Βραδιά ερευνητή στην Ελληνογερμανική Αγωγή - Συμμετέχουν 37 ευρωπαϊκές πόλεις

Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα Φυσικής και Αστρονομίας, ενώ η εκδήλωση θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), με τη συμμετοχή κορυφαίων Ευρωπαϊκών επιστημονικών φορέων

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 370 Ευρωπαϊκών Πόλεων και σημαντικού αριθμού φορέων από τον χώρο της Ευρωπαϊκής Έρευνας και της Εκπαίδευσης υλοποιείται η Βραδιά Ερευνητή την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα διοργανώνονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Βαρύτητας (EGO-Virgo), το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας (ΙNFN), το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Γαλλίας (CNRS) και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ισπανίας (IFAE).

Η βραδιά διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας PICO «Φυσική για Όλους».


Η Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με τον Δήμο Παλλήνης, φιλοξενεί τη Βραδιά Ερευνητή 2024 την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 17.00 έως τις 23.00, στην Παλλήνη. Το πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί για τους επισκέπτες - μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς - διατρέχει 400 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων, από την εποχή που ο Γαλιλαίος έστρεψε το τηλεσκόπιο του στον ουρανό μέχρι την καταγραφή των βαρυτικών κυμάτων από τις συγκρούσεις μαύρων τρυπών. Θα παρουσιαστούν σύγχρονες ερευνητικές υποδομές για τη μελέτη του ουρανού, τηλεσκόπια νετρίνων και ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τον Ήλιο, τις Ηλιακές Καταιγίδες και την επίδραση τους στην ατμόσφαιρα. Θα κατασκευάσουν, επίσης, τηλεσκόπια αλλά και Ράδιοτηλεσκόπια. Θα σχεδιάσουν αποστολές σε άλλους κόσμους.

Στο πλαίσιο της Βραδιάς Ερευνητή, οι μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής θα παρουσιάσουν μοναδικές ιστορίες κατάκτησης του Κόκκινου Πλανήτη, όπως τις φαντάστηκαν οι ίδιοι: σχεδίασαν τις αποστολές, δημιούργησαν εικονικές αποικίες και τις παρουσιάζουν στο κοινό μέσα από εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Πρόκειται, ακόμη, να παρουσιάσουν στολή, η οποία σχεδιάζεται γι’αυτή τη μελλοντική αποστολή από την Αυστριακή Υπηρεσία Διαστήματος αλλά και μικρούς "μετεωρίτες" που εκσφενδονίστηκαν από τον Άρη και προσεδαφίστηκαν στη γη.

Θα γίνει γνωριμία με το Voyeger, τον μοναδικό ταξιδιώτη του Διαστήματος. Φέτος, τον Σεπτέμβριο του 2024, το Voyager 1 απέχει από τη Γη περίπου 24,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 163 AU όντας το πιο απομακρυσμένο από τη Γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής. Η ταχύτητά του είναι περίπου 3,6 AU, που ισοδυναμεί με 600 εκατομμύρια χιλιόμετρα τον χρόνο εν συγκρίσει με τον Ήλιο. Δηλαδή, σε σχέση με τον Ήλιο, η ταχύτητά του είναι περίπου 17 χλμ. το δευτερόλεπτο. Όπως και το δίδυμό του Voyager 2, το Voyager 1 μεταφέρει έναν χρυσό δίσκο με ένα χαιρετισμό προς τα τυχόν νοήμονα όντα που, ίσως συναντήσει. Ο δίσκος περιλαμβάνει ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τον πλανήτη Γη.

Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την Αστρονομία νετρίνων, που αποτελεί τον πιο πρόσφατα αναπτυσσόμενο κλάδο της Αστρονομίας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νετρίνου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μάζα του είναι εξαιρετικά μικρή, του προσφέρουν το μοναδικό χάρισμα να μεταφέρει την πληροφορία του σημείου δημιουργίας του, αναλλοίωτη, σε τεράστιες αποστάσεις. Τα ισχυρά διαστρικά μαγνητικά πεδία δεν είναι σε θέση να αλλοιώσουν την αρχική διεύθυνση της τροχιάς του. Επιπλέον, τα νετρίνα διαπερνούν την πυκνή ύλη χωρίς να απορροφώνται. Έτσι, η πληροφορία, που μεταφέρουν μπορεί να προέρχεται από το εσωτερικό των ουρανίων σωμάτων σε αντίθεση με τα φωτόνια, που δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Επομένως, η Αστρονομία νετρίνων έρχεται να συμπληρώσει τη γνώση, που έχουμε μέχρι σήμερα από την κλασσική Αστρονομία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ανίχνευση νετρίνων προερχομένων από τον Ηλιο αποτέλεσε την πρώτη πειραματική απόδειξη της πυρηνικής σύντηξης, που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του. Η ανίχνευση νετρίνων υψηλών ενεργειών μπορεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα για την προέλευση και τους μηχανισμούς επιτάχυνσης των εξαιρετικά υψηλών ενεργειών κοσμικών ακτίνων που έχουν ήδη ανιχνευτεί. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι μπορεί να βοηθήσει να "δούμε" τη Μεγάλη Έκρηξη.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα γίνει παρατήρηση με τηλεσκόπια του φθινοπωρινού ουρανού από το Αστεροσκοπείο του σχολείου αλλά και εξερεύνηση του σύμπαντος μέσα από προβολές του φορητού πλανηταρίου «Planetarium on the Go».

Με χρήση εικονικής πραγματικότητας θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο Ηλιακό σύστημα, διερεύνηση της σημασίας της έρευνας για το διάστημα και συζήτηση με ερευνητές σχετικά με τη διαστημική τεχνολογία και τις διαστημικές αποστολές. Το ‘ταξίδι’ τη Βραδιά του Ερευνητή θα επεκταθεί από τη «διαστημική γειτονιά» της γης στα βάθη του σύμπαντος και θα αποτυπωθεί πως οι ερευνητές μελετούν το σύμπαν υπό το πρίσμα της πολυμηνυματικής Αστρονομίας, μετρώντας βαρυτικά κύματα, αναδιπλώσεις του χωροχρόνου που παράγονται από βίαιες κοσμικές συγκρούσεις.


Η Βραδιά Ερευνητή αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη της Ευρώπης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 370 Ευρωπαϊκών Πόλεων και σημαντικού αριθμού φορέων από τον χώρο της Ευρωπαϊκής Έρευνας και της Εκπαίδευσης.
Οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα διοργανώνονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Βαρύτητας (EGO-Virgo), το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας (ΙNFN), το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Γαλλίας (CNRS) και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ισπανίας (IFAE).
Η βραδιά διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας PICO «Φυσική για Όλους».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr