Στο υπουργικό μέτρα για τη βία ανηλίκων: Πρόστιμo στους γoνείς και στo αναμoρφωτήριo ακόμα και από τα 14 οι ανήλικοι

Αυστηρά μέτρα και αλλαγές στον νόμο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία παραβατικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία - Υποχρεωτική παροχή κοινωφελούς εργασίας και ανάθεση της επιτήρησης του ανηλίκου σε προστατευτικές εταιρείες

Στην αυστηροποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν την αξιόποινη δράση ανηλίκων προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία μετά τη διαπιστωμένη έξαρση της παραβατικότητας. Το θέμα μάλιστα θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα και κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. 

Αναμένεται να γίνουν αυστηρότερες οι διατάξεις που αφορούν την τιμωρία των γονέων ή κηδεμόνων που παραμέλησαν τον ρόλο τους ως προς την εποπτεία των παιδιών, ενώ αναμένεται να κατέβει το όριο ηλικίας από το οποίο μπορεί να επιβληθεί περιορισμός σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.

Τις αλλαγές θα παρουσιάσουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Ως προς τις ποινές, θα ορίζεται τουλάχιστον στο 1 έτος, ενώ θα «χαμηλώσει» και ο ηλικιακός πήχης για να οδηγείται ένας έφηβος σε αναμορφωτήριο από τα 15 στα 14 έτη. Επίσης, στο τραπέζι είναι να υπάρχει αυστηρότερο πλαίσιο ποινής σε περίπτωση οπλοκατοχής ή σε περίπτωση υποτροπής του ανήλικου.

Εως τώρα, ως προς την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων, προβλέπεται ότι «η αξιόποινη πράξη που τελέστηκε από ανήλικο 12 έως 15 ετών δεν καταλογίζεται σε αυτόν. Το δικαστήριο μπορεί να του επιβάλει αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα». Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη και έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται επίσης αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, εκτός αν κρίνεται αναγκαίο να επιβληθεί περιορισμός σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η κράτηση θα μπορεί να επιβληθεί σε ανηλίκους που θα έχουν συμπληρώσει τα 14 τους χρόνια.
Εως τώρα τα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπονται και μπορούν να επιβληθούν σε ανηλίκους είναι:

α) η επίπληξη του ανηλίκου, β) η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς ή στους επιτρόπους του, γ) η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια, δ) η ανάθεση της επιμέλειας του ανηλίκου σε προστατευτικές εταιρείες ή σε ιδρύματα ανηλίκων ή σε επιμελητές ανηλίκων, ε) η συνδιαλλαγή μεταξύ ανήλικου δράστη και θύματος για έκφραση συγγνώμης και εν γένει για εξώδικη διευθέτηση των συνεπειών της πράξης, στ) η αποζημίωση του θύματος ή η κατ’ άλλον τρόπο άρση ή μείωση των συνεπειών της πράξης από τον ανήλικο, ζ) η παρακολούθηση κοινωνικών και ψυχολογικών προγραμμάτων σε κρατικούς, δημοτικούς, κοινοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς, η) η φοίτηση σε σχολές επαγγελματικής ή άλλης εκπαίδευσης ή κατάρτισης, θ) η παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής - ειδικών εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή πολιτιστικών προγραμμάτων σε κρατικούς, δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς - προγραμμάτων αθλητισμού και η συμμετοχή σε αθλητικά σωματεία, ι) η παροχή κοινωφελούς εργασίας: η ανάθεση της επιμέλειας και επιτήρησης του ανηλίκου σε προστατευτικές εταιρείες ή σε επιμελητές ανηλίκων και η τοποθέτηση σε κατάλληλο κρατικό, δημοτικό, κοινοτικό ή ιδιωτικό ίδρυμα αγωγής.

Το τελευταίο διάστημα, με δεδομένη την έξαρση των κρουσμάτων βίας με θύτες και θύματα ανηλίκους, ενεργοποιείται συστηματικά η διάταξη της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου και έτσι γονείς και κηδεμόνες έρχονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες για την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών. Εως τώρα η προβλεπόμενη τιμωρία είναι ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται, η ποινή φυλάκισης θα είναι τουλάχιστον ένα έτος, ενώ θα προβλέπεται και ελάχιστη χρηματική ποινή 5.000 ευρώ στην περίπτωση που η πράξη του ανηλίκου ενέχει στοιχεία βίας ή στρέφεται κατά ανήλικου θύματος ή αν πρόκειται για πράξη που την έκανε ενήλικος θα ήταν κακούργημα. Επιπλέον, κατά περίπτωση, το χρηματικό πρόστιμο θα μπορεί να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ και η ποινή φυλάκισης έως δύο έτη.
Tο διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2024 καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 7.180 περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων
Ο κύκλος της βίας τον Σεπτέμβριο

3 Σεπτεμβρίου, Ζάκυνθος
Γίνεται γνωστό ότι ανήλικοι χτυπούσαν, εκφόβιζαν και έπαιρναν για μήνες το χαρτζιλίκι 14χρονου

14 Σεπτεμβρίου, Πάτρα
Ξύλο μεταξύ ανηλίκων για τα μάτια μιας κοπέλας - 12χρονος χτύπησε 14χρονο

15 Σεπτεμβρίου, Πετρούπολη
Ανήλικοι απείλησαν με μαχαίρι 15χρονο και 16χρονο για να τους ληστέψουν

16 Σεπτεμβρίου, Χανιά
Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους για επεισόδιο στο εσπερινό ΕΠΑΛ - Χαράκωσαν 17χρονο στο πρόσωπο

16 Σεπτεμβρίου, Παλαιό Φάληρο
Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για επίθεση σε τρεις συνομηλίκους τους

16 Σεπτεμβρίου, Αθήνα
Ομάδα ανηλίκων χτύπησε και λήστεψε 23χρονο στην Ερμού - Του έσπασαν τη μύτη

16 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη
15χρονος δέχτηκε άγρια επίθεση από έξι συνομηλίκους του

20 Σεπτεμβρίου, Παγκράτι
Συμπλοκή ανηλίκων έξω από σχολείο με δύο τραυματίες

24 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη
Σοκ από τα τραύματα 16χρονου που δέχτηκε επίθεση από ομάδα ανηλίκων
25 Σεπτεμβρίου, Ερμιόνη
17χρονος ξύρισε με φαλτσέτα 12χρονο στην αυλή του σχολείου

26 Σεπτεμβρίου, Ιωάννινα
Συμπλοκή ανηλίκων έξω από Γυμνάσιο με τρεις τραυματίες και 13 προσαγωγές

26 Σεπτεμβρίου, Αλιμος
Μαθητής απείλησε καθηγήτρια λέγοντας «θα σου σπάσω τα μούτρα» και προκάλεσε φθορές στο γραφείο της διευθύντριας

27 Σεπτεμβρίου, Ηράκλειο
Διευθυντής Γυμνασίου κατήγγειλε ότι τον χτύπησε 14χρονος μαθητής επειδή ενημέρωσε τους γονείς του ότι έκανε κατάληψη

27 Σεπτεμβρίου, Λαύριο
Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων ανηλίκων έξω από το ΕΠΑΛ Λαυρίου. 16χρονος έβγαλε μαχαίρι και τραύματισε δύο ανηλίκους

Ειδήσεις σήμερα:

«Είναι σαν άρρωστος, δεν θέλει να πάει σχολείο», λέει ο πατέρας που κατήγγειλε τον βιασμό του 5χρονου γιου του από συνομηλίκους του

Το Ισραήλ «χτύπησε» στο κέντρο της Βηρυτού - Στόχος σπίτι που έμεναν «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τρεις νεκροί

Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr