Ελικόπτερα μόνο στα ελικοδρόμια; Έντονες αντιδράσεις

Η πρόταση απαγόρευσης των προσγειώσεων ελικοπτέρων εκτός ελικοδρομίων στην Ελλάδα έχει πυροδοτήσει συζητήσεις, καθώς η χώρα εξαρτάται έντονα από τις αερομεταφορές, ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) αναφέρει ότι οι προσγειώσεις ελικοπτέρων πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο σε αδειοδοτημένα ελικοδρόμια, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή ειδικών πτήσεων. Το κείμενο επικαλείται τη νομοθεσία και ζητά την αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

Η σύσταση αυτή έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ατεκμηρίωτη, βασισμένη σε παρερμηνείες των κανονισμών.  Επιπλέον, δημιουργούνται υποψίες ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ενδεχομένως για να υπονομεύσει τον υψηλού επιπέδου τουρισμό, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τη γενική αεροπορία και τις ναυλωμένες πτήσεις ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τους επικριτές, η σύσταση φαίνεται να παραποιεί την ισχύουσα νομοθεσία, παρουσιάζοντας παραπλανητικά επιχειρήματα. Ειδικότερα, η ερμηνεία του όρου «εξουσιοδοτημένο σημείο» που χρησιμοποιείται, δεν υπάρχει στη νομοθεσία της αεροπορίας. Επιπλέον, ενώ οι νόμοι επιτρέπουν τις προσγειώσεις σε προσωρινά πεδία για μη τακτικές πτήσεις, το air taxi – ναυλωμένες πτήσεις ελικοπτέρων – δεν εμπίπτει στην κατηγορία των τακτικών πτήσεων.

Η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά πλήγματα στον τουρισμό, με άμεσες συνέπειες για τις αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν τουριστικούς προορισμούς. Οι επικριτές καλούν τις αεροπορικές εταιρείες να αντιδράσουν νομικά, τονίζοντας ότι η γενική αεροπορία στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο από την εφαρμογή αυτής της πρότασης.

Η συζήτηση συνεχίζεται, με ερωτήματα για το κατά πόσο η σύσταση βασίστηκε σε μελέτες και αναλύσεις, όπως προβλέπει η νομοθεσία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr