Τουρκία: «Προετοιμασία για τη Χάλκη» - Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για τη Θεολογική Σχολή

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται σήμερα στις συζητήσεις που γίνονται για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρονται στις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, με τις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο ορατό μέλλον.

Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στη μετάβαση διευρυμένης αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για σχετικές συνομιλίες, που αφορούν τεχνικά θέματα της επαναλειτουργίας της Σχολής.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται σχετικές αναφορές σε ελληνικά μέσα για τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στις 25 Σεπτεμβρίου και επισημαίνεται η δήλωσή του ότι η εντολή στο υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας προήλθε άνωθεν, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας επισκέφθηκε τη σχολή μας, συνομίλησε με τον άγιο καθηγούμενο, ο οποίος ηγούμενος με τους συνεργάτες του μετέβησαν δις εις την Άγκυρα και συνέχισαν τις επαφές και το διάλογό των. Και την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να μεταβεί εις την πρωτεύουσα μία διευρυμένη αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δια να συνεχίσει το διάλογο, ως προς τα τεχνικάς λεπτομερείας» είχε δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εγκαινιάζοντας τη νέα έδρα της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» και την έκθεση «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης - 180 χρόνια προσφοράς στα Γράμματα και στον Άνθρωπο», και κατέληξε εκφράζοντας τη βεβαιότητά του «ότι ευρισκόμεθα εις τα πρόθυρα της επαναλειτουργίας στη σχολής μας πάντοτε με την χάρη του αγίου Θεού».

Στα δημοσιεύματα σημειώνονται επίσης οι πιέσεις που ασκήθηκαν κατά καιρούς, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, οι οποίες απηύθυναν εκκλήσεις για την επαναλειτουργία της Σχολής, καθώς και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν σε πρόσφατη συνέντευξη του στο CNN Turk ότι «το θέμα της επανέναρξης λειτουργίας της Σχολής ήταν μια πολιτική απόφαση, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά συναντήσεων ώστε να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για το πώς θα μπορούσε να ανοίξει η Σχολή, εάν υπάρξει εντολή για την επαναλειτουργία της. Έχουμε ολοκληρώσει την τεχνική μας προετοιμασία και την έχουμε υποβάλει. Θα έχουμε σύντομα μια τελική συνάντηση».

Πηγές από το Φανάρι εκτιμούν ότι στην περίπτωση που δοθεί η άδεια για επαναλειτουργία της Χάλκης, η Σχολή θα αρχίσει να δέχεται σπουδαστές σε δύο χρόνια, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο. Πέραν από την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ενίσχυσης του ιστορικού κτηρίου, τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, η Σχολή θα πρέπει να στελεχωθεί και θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν τεχνικά θέματα, όπως ο τρόπος εισαγωγής, αν θα υπάρξουν άλλα πανεπιστημιακά τμήματα και ποια εκτός της Θεολογίας, ο τρόπος διορισμού των πρυτανικών αρχών και του διδακτικού-εκπαιδευτικού προσωπικού κ.ο.κ.

Η ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet φιλοξενεί το θέμα στο πρωτοσέλιδό της με τον πηχυαίο τίτλο «Προετοιμασία για τη Χάλκη» και στον πλάγιο τίτλο θέτει το ερώτημα «Θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή;». Αντίστοιχα δημοσιεύματα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, σε Dunya, Msn, Yeni Cag.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Η στιγμή της ένοπλης επίθεσης στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Φενέρ, Σερχάτ Ακίν - Δείτε το βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr