Ιστορίες δύναμης και αποφασιστικότητας έναν χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel
Interamerican_Daniel_Stories_People__1_

Ιστορίες δύναμης και αποφασιστικότητας έναν χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel

Με τη δύναμη του «μαζί», η Interamerican και η Anytime χτίζουν ξανά την ελπίδα. Την ίδια στιγμή, έναν χρόνο μετά από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, συγκλονίζουν οι αφηγήσεις όλων εκείνων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης


Sponsored Content

Μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας βρέθηκαν να μετρούν τις πληγές τους καθώς σπίτια και περιουσίες καταστράφηκαν, χωράφια πλημμύρισαν και καλλιέργειες χάθηκαν. Σε εκείνη την κρίσιμη κατάσταση η Interamerican και η Anytime βρέθηκαν δίπλα στις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλίας, με υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και διαδικασίες ταχείας διαχείρισης των ζημιών ώστε να βρει ξανά διέξοδο η ελπίδα. Σήμερα, όσοι βρέθηκαν –από διαφορετικές διαδρομές ο καθένας τους– στην πρώτη γραμμή αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης έχουν να μοιραστούν πολλά και συγκλονιστικά για εκείνες τις δύσκολες ημέρες. Μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με κεντρικό μήνυμα «Χτίζοντας ξανά την ελπίδα», και με την υπογραφή της Interamerican και της Anytime, αναδεικνύονται ανθρώπινες ιστορίες δύναμης και αποφασιστικότητας, με τη ματιά της Danezis Stories.

Ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican περιγράφει τη συνολική ανταπόκριση του Οργανισμού που στάθηκε με ενσυναίσθηση και αφοσίωση όχι μόνο κοντά στους ασφαλισμένους, αλλά και σε κάθε συνάνθρωπό μας. Ο εκτεταμένος στόλος οχημάτων της Οδικής Βοήθειας του Ομίλου έσπευσε από τους πρώτους στις πληγείσες περιοχές και τα πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα συνέδραμαν το έργο των αρχών με τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. «Η πρώτη σκέψη ήταν να πάμε γρήγορα για να προσφέρουμε βοήθεια. Είναι διαφορετικό να μιλάς για την καταστροφή από το γραφείο σου, βλέποντας φωτογραφίες ή αναφορές για το ύψος των ζημιών και εντελώς διαφορετικό να βρίσκεσαι στο “σημείο μηδέν”. Εκεί καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και γρήγορα», αναφέρει χαρακτηριστικά και κάνει ξεχωριστή μνεία στην ανεκτίμητη συμβολή των εργαζομένων του Ομίλου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες που είχαν προκύψει.


Χτίζοντας την ελπίδα με τη δύναμη του «μαζί»
Ο καθένας έθεσε ως προτεραιότητα να βοηθήσει όσο μπορούσε περισσότερο. Ο Βαγγέλης Αντωνόπουλος, Οδηγός Οδικής Βοήθειας στην Interamerican από το 1993 περιγράφει τις εικόνες καταστροφής που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη του. Στον Παλαμά, ένας ηλικιωμένος είχε εγκλωβιστεί σε στάβλο κι η λάσπη είχε φτάσει σχεδόν στις πόρτες του αυτοκινήτου του. Θυμάται τα μάτια του, την απελπισία που βίωνε, τις εκκλήσεις του για βοήθεια: «παιδάκι μου κάνε ό,τι μπορείς να το βγάλουμε», αλλά και πώς τελικά μετά από πολλή προσπάθεια τα κατάφεραν. «Όταν ο πελάτης σου λέει “ευχαριστώ” και βάζει το χέρι στην καρδιά, εκείνη την ώρα η ικανοποίηση είναι τεράστια» αναφέρει.


Ο Νίκος Καραβαλάκης, Team Leader Πληρωμάτων Ασθενοφόρων της Interamerican, κάνει λόγο για σκληρές και πρωτοφανείς εικόνες. Στο ελικοδρόμιο –που ήταν το σημείο επιχειρήσεων– προσγειώνονταν δύο ελικόπτερα ταυτόχρονα και κατέβαιναν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας οι οποίοι πραγματικά δεν ήξεραν πού θα πάνε και τι θα κάνουν. Θυμάται τον πρώτο ασθενή που παρέλαβαν, ο οποίος είχε καρδιολογικά προβλήματα, για δύο ημέρες δεν είχε πάρει τα φάρμακά του κι έπρεπε άμεσα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο γιατί είχε υψηλούς παλμούς και αυξημένη πίεση. Δεν θα ξεχάσει τη συγκινητική αγκαλιά του κόσμου στη μεγάλη τους προσπάθεια.

Ο Κωνσταντίνος Αντωνίου, Διασώστης Πληρώματος Ασθενοφόρων της Interamerican επιχειρούσε σε γνώριμα μέρη, μιας και έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι έσπευσε να απεγκλωβίσει την ίδια του τη μητέρα. «Είμαι περήφανος που κάνω αυτή τη δουλειά» δηλώνει. «Ό,τι κι αν γίνει θα ήθελα να είμαι ξανά στην πρώτη γραμμή και να βοηθήσω τους ασφαλισμένους μας κι όποιον άλλον συνάνθρωπό μας χρειαστεί τη βοήθειά μας».


Εν τω μεταξύ, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές, μοιράζονται με τη σειρά τους την αγωνία και την αβεβαιότητα που βίωσαν όταν υποχώρησαν τα νερά και βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα. «Εκείνη την ώρα είπα “καταστραφήκαμε, πάει τελείωσε”», εξομολογείται ο Νίκος Τσιώρας, Συνέταιρος στη Homeline, όταν κατά τη διάρκεια της θεομηνίας κι ενώ δεν είχε πρόσβαση να προσεγγίσει στον χώρο του εργοστασίου, παρακολουθούσε την εικόνα από τις κάμερες στον περιμετρικό χώρο βλέποντας το νερό να ανεβαίνει επικίνδυνα. Όπως επισημαίνει, «όλη η διοίκηση της Interamerican ήρθε στους χώρους μας, μας έδωσαν δύναμη, μας έδωσαν κουράγιο και μας ώθησαν στο να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα».


Ο Αθανάσιος Τσίντζας, Αγρότης, Ιδιοκτήτης Συσκευαστηρίου Αγροτικών Προϊόντων, όταν έφτασε στην επιχείρησή του, αδυνατούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε μπροστά του. «Η Interamerican ανταποκρίθηκε τόσο για το πόρισμα της ζημιάς όσο και για τη χρηματοδότηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τόσο μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή όλης της Θεσσαλίας».


Υπεύθυνα δίπλα στις τοπικές κοινωνίες

Για ακόμη μια φορά η Interamerican και η Anytime απέδειξαν στην πράξη ότι στέκονται δίπλα στους ανθρώπους με όλες τους τις δυνάμεις όταν αυτοί δοκιμάζονται από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

H Anytime πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας μεγάλης αλυσίδας αλληλεγγύης για την ανακούφιση των πληγέντων σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση Humanity Greece με τους ανθρώπους της να δίνουν καθημερινά το «παρών» στα σημεία δράσης με πολύπλευρο συντονιστικό και υποστηρικτικό έργο και ανέλαβε το κόστος μεταφοράς των ειδών πρώτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές.

Η Interamerican δέχτηκε πάνω από 2.000 αιτήσεις αποζημίωσης, με το συνολικό ποσό προς πληρωμή να προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Από τις παραπάνω αιτήσεις, οι 1.300 περίπου αφορούν τους κλάδους ακίνητης περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δεύτερη κιόλας εργάσιμη ημέρα μετά τις καταστροφές, ξεκίνησαν οι πληρωμές στους ασφαλισμένους.

Σημείο αναφοράς ήταν η μεγάλη ηθική και πρακτική υποστήριξη που παρείχαν σε όλους οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι με αφορμή το πρότερο καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού», είχαν καταφέρει να ευαισθητοποιήσουν άτομα και επιχειρήσεις για τον ευεργετικό ρόλο της ασφάλισης και δικαιώθηκαν.

Αυτό είναι το αποτύπωμα που αφήνουν η Interamerican και η Anytime στην κοινωνία, όπου υπάρχει ανάγκη, επιλέγοντας στρατηγικά να πρωταγωνιστήσουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Δείτε τις ιστορίες στο interamerican.gr/rebuildinghope
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης