Νοσοκομεία: Τι αλλάζει στον τρόπο χρηματοδότησης – Στρεβλώσεις και αδικίες που διορθώνονται

Νοσοκομεία: Τι αλλάζει στον τρόπο χρηματοδότησης – Στρεβλώσεις και αδικίες που διορθώνονται

Στοχευμένη χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγουν θα λαμβάνουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία

noskd
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται με βάση το παραγόμενο έργο τους, ένα νέο σύστημα που βάζει τέλος σε χρόνιες παθογένειες - Παραδείγματα.

Στοχευμένη χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγουν θα λαμβάνουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η μετάβαση στο σύστημα DRG (Diagnosis Related Groups) ολοκληρώνεται και παρότι το σύνολο της χρηματοδότησης στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα παραμείνει ίδιο, η κατανομή των χρημάτων θα είναι διαφορετική. Ένα νοσοκομείο, δηλαδή, με το 40% των κλινών του κενές θα λαμβάνει λιγότερα χρήματα σε σχέση με ένα που είναι γεμάτο και πραγματοποιεί πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις. Έως σήμερα καταγράφονταν αδικίες στην κατανομή των χρημάτων, με τα παραδείγματα να είναι πολλά.

Το… συμμάζεμα των οικονομικών των νοσοκομείων τονίστηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε πριν λίγες ημέρες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Όπως σημειώθηκε, ο συνολικός προϋπολογισμός των νοσοκομείων αυξήθηκε κατά 481 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2023. Επίσης, κατατίθενται οι επιμέρους προϋπολογισμοί στην αρχή του έτους και όχι τμηματικά μέσα στον χρόνο όπως γινόταν μέχρι και εφέτος, τη στιγμή που οι δαπάνες παρακολουθούνται συστηματικά με στοχοθεσία. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων οικονομικής διαχείρισης για το 8μηνο του 2024.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ξεκινά το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» με voucher 200 ευρώ για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Θρίλερ με τους βομβητές που έγιναν βόμβες κατά της Χεζμπολάχ - Είχαν κατασκευαστεί στην Ευρώπη;

Ρεκόρ από τη Μπάγερν, 9-2 τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, σπουδαίο διπλό η Λίβερπουλ στο Μιλάνο - Δείτε τα 28 γκολ της πρεμιέρας του νέου Champions League
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης