Βραδιά μνήμης στο Ηρώδειο για τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Βραδιά μνήμης στο Ηρώδειο για τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν στη σκηνή του Ηρωδείου ανέβηκαν τα παιδιά της «Ελπίδας» και μίλησαν για τη δική τους Μαριάννα - Ποιοι καλλιτέχνες συμμετείχαν στην εκδήλωση και ποιοι έδωσαν το «παρών»

MARIANNA_AKE2
Μέσα από τραγούδια και αφηγήσεις παιδιών που νίκησαν τον καρκίνο με τη βοήθεια του Συλλόγου «Ελπίδα», η φωνή της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη αντήχησε και πάλι στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην εκδήλωση μνήμης με τίτλο: «Μαριάννα – Αγάπη, Ελπίδα, Φως».

Η συγκινητική εκδήλωση διοργανώθηκε την Τρίτη από την οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο.

Φαραντούρη-Μαρινέλλα μαζί για την ΕΛΠΙΔΑ

Στο κατάμεστο Ηρώδειο παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας Ελλάδας, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρου, Ντόρα Μπακογιάννη, η κυρία Μαριάννα Λάτση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Metlen Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης,  ο ιδρυτής της Aegean Oil, Δημήτρης Μελισσανίδης, ο πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤ1, Θεόδωρος Κυριακού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδούβελης, οι Νικόλαος Γλύξμπουργκ, ο Παύλος με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ και πολλοί άλλοι.

Μαριάννα (1)


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη φωνή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιουλίου 2023, να ακούγεται να λέει: «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που με δίδαξε να μοιράζομαι τα πάντα με τους άλλους, αλλά κυρίως να δίνω αγάπη». 

Πολλοί καλλιτέχνες, όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Μαρινέλλα, ο Σάκης Ρουβάς, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Αντώνης Ρέμος, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Στέφανος Κορκολής, με μουσική και τραγούδια, προσέδωσαν μια βαθιά συγκινητική ατμόσφαιρα στη βραδιά. Αφηγητές της βραδιάς, ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Κατερίνα Λέχου.

Μοναδική στιγμή ήταν και η συνύπαρξη επί σκηνής δύο μεγάλων κύριων του ελληνικού πενταγράμμου. Της Μαρινέλλας και της Μαρίας Φαραντούρη.

Μαριάννα (2)


Η φωνή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη συνέχισε να απευθύνεται στο κοινό, μιλώντας για τα όνειρά της και τις επιδιώξεις της: «Κάθε παιδί που γινόταν καλά, μας έδινε δύναμη. Και κάπως έτσι, βήμα βήμα, χτίστηκε η ιστορία της ΕΛΠΙΔΑΣ. Δεν έκανα ποτέ πίσω. Ακόμη και ένα παιδί αξίζει να αγωνίζεσαι γι' αυτό. Ονειρεύομαι κάποια στιγμή το νοσοκομείο να μην έχει ούτε ένα άρρωστο παιδί και να μετατραπεί σε μια απέραντη παιδική χαρά».

Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν στη σκηνή του Ηρωδείου ανέβηκαν τα παιδιά της «Ελπίδας» και μίλησαν για τη δική τους Μαριάννα. Τη γυναίκα που ήταν καθημερινά δίπλα τους στη μάχη που έδωσαν για τη ζωή τους, αλλά τελικά δεν έφυγε από το πλευρό τους ούτε στη συνέχεια. Ήταν εκεί στης πορεία τους, στις σπουδές τους, σε κάθε τους στιγμή. Όλοι αυτοί οι μαχητές της ζωής αλλά και η προστάτιδα τους καταχειροκροτήθηκαν, ενώ κάθε παριστάμενος στο Ηρώδειο άναψε στη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη ένα κεράκι, κάτι που δημιούργησε μια μοναδική ατμόσφαιρα στον ιστορικό αυτό χώρο.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, απηύθυνε χαιρετισμό και εξήρε το σημαντικό έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία ήταν η μοναδική Ελληνίδα που έχει τιμηθεί με τον τίτλο της πρέσβειρας της UNESCO.
9f19e43a-1969-489b-a635-127275926e99
GXwARO2WkAAeVr3
vardinogianni-teleti-mnimis-4_JPG

«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τιμήσω τη μνήμη της Μαριάννας, η οποία έπαιξε έναν μοναδικό ρόλο στην Ελλάδα. Για την UNESCO ήταν η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΘΕΑ. Ήταν για όλους μας ένας αληθινός πυλώνας στον οποίο στηριζόμασταν. Ήταν μοναδική στο να κάνει το αδύνατο δυνατό. Είμαι περήφανη, Μαριάννα, που συνταξιδέψαμε σε αυτό το ταξίδι», τόνισε η κυρία Azoulay.

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν το κοινό σήκωσε στα χέρια του φωτισμένα φαναράκια, μαζί με τα παιδιά που νίκησαν τον καρκίνο, ενώ η φωνή της Μαριάννας έλεγε: «Όταν ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί από ένα παιδί, τότε το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό!».

σσσσ
marianna-irodeio-9-1024x768
marianna-irodeio-11-1024x768
marianna-irodeio-new-12
vardinogianni-teleti-mnimis-2_JPG

Ποια ήταν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Κατά τη διάρκεια της όμορφης αυτής εκδήλωσης ο γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε στο κοινό το πλούσιο βιογραφικό της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό έργο της ενώ, διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Ήταν πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, καθώς και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας και πρωτοστάτησε κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάστηκε το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της και επικεντρώθηκε στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο και στη συνέχεια δημιούργησε, την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά στην Ελλάδα, τον Ξενώνα της «Ελπίδας», την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» ενώ βοήθησε εκατοντάδες παιδιά να σπουδάσουν και να προκόψουν.
290730
Ημέρα της Μητέρας 2023 στο Ογκολογικό Παίδων. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μέσω του ιδρύματος το 2014 ξεκίνησε διεθνή εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το 2015, με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, δημιούργησε το Πρόγραμμα “WE CARE” για παροχή βοήθειας σε παιδιά προσφύγων.

293395
Τιμητική εκδήλωση στο Παρίσι για τα 25 χρόνια προσφοράς της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Στην φωτογραφία μαζί με την Μπριζίτ Μακρόν και την Νανά Μούσχουρη

Ένα από τα πρώτα προγράμματα που εφάρμοσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι το Πρόγραμμα «Στήριξης Σχολείων», το οποίο προσφέρει βιβλία, ρουχισμό, υλικο- τεχνικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κ.ά., σε σχολεία σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με σκοπό να καλύψει ελλείψεις που παρουσιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Για τον ίδιο λόγο δημιούργησε και το Πρόγραμμα «Στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων», μέσα από το οποίο προσφέρονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που ζουν σε φτωχές περιοχές σ’ ολόκληρη τη χώρα. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης τα παιδιά των φυλακισμένων γυναικών προμηθεύοντάς τους ρούχα, βιβλία και παιχνίδια.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia». Ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, και η Σούζαν Μουμπάρακ κ.λπ.
290733
Ημέρα της Μητέρας 2023 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Ογκολογικό Παίδων

Είχε λάβει πλήθος τιμητικών τίτλων και βραβεία όπως: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιππότης και Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», κ.ά.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι καλεσμένοι πήραν ένα βιβλίο με την ζωή και το έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Δείτε φωτογραφίες: 

GXvJKM2XsAA6eNo
album_2
Album_1
album_3
album_5
album_6
album_7
album_8
album_9
album_10
album_11
album_12



H ζωή και το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», η Μαριάννα Βαρδινογιάννη συνέδεσε άρρηκτα το όνομά της με τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες, την εκδήλωση γνήσιας ανθρωπιάς, την έμπρακτη αλληλεγγύη.

Θεωρώντας αυτονόητη την προσφορά στον συνάνθρωπο, ανέλαβε πρωτοβουλιακά και υλοποίησε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, το οποίο την καταξίωσε διεθνώς και την κατέστησε παράδειγμα προς μίμηση.

Μητέρα πέντε παιδιών η ίδια, περιτριγυρισμένη από 11 εγγόνια και ένα δισέγγονο, γνώριζε να κοιτά τα παιδικά μάτια και να βλέπει μέσα σ' αυτά την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Και με την αγάπη της μάνας ένιωσε και συμμερίστηκε τον πόνο και τα δάκρυα της κάθε μαρτυρικής γυναίκας, της οποίας το μικρο παιδί υπέφερε, χτυπημένο από τον καρκίνο.
mvardinogianni-01
Η φωτογραφία είναι από την πιο πρόσφατη δημόσια εμφάνιση της οικογένειας σε εκδήλωση που έγινε στα μέσα Ιουνίου στο Ζάππειο για να τιμηθεί η επιχειρηματική προσφορά του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Διακρίνονται από αριστερά ο Νίκος Β. Βαρδινογιάννης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με τον σύζυγό της Βαρδή, ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης και η Χριστιάνα Βαρδινογιάννη - Γουλανδρή.

Ευθύς εξ αρχής, απέναντι στον σπαραγμό της κάθε μάνας που το άρρωστο παιδί της κινδύνευε, έδωσε μια υπόσχεση ζωής: Για τη ζωή ενός και μόνο παιδιού άξιζε να αγωνίζεται. Συστρατεύθηκε σε αυτό τον στόχο με την ευαισθησία μιας αξιοπρεπούς γυναίκας, που ανέκαθεν πίστευε πως ο κάθε άνθρωπος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, έχει χρέος να προσφέρει στους γύρω του. Να είναι χρήσιμος στην κοινωνία.

Όταν στις διηγήσεις της ανέσυρε αναμνήσεις των παιδικών της χρόνων, αφηγούνταν ότι τα βράδια έβλεπε τη μητέρα της να ανοίγει αθόρυβα την πόρτα και, κρατώντας ένα καλάθι γεμάτο τρόφιμα, τα πήγαινε σε σπίτια ανθρώπων που είχαν ανάγκη. Το έκανε πάντοτε βράδυ, γιατί δεν ήθελε να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Από τις σπιτικές παραστάσεις και την οικογενειακή ανατροφή πήρε τα πρώτα μαθήματα αλληλεγγύης, ενώ η κλασική της παιδεία την επηρέασε θετικά ως προς την κοινωνική προσφορά.
marianna_vard_dikt
Με τον Βαρδή στα χρόνια της νεότητας

Με αυτή τη διαμορφωμένη από την τρυφερή της ηλικία προσωπική στάση ζωής και με πυξίδα την ανθρωπιστική της σκέψη, επωμίστηκε την ευθύνη να αποδειχθεί ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο. Και μίλησε με έργα παρά με λόγια, υλοποιώντας έμπρακτα ένα ευρύ και αξιοθαύμαστο έργο. Επίκεντρό του τα παιδιά, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εκπληρώνοντας έναν σκοπό ζωής, προσέφερε με διαρκή ανιδιοτελή αγώνα, αγάπη, ανθρωπιά, στοργή, στήριξη, ενίσχυση, αλληλεγγύη. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του καθημερινού χρόνου της στον συνάνθρωπο που βρισκόταν σε μειονεκτική θέση. Μοιράστηκε προσωπικά τις σκληρές μάχες των άρρωστων παιδιών, στάθηκε με σεβασμό στο πλευρό των βασανισμένων οικογενειών τους, αγκάλιασε με τρυφερότητα τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας από τις φονικές φωτιές του καλοκαιριού του 2007.

marianna-vardis1
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με τον σύζυγό της Βαρδή

Τα παιδικά χρόνια, ο εμφύλιος, η γνωριμία με τον Βαρδή και το «καρμικό» σμίξιμό τους

Γεννημένη στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Ερμιόνη στα οδυνηρά χρόνια της ιταλογερμανικής κατοχής και τα κατοπινά χρόνια του ολέθριου για τη χώρα εμφυλίου πολέμου. Τα πρώιμα παιδικά της χρόνια τα πέρασε μαζί με την αδερφή της, Ελευθερία, σε ένα περιποιημένο νεοκλασσικό σπίτι στο όμορφο χωριό της νοτιοανατολικής ακτής της Αργολίδας, τον τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας, το γενος Δρακοπούλου. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας με το γραφικό λιμανάκι, λίγο έξω από το Λεωνίδιο.

Στην αιματηρή δίνη του βίαιου εμφύλιου πολέμου, καθώς επιχειρήθηκε η σύλληψη του εμπόρου πατέρα της, η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει μια νύχτα με καταιγίδα από την Ερμιόνη, μέσα σε μια μικρή βάρκα. Έφτασαν σώοι, αλλά πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, στον Πειραιά. Στο μεγάλο λιμάνι έζησαν ως το τέλος του πολέμου.
Marianna_Vardinbogianni_201812051353250_0301_XRISTIANA_VARDINOGIANI_MARIANA_VARDINOGIANI_MARIANA_GOYLANDRI_4122018
Με την κόρη της Χριστιάνα Γουλανδρή και την εγγονή της Μαριάννα Λαιμού

Επιστρέφοντας στην Ερμιόνη, η Μαριάννα συνέχισε να πηγαίνει στο Δημοτικό σχολείο. Η μητέρα της, παρότι είχε αποφοιτήσει μόνο από το σχολαρχείο, πίστευε σθεναρά ότι η εκπαίδευση ήταν η μεγαλύτερη αξία για την ανθρωπότητα. Και καθώς η κόρη της ξεχώριζε με τις μαθησιακές τις ικανότητες, την έστειλε να μάθει αγγλικά από τα οκτώ της χρόνια. Όσο για τη συνέχειά της, στο Γυμνάσιο επέμεινε για την σπουδαστική της αναβάθμιση να την στείλει στην Αθήνα. Αρχικά, η έφηβη Μαριάννα αρνιόταν πεισματικά να αφήσει τον οικείο τόπο της και να εγκαταλείψει τις παρέες των συμμαθητών της. Ως συναισθηματικό και υποδειγματικά φιλομαθές κορίτσι, όμως, που σεβόταν τους γονείς του, τους έκανε το χατίρι.

Μαθήτρια ακόμη, όμορφη και κομψή, γνώρισε σε ένα συγγενικό της σπίτι στον Πειραιά τον γοητευτικό νεαρό Κρητικό αξιωματικό του Πολεμικού, Βασιλικού τότε, Ναυτικού, με τη λεβέντικη κορμοστασιά, Βαρδή Βαρδινογιάννη. Έρωτας αμοιβαίος από την πρώτη κιόλας ματιά τους. Στο δεύτερο βλέμμα ο αυθόρμητος ρομαντικός παλμός της καρδιάς είχε πλέον φωλιάσει συνειδητά στο μυαλό. Κατάλαβε, αδιαμεσολάβητα, ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος της ζωής της.

Με το που τέλειωσε το Γυμνάσιο, η Μαριάννα έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο. Ακολούθησε τον Βαρδή, ο οποίος την ίδια ακριβώς περίοδο ως Σημαιοφόρος του Ναυτικού είχε σταλεί από το Σώμα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια σε αποστολή παραλαβής κάποιου από τα επισκευασμένα παλαιά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία παραχωρούνταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
vardinogianni-003
Με τον Μίκη Θεοδωράκη


Οι δυο τους αλληλογραφούσαν αδιαλείπτως στα ξένα, αλλά με την από κοινού αίσθηση ότι ήταν κοντά, παρότι φορές απείχαν έως και 5.500 χιλιόμετρα. Ήταν πλασμένοι ό ένας για τον άλλον, και καθένας ακολουθούσε τα χνάρια του άλλου. Καθώς λέγεται, όταν διέπλευσε τον Ατλαντικό και επέστρεψε με το παραληφθέν πολεμικό πλοίο στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας ο αξιωματικός, σχεδόν ταυτόχρονα γύρισε αεροπορικώς στην Ελλάδα και η φοιτήτρια Οικονομικών.

Το ίδιο «πήγαινε-έλα» επαναλήφθηκε, όταν ο ένστολος αξιωματικός του Ναυτικού μετατέθηκε προσωρινά για μετεκπαίδευση στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Πήγε μαζί του. Εκεί επιχείρησε να διδαχτεί Ιστορία της Τέχνης, που τόσο λάτρευε από παιδί. Δεν πρόλαβε να περατώσει τις πανεπιστημιακές σπούδες της. Αλλά επειδή δεν άφηνε τίποτε ανολοκλήρωτο, ούσα πλέον γιαγιά, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Deree και έκανε τη διατριβή της στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.
vardinogianni-002
Με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό


Η ζωή της ήταν αδιαχώριστα συναρθρωμένη με εκείνη του Βαρδή. Τίποτε δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο καρμικό σχεδόν σμίξιμό τους, που θα διαρκούσε μια ολόκληρη ζωή. Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1961, με κουμπάρο στη γαμήλια τελετή τον Χρήστο Λαμπράκη, συνομήλικο και γνωστό του Βαρδή από την κοινή στρατιωτική τους θητεία. Το ζευγάρι εγκαινίασε τη νέα του κοινή ζωή στο «προικώο» της Μαριάννας στην οδό Πιπίνου, στο ύψος της Πατησίων, στην Κυψέλη.

Αυτό το διαμέρισμα θα αποδεικνυόταν καλότυχο. Εκεί έφεραν στον κόσμο τα τρία τους πρώτα παιδιά, πριν μετακομίσουν στην κοντινή Φωκίωνος Νέγρη. Το πρώτο σπίτι, που στέγασε τα αρχικά οικογενειακά όνειρά τους, προσημειώθηκε για το δάνειο που πήρε ο Βαρδής, ώστε να ξεκινήσει με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Νίκο, την πρώτη τους επιχειρηματική απόπειρα: Τον σταθμό ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στους Καλούς Λιμένες, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.

Η Μαριάννα, μητέρα κιόλας, με τα άπταιστα αγγλικά της, εργαζόταν ως υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Για να συνεισφέρει έξτρα εισόδημα στο σπίτι, καθώς ο μισθός του αξιωματικού συζύγου της ήταν πενιχρός, δούλεψε και ως εκφωνήτρια ειδήσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αμερικανικής Βάσης στο Ελληνικό.

vardinogianni-004
Με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η φιλία με τη Μελίνα Μερκούρη, τα χρόνια της δικτατορίας, η Μεταπολίτευση και η επίθεση της 17Ν στον Βαρδή 

Εκείνα τα χρόνια γνώρισε και τη Μελίνα Μερκούρη, την πρωταγωνίστρια στην ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», η οποία ως θεατρικό μιούζικαλ θα αποθεωνόταν στο Μπρόντγουεϊ με το τίτλο «Ίλια Ντάρλινγκ». Οι δυο γυναίκες έκτισαν μια ισχυρή φιλία, που θα διαρκούσε στα επόμενα πολλά χρόνια. Πριν φύγει από τη ζωή, τον Μάρτιο του 1994, η ηθοποιός και πολιτικός την κάλεσε και της είπε: «Μαριάννα, αν επιστρέψουν τα Μάρμαρα, εγώ θα ξαναγεννηθώ». Η παρακαταθήκη της Μελίνας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έγινε όνειρο, υπόσχεση και προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις της Μαριάννας.

Τα χρόνια της δεκαετίας του '60 ήταν γεμάτα από όλες τις εμπειρίες της ζωής, εύκολες και δύσκολες. Μαζί με τον Βαρδή μοιράστηκαν αγώνες και αγωνίες, φουρτούνες και νηνεμίες, χαρές και λύπες, Αυτή η πορεία την δίδαξε πως η ζωή είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές σκληρή.
vardinogianni-005
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όταν, τον Απρίλιο του 1967, η χούντα των συνταγματαρχών κατέλυσε τη Δημοκρατία, ο έντιμος δημοκρατικός, με βενιζελικές καταβολές, αξιωματικός του Ναυτικού Βαρδής Βαρδινογιάννης ύψωσε το ανάστημά του. Αντιστάθηκε στο παράνομο και καταπιεστικό καθεστώς τους, με συνέπεια να φυλακιστεί και κατόπιν να εκτοπιστεί από τους δικτάτορες στην Αμοργό. Η Μαριάννα, μέσα στην αγωνία για την τύχη του, έσπευσε να του συμπαρασταθεί στην εξορία και να μείνει κοντά του. Εμπιστεύτηκε στη μητέρα της την φροντίδα των τριών μικρών παιδιών τους, του 5χρονου Γιάννη, της 3χρονης Χριστιάνας και του 40 μόλις ημερών βρέφους Γιώργου και ταξίδεψε ατέλειωτες ώρες με ένα καΐκι για τα απρόσιτο τότε νησί των Κυκλάδων.
Marianna_Vardinbogianni_269870
Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο
Marianna_Vardinbogianni_201810071910090_0198_PROKOPIS_PAVLOPOYLOS_MARIANA_VARDINOGIANI_5102018
Με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
Marianna_Vardinbogianni_274187
Με των πρώην πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και την σύζυγό του και στενή της φίλη Άντρη Αναστασιάδη


Έμεινε στο πλευρό του συζύγου της επί οκτώ μήνες σε ένα δωματιάκι δίχως ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό. Τα βγάλανε πέρα χάρη στη γενναιοδωρία των ντόπιων νησιωτών, που τους αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Όταν επέστρεψαν στην πρωτεύουσα ο Βαρδής αποτάχτηκε από το Σώμα. Οι χουντικοί τον τιμώρησαν για την εμπλοκή του στο Κίνημα του Ναυτικού με το αντιτορπιλικό «Βέλος».
vardinogianni-006


Μετά τη Μεταπολίτευση στον Βαρδή απονεμήθηκε ο βαθμός του υποναυάρχου, που του στέρησε η χούντα. Πλέον, όμως, συμμετείχε ενεργά και επιτυχημένα σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μαζί με την αγαπημένη σύζυγό του, έφεραν στον κόσμο ακόμη δύο παιδιά: Τον Νίκο και τη Βαρδιάννα, που συμπλήρωσαν την ευτυχία της πολυμελούς οικογένειας.

Η Μαριάννα αφοσιώθηκε στην ανατροφή και τη μόρφωση των παιδιών της, ακολουθώντας πιστά τη συμβουλή «δώσε στα παιδιά σου φτερά για να πετάξουν και ρίζες για να επιστρέφουν» της μητέρας της Ευαγγελίας. Σε παρόμοιο τόνο, με βαριά συναίσθηση της ευθύνης του γονιού, ο Βαρδής της έλεγε: «Μπορεί να επιτύχω σαν επιχειρηματίας, αλλά δεν θα το αντέξω αν αποτύχω σαν πατέρας».
Marianna_Vardinbogianni_201907071558420_3200_GIANIS_ANTETOKOYNMPO_MARIANA_VARDINOGIANI_6732019
Με τον παίκτη του ΝΒΑ Γιάννη Αντεντοκούμπο


Πέρασε μεγάλη ταραχή η σύζυγός του επιχειρηματία, όταν τον Νοέμβριο του 1990 η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν του επιτέθηκε άνανδρα με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και τρεις αντιαρματικές ρουκέτες. Παρότι τα πυρά βρήκαν στόχο, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σώθηκε, χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Μέσα στην αναστάτωση της παραλίγο μοιραίας αυτής περιπέτειας, η Μαριάννα έδειξε μεγάλη γενναιότητα, σθένος και ψυχραιμία.
Marianna_Vardinbogianni_201909271239500_9839_MARIANA_VARDINOGIANI_MIMIS_PLESAS_LOYKILA_KARER_2692019
Με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα και την σύζυγό του Λουκίλα Καρέρ

Πάντα ήταν ο ανεξίτηλος συνεκτικός κρίκος και ο ακλόνητος βράχος της οικογένειάς της. Ποτέ, όμως, δεν κόπασε το έντονο ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, καθώς και η εσωτερική συμπονετική ανάγκη της να βοηθήσει σε κάθε ευκαιρία τους ανυπεράσπιστους της κοινωνίας.

Καλή μητέρα, καλή σύζυγος και καλή πολίτης η ίδια, ποτέ δεν εξάρτησε το γνήσιο αλληλέγγυο προφίλ της από την οικονομική ευμάρεια του οικογενειακού επιχειρηματικού ομίλου. Δεν την ενδιέφεραν τα χρήματα. Με την ίδια όρεξη θα πρόσφερε αγάπη, ελπίδα, παρηγοριά στους ευάλωτους και τους ανήμπορους, ακόμη και να ήταν φτωχή. Ωστόσο, χάρη στην οικονομική της επιφάνεια, η αρωγή ανακούφισης και υποστήριξής της έπιασε πραγματικά ωφέλιμο τόπο.
Marianna_Vardinbogianni_201902201940540_Image17
Με τον σχεδιαστή μόδας Καρλ Λάγκερφέλντ (αριστερά) και τον σύζυγο της Βαρδή Βαρδινογιάννη

Η «ΕΛΠΙΔΑ» και ο αγώνας της δίπλα στα παιδιά με καρκίνο

Από το 1990, όταν δημιούργησε Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», έδωσε πρωτοπόρα τη μάχη να γιατρευτούν τα παιδιά και να κρατηθούν από την ελπίδα οι γονείς, ώστε να μπορέσουν να τα βοηθήσουν. Υπήρξε η θαρραλέα και συνειδητοποιημένη γυναίκα, που δεν δίστασε στιγμή στις πρώτες εγχειρήσεις να μπει μαζί με τους γιατρούς στο χειρουργείο, φορώντας την πράσινη ιατρική μπλούζα, για να δώσει δύναμη και κουράγιο στα πάσχοντα παιδιά -«αυτούς τους μικρούς ήρωες».


Έκτοτε, επί τρεις και πλέον δεκαετίες, ακολούθησε πιστά το προσωπικό της όραμα. Το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Ίδρυσε την πρώτη παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, τον Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο, την πρώτη Τράπεζα εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και ό, τι πιο σύγχρονο για την αντιμετώπιση του καρκίνου παγκοσμίως: Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας -όλα στην Ελλάδα.
Marianna_Vardinbogianni_290085
Με την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ
Marianna_Vardinbogianni_476458
Με την ποιήτρια Κική Δημουλά
Marianna_Vardinbogianni_269302
Με την Μαρινέλλα

Κατάφερε με τις δημιουργικές δράσεις της να κερδηθούν οι ζωές χιλιάδων πασχόντων παιδιών, τα οποία προχωρούν πια στη ζωή τους, σπουδάζουν, δουλεύουν, κάνουν οικογένειες. Περισσότερα από 1.000 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί μέχρι σήμερα. Το Ογκολογικό Κέντρο Μαριάννα Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ έχει επιτύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θεραπείας στον κόσμο. Τρία στα τέσσερα παιδιά γίνονται καλά, στέλνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος για την υγεία της παιδικής ηλικίας.
Marianna_Vardinbogianni_marianna_vardinogianni_coffee_annan
Με τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και την σύζυγό του.

Δεν επαναπαύθηκε στην αίσια έκβαση της λειτουργίας του Κέντρου και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της στατιστικής. Όπως πάντα, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Σταθερά προσηλωμένη στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στόχευε να σωθούν στο 100% οι ζωές όλων των παιδιών. Καθένα που έκανε εισαγωγή, ήθελε να βγει νικητής.
Marianna_Vardinbogianni_284232
Με τον πρώην γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν

Αεικίνητη, εστίασε παράλληλα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση του πολιτισμού, της ειρήνης, της παιδείας, της υγείας, στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνεργάστηκε με πολλούς διακεκριμένους φορείς, κορυφαία πανεπιστήμια, διάσημα νοσοκομειακά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε μέσω των ιδρυμάτων της ΕΛΠΙΔΑΣ, συμμετείχε επίσης σε συνέδρια και διασκέψεις, εκφωνώντας με ενσυναίσθηση ομιλίες, καθώς και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις και εκστρατείες.

vardinogianni-0010
Με τον βασιλιά Κάρολο της Μεγάλης Βρετανίας και την βασίλισσα Καμίλα


Για την αδιάκοπη εργατικότητα, την εκδήλωση κοινωνικής μέριμνας και την απλόχερη βοήθειά της προς όσους είχαν πραγματική ανάγκη περίθαλψης, υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένη ως κορυφαία προσωπικότητα της ειλικρινούς συμπαράστασης προς δοκιμαζόμενους συνανθρώπους. Μια γενναία γυναίκα, που ενεργοποίησε τον αυθεντικό ανθρωπισμό της σε ακούραστο πόνημα ζωής.
Marianna_Vardinbogianni_julio_iglesias_marianna_vardinogianni_1999
Με τον Ισπανό τραγουδιστή Χούλιο Ιγκλέσιας
Marianna_Vardinbogianni_marianna_vardinogianni_moris_bezar_2002
Με τον Μορίς Μπεζάρ
Marianna_Vardinbogianni_202205201402200_R1-05361-008A
Με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου

Επαινέθηκε, τιμήθηκε, βραβεύτηκε για το προσωπικό της παραδείγματα, τις αξίες, τα ιδανικά και, βέβαια, για τα επιτεύγματά της. Για την ίδια τα βραβεία δεν υπήρξαν ποτέ αυτοσκοπός. Το μόνο που ήθελε -έλεγε με ανυπόκριτη σεμνότητα- ήταν να προσφέρει στην πατρίδα της.

Όταν της απονεμήθηκε, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα 2020», αποδέχθηκε την ύψιστη αυτή διάκριση, ευχαρίστησε τον Οργανισμό και με μεγάλη συγκίνηση, πλαισιωμένη με δάκρυα χαράς, δήλωσε: «Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μένα. Ανήκει στη χώρα μου και το αφιερώνω στον ελληνικό λαό».

Γνώριζε πως αυτή η τεράστια τιμή -καθώς επιλέχτηκε για τη συγκεκριμένη βράβευση ανάμεσα σε κορυφαίες προσωπικότητες υποψήφιων από 193 χώρες- της πρόσθετε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη στο έργο που επιτελούσε.

Από τη φιλοσοφική κληρονομιά του θρυλικού μαύρου αγωνιστή του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ που έμεινε 27 χρόνια στη φυλακή είχε ξεχωρίσει τη ρήση του: «Όταν ανέβει κανείς ένα μεγάλο βουνό, καταλαβαίνει ότι έχει μπροστά του πολλά ακόμη να ανέβει».

vardinogianni-009
Με τον Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος
vardinogianni__2_



Στο πνεύμα αυτού του φωτισμένου άνθρωπου, μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, συνέχισε να αυξάνει τις προσπάθειές της και να πολλαπλασιάζει το ευεργετικό έργο της, έχοντας βαθιά επίγνωση ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ολόθερμη υποστήριξη της δεμένης οικογένειάς τους, του συζύγου της Βαρδή, των παιδιών και των εγγονιών της...



Ειδήσεις σήμερα:

Απόστολος Γκλέτσος στην «Πρώτη Λέξη»: Αν ήμουν εκεί όταν ο Κασσελάκης μίλησε για κουκούλες, δεν θα την έβγαζε καθαρή

Αντονί Μαρσιάλ: Στις 20:40 η άφιξή του στην Αθήνα - Αποθεώνεται και υπογράφει τριετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ

Το τεράστιο «μανιτάρι» από την ουκρανική επίθεση σε ρωσικές εγκαταστάσεις στο Τβερ - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης