα Λαγουδάκη δεν προχώρησαν σε δικαστικές ενέργειες, καθώς, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, βασίστηκαν στη γνώμη δύο γραφολόγων που εξέφρασαν την άποψη ότι η υπογραφή στη διαθήκη ταίριαζε με εκείνη του διαθέτη.

Σημειωτέον, τόσο στην περίπτωση της Ρ.Τ. όσο και στη νέα περίπτωση διαθήκης του συνταξιούχου ξυλουργού που φέρνει στο φως σήμερα το «ΘΕΜΑ», οι νόμιμοι κληρονόμοι κατήγγειλαν στις Αρχές τη διάρρηξη της αστυνομικής σφράγισης των κατοικιών των θανόντων και την κλοπή των προσωπικών εγγράφων τους μέσα από τις οικίες τους.
Ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης, ιδρυτής της ΜΚΕ «Αλυσίδα Ελπίδας» / «Chain of Hope», φέρεται να έχει καρπωθεί δύο κληρονομιαίες περιουσίες
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διαθήκης, ο ξυλουργός ορίζει ως κληρονόμο του άνδρα, ο οποίος τον στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους συγγενείς του θανόντος, δεδομένου ότι ήταν άγνωστο πρόσωπο, ενώ ειδική δικαστική γραφολόγος που εξέτασε τη διαθήκη για λογαριασμό των συγγενών του θανόντος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πλαστογραφία
Οι... συμπτώσεις

Στη νέα υπόθεση που απασχολεί την Ελληνική Δικαιοσύνη, οι ενάγοντες είναι ξαδέρφια ενός ηλικιωμένου ο οποίος πριν από τρία χρόνια εντοπίστηκε μέσα στο διαμέρισμά του σε γειτονιά της Αθήνας, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Το απίστευτο είναι ότι οι αστυνομικές αρχές παρέλειψαν να ενημερώσουν τους συγγενείς του θανόντος, με αποτέλεσμα η σορός του να παραμείνει για μήνες σε ψυκτικό θάλαμο γραφείου τελετών. Οι συγγενείς του ηλικιωμένου άνδρα πληροφορήθηκαν τελικά τον θάνατό του πέντε μήνες αργότερα και η κηδεία τελέστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2021.

Στη συνέχεια, οι συγγενείς του προχώρησαν σε όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο ενέργειες καθώς και στην αποσφράγιση του διαμερίσματος. Ανεβαίνοντας όμως στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το οροφοδιαμέρισμα, διαπιστώθηκε ότι η αστυνομική σφράγιση είχε παραβιαστεί και ότι το σπίτι είχε ανοιχτεί, χωρίς όμως να υπάρχουν σημάδια παραβίασης στην πόρτα ασφαλείας. Τότε βρέθηκαν μπροστά σε μια εικόνα χάους που πιθανόν είχε προκληθεί από εκείνους που μπήκαν παράνομα μέσα στο διαμέρισμα.

Οπως και στην περίπτωση της 92χρονης Ρ.Τ. με την πλαστή διαθήκη που εμφάνισε ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης διεκδικώντας την περιουσία της, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, έλειπαν από το διαμέρισμα σημαντικά έγγραφα, όπως τραπεζικά βιβλιάρια, κινητό τηλέφωνο, ο υπολογιστής, τιμαλφή κ.λπ.

Εναν χρόνο μετά τον θάνατο του ηλικιωμένου επικοινώνησε με τους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τους συγγενείς του ένα άγνωστο σε αυτούς άτομο και εμφανίζει μια δημόσια διαθήκη του θανόντος βάσει της οποίας κληρονομεί όλα τα ακίνητα και τις καταθέσεις του σε τράπεζες. Σύμπτωση ή μη, η διαθήκη έχει συνταχθεί από τη συμβολαιογράφο Αθηνών Ε.Σ., η οποία είχε συντάξει τη διαθήκη τόσο της Ρ.Τ., που κρίθηκε ως πλαστή, όσο και του ετεροθαλούς αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου, Λεωνίδα Λαγουδάκη, η λήψη της οποίας αμφισβητείται από επιστήθιο φίλο του που δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει στοιχεία και ό,τι άλλο γνωρίζει στην Εισαγγελία, εφόσον κληθεί.
Oι θανόντες Νίκος Σεργιανόπουλος και ο ετεροθαλής αδελφός του Λεωνίδας Λαγουδάκης
Καταδικασμένη

Υπενθυμίζεται ότι η συνταξιούχος σήμερα συμβολαιογράφος Ε.Σ. έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από το 1990 έως και το 2021, καθώς και με καταδικαστικές εις βάρος της αποφάσεις. Τα αδικήματα αφορούν ηθική αυτουργία και συνέργεια στη χρήση πλαστών εγγράφων και ψευδών βεβαιώσεων, καθώς και απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση με σκοπό τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους.

Συγκεκριμένα, το 2012, σύμφωνα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η τέως συμβολαιογράφος καταδικάστηκε για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε κακουργηματική πλαστογραφία συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου. Συνέπεια της απόφασης αυτής ήταν η εγγραφή υποθήκης σε ακίνητο ιδιοκτησίας της. Σε άλλη περίπτωση, το 2021, της επιβλήθηκε από το Ανακριτικό Τμήμα του Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο περιοριστικός όρος της καταβολής εγγυοδοσίας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη νέα υπόθεση της διαθήκης του ξυλουργού, ως μάρτυρας εμφανίζεται ο Θ.Ζ. που παρίστατο επίσης ως μάρτυρας και στις δύο προαναφερόμενες διαθήκες. Τυχαίο; Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διαθήκης, ο διαθέτης αναφέρει ότι ο εν λόγω άνδρας τον στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια και γι’ αυτό τον ορίζει ως κληρονόμο του.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους συγγενείς του θανόντος, δεδομένου ότι ο εναγόμενος ήταν άγνωστο σε εκείνους πρόσωπο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας όπου διέμενε ο θανών, κατά την τελευταία δεκαετία που διαμένει στη συγκεκριμένη πολυκατοικία ουδέποτε είχε δει τον εναγόμενο να επισκέπτεται τον θανόντα και ότι πρώτη φορά τον είδε τον Ιούνιο του 2022, όταν επισκέφτηκε την πολυκατοικία και γενικά και αόριστα δήλωσε ότι εκείνος είναι εκ διαθήκης κληρονόμος του θανόντος.

Η τεχνική σύμβουλος - ειδική δικαστική γραφολόγος που εξέτασε τη διαθήκη για λογαριασμό των συγγενών του θανόντος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πλαστογραφία κι ως εκ τούτου η διαθήκη είναι άκυρη.

Ιδια συμβολαιογράφος, ίδιος μάρτυρας

H δημόσια διαθήκη του Λεωνίδα Λαγουδάκη, ετεροθαλή αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου, με την οποία δήλωσε προφορικώς έναν μήνα πριν πεθάνει ότι διαθέτει όλη την περιουσία του στην «Chain of Hope». Συμβολαιογράφος είναι η Ε.Σ. και μάρτυρας ο Θ.Ζ.
Η διαθήκη της 92χρονης Ρ.Τ., που κρίθηκε πλαστή από τη Δικαιοσύνη, υπογράφεται από τη συμβολαιογράφο Ε.Σ. με μάρτυρα τον Θ.Ζ.
Η συμβολαιογράφος Ε.Σ. που συνέταξε την πλαστή διαθήκη της Ρ.Τ., συνέταξε και τη διαθήκη του ηλικιωμένου, οι συγγενείς του οποίου κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη. Και εδώ εμφανίζεται μάρτυρας ο Θ.Ζ.
Ψευδομάρτυρες;

Εντύπωση εξάλλου τους προκάλεσε το γεγονός ότι στην ατζέντα τηλεφώνων του συγγενή τους, που βρέθηκε στο διαμέρισμα, δεν υπήρχε το τηλέφωνο ούτε του κληρονόμου της περιουσίας του, ούτε των μαρτύρων της διαθήκης, αλλά ούτε της συμβολαιογράφου Ε.Σ.

Επίσης, οι μάρτυρες της διαθήκης, μια αλλοδαπή, μια Ελληνίδα που είχε αποβιώσει και ο Θ.Ζ., δεν εντοπίστηκαν στις διευθύνσεις που είχαν δηλώσει ως κατοικίες τους. Ως εκ τούτου, οι συγγενείς του θανόντος κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη και άσκησαν αγωγή ακύρωσης της διαθήκης, η οποία πρόκειται να συζητηθεί σε περίπου δέκα ημέρες. Εις βάρος τους εκκρεμεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από τον κληρονόμο, ο οποίος έχει ήδη προβεί σε πώληση περιουσιακών στοιχείων και ανάληψη χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του θανόντος.

Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν κινητοποιήσει τις Αρχές που πλέον ερευνούν περαιτέρω υποθέσεις που συνδέονται μεταξύ τους, προσπαθώντας να εξιχνιάσουν το δίκτυο ατόμων που εμπλέκεται στις παράνομες αυτές ενέργειες. Τόσο η δημοσίευση πλαστών διαθηκών όσο και η χρήση αυτών με σκοπό το περιουσιακό όφελος και τη νομιμοποίηση εσόδων από αμφισβητούμενες κληρονομιαίες περιουσίες αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Αναμένονται, όμως, νέα στοιχεία από τις εν εξελίξει έρευνες, καθώς η δράση του πιθανού οργανωμένου κυκλώματος φαίνεται να έχει μεγαλύτερη έκταση απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Συγχρόνως, εγείρονται πολλά και σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο επιτήδειων που με όχημά τους ΜΚΟ αποκτούν πρόσβαση σε περιουσίες ανυπεράσπιστων πολιτών, οι οποίοι λόγω ηλικίας ή υγείας γίνονται εύκολος στόχος των κυκλωμάτων. Οι εισαγγελικές αρχές φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε τέτοιες υποθέσεις, με σκοπό την πλήρη εξιχνίασή τους και την απονομή της Δικαιοσύνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεμάνια Μάιντοβ: Ποιος είναι ο Σέρβος τζουντόκα που τιμωρήθηκε γιατί έκανε τον σταυρό του πριν και μετά από αγώνα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι

Θεσσαλονίκη: 60χρονος συνευρέθηκε ερωτικά επ’ αμοιβή με 28χρονο και μετά τον απείλησε με όπλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr