Plastic Free Greece: Μειώνοντας τα απορρίμματα κοντά στα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας της Lidl Ελλάς

Δυναμικά μπήκε στο Φθινόπωρο η προτελευταία φάση της εκστρατείας για το 2024, πετυχαίνοντας την αποσυμφόρηση του φυσικού περιβάλλοντος από περίπου 3 τόνους σκουπιδιών, σε τέσσερις περιοχές της ελληνικής ενδοχώρας. 

Εδώ και 5 χρόνια, με τη δράση #plasticfreegreece σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού - Ministry of Tourism και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», κάνουμε πράξη την αγάπη μας για το περιβάλλον! Με σχεδόν 3 τόνους απορριμμάτων λιγότερους σε 4 περιοχές της Ελλάδας, οι εθελοντές του #teamlidl, μέλη της Διοίκησης της εταιρείας και της ομάδας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης καθώς και οι πρεσβευτές της Lidl Ελλάς Γωγώ Δελογιάννη και Γιώργο Καπουτζίδη, απέδειξαν ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Παρότι η εκστρατεία «Plastic Free Greece» είναι άμεσα συνδεδεμένη με ορισμένα από τα πιο εμβληματικά -και διάσημα παγκοσμίως- ελληνικά νησιά, πάντοτε η Lidl Ελλάς φρόντιζε να επισκέπτεται και ηπειρωτικούς προορισμούς, μέσα στα 5 χρόνια που τρέχει το εν λόγω πρόγραμμα. Έτσι έκανε και φέτος, βάζοντας στο πλάνο της τρεις παραθαλάσσιους και έναν παραποτάμιο προορισμό, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι όλη η χώρα, με την τεράστια ακτογραμμή, χρειάζεται φροντίδα και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά της.

Και οι τέσσερις καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν την πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου και του Σεπτεμβρίου κοντά στα 4 κέντρα εφοδιαστικής αλύσιδας της Lidl Ελλάς και ήταν εξαιρετικά αποδοτικοί. Με σχεδόν 3 τόνους απορριμμάτων λιγότερους, οι ομάδες εθελοντών της Lidl Ελλάς, μέλη της Διοίκησης της εταιρείας και της ομάδας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης καθώς και οι πρεσβευτές της Lidl Ελλάς, η σεφ Γωγώ Δελογιάννη και ο ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Καπουτζίδης, απέδειξαν ότι η συνεργασία μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αρκεί, βέβαια, να ευαισθητοποιηθούν όλοι.

Στη Θεσσαλονίκη ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ξεχωριστό ενδιαφέρον, από τον οποίο μαζεύτηκαν 544,3 κιλά απορριμμάτων.
Σημαντική ήταν η συγκομιδή και στην Αττική, στο Λαγονήσι, και συγκεκριμένα στη δημοφιλή, αμμουδερή και συνήθως πολυσύχναστη παραλία Άγιος Νικόλαος, από όπου μαζεύτηκαν 106,5 κιλά σκουπιδιών.

Στην Πάτρα, στην πλαζ του ΕΟΤ που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη με 23,7 κιλά απορριμμάτων, ενώ τεράστιος ήταν ο όγκος των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκε στην Όχθη του Πηνειού, 14 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, κοντά στο χωριό Διαλεκτό. Εκεί, οι ακούραστοι εθελοντές κατάφεραν να συγκεντρώσουν 2.263 κιλά, με τα πλαστικά μπουκάλια να αποτελούν το 22% του συνόλου των απορριμμάτων. Σύνολο απορριμμάτων και από τις τέσσερις δράσεις, το δυσθεώρητο μέγεθος των 2.937,54 κιλών.

Γενικά, τα επικρατέστερα απορρίμματα και στις 4 περιοχές ήταν τα αποτσίγαρα (26%, 3.415 τεμάχια), κάτι πραγματικά απαράδεκτο, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός συνανθρώπων μας που εν έτει 2024 εξακολουθούν να θάβουν τις γόπες τους στην άμμο. Από εκεί και πέρα, διάφορα μικρά πλαστικά κομμάτια (13%, 1.774 τεμάχια), πλαστικά μπουκάλια νερού / αναψυκτικού (8%, 1.066), κομμάτια χαρτιού (7%, 854) και πλαστικά καλαμάκια (5%, 678) συμπληρώνουν τη σχετική λίστα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr