Η Ελλάδα είναι Ευρωπαία Πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση; Κι όμως, είναι!

Η Ελλάδα είναι Ευρωπαία Πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση; Κι όμως, είναι!

Το σημαντικό έργο της ΕΝΔΙΑΛΕ ΑΕ που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια ως το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων

endiale2

Sponsored Content

Η αλήθεια είναι πως παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ανακύκλωσης, η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχει όμως μια φωτεινή εξαίρεση όπου η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη σε όλη την Ευρώπη!

Μιλάμε για την ανακύκλωση των απόβλητων λιπαντικών ελαίων (ΑΛΕ) και το έργο της ΕΝΔΙΑΛΕ ΑΕ που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια ως το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων. Είναι δηλαδή ο φορέας που σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει σε εθνικό επίπεδο, τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αναγέννηση των ΑΛΕ.

2409_endiale_Advertorial_3500x2333_2_2


Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως από το 2004 έως σήμερα, η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει συλλέξει και αναγεννήσει περισσότερους από 560.000 μετρικούς τόνους αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, έχοντας έτσι καταφέρει να αποτρέψει τη μόλυνση υδάτινης επιφάνειας, ίσης µε την έκταση της Εύβοιας! Επιπλέον, χάρη στο έργο της έχει περιοριστεί η παραγωγή εκπομπών CO₂ σε ποσότητα ίση με αυτή που θα χρειάζονταν 9,5 εκατομμύρια δέντρα για να την απορροφήσουν. Μειώνονται επίσης οι εκπομπές καρκινογόνων ενώσεων και οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που συνδέονται με αναπνευστικές παθήσεις. Ταυτόχρονα έχει εξοικονομηθεί ενέργεια, ίση με την ενέργεια που καταναλώνει μια πόλη 25.000 κατοίκων σε ένα χρόνο!

Αυτά τα καλά αποτελέσματα έρχονται με συνεχή προσπάθεια. Η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει ανεβάσει το ποσοστό συλλογής αποβλήτων λιπαντικών στο 74%, (ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι μόλις 40%) και το ποσοστό αναγέννησης των συλλεχθέντων ποσοτήτων στη χώρα μας φτάνει στο 100% (61,2% M.O. στην ΕΕ). Με αυτές τις επιδόσεις η ΕΝΔΙΑΛΕ ξεπερνά σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια τους εθνικούς στόχους και ανεβάζει την Ελλάδα στο βάθρο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στην αναγέννηση λιπαντικών ελαίων. Γι’ αυτό και έχει αναγνωριστεί από κορυφαίους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως το European Environmental Bureau (EEB), ως βέλτιστη πρακτική εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη.

2409_endiale_Advertorial_3500x2333_2_3

 
Ωστόσο οι επιτυχίες και οι διακρίσεις δεν εφησυχάζουν τους ανθρώπους της ΕΝΔΙΑΛΕ που βάζουν τους επόμενους στόχους. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει μεγάλη σημασία η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και κυρίως των οδηγών. Έτσι, αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη
η πρωτοβουλία «ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ» που έχει στόχο να αναδείξει πως με την ορθή διαχείριση τα χρησιμοποιημένα λιπαντικά αποκτούν νέα αξία. Με σειρά δράσεων οι οδηγοί ενθαρρύνονται να βρουν το κοντινότερο σε αυτούς, από τα 43.000 συνεργαζόμενα σημεία αλλαγής λιπαντικών ( πρατήρια, συνεργεία, κλπ) που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και να ανακυκλώσουν τα λιπαντικά τους, συμβάλλοντας έτσι σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία της χώρας μας να είναι πρώτη, στην Ε.Ε στον τομέα αυτό. Μπορούν ακόμη, από την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας endiale.gr/kyklos-zois να κατεβάσουν χρήσιμο υλικό και να το κοινοποιήσουν στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα, στηρίζοντας την εκστρατεία της ΕΝΔΙΑΛΕ. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης