Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου: Ο δημιουργός του σπουδαιότερου event καινοτομίας, TEDxAthens, μιλά στο protothema.gr

Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου: Ο δημιουργός του σπουδαιότερου event καινοτομίας, TEDxAthens, μιλά στο protothema.gr

Το TEDxAthens, ένα από τα μεγαλύτερα events καινοτομίας στον κόσμο γιορτάζει 15 χρόνια και ο εμπνευστής και δημιουργός του, Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου θυμάται τις καλύτερες στιγμές λίγο πριν τη φετινή διοργάνωση στις 5 Οκτώβρη

dimitris-kalavros
Tο TEDxAthens δεν είναι μόνο το κορυφαίο event καινοτομίας, όπου συναντιούνται οι επιστήμες με την τέχνη, την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία, αλλά και το μέρος όπου τα σπουδαιότερα μυαλά του κόσμου έχουν αποκαλύψει τις προσωπικές ιστορίες και τα μυστικά της επιτυχίας τους.

Από την σκηνή του TEDxAthens αναμένεται φέτος παρελαύσουν κορυφαία μυαλά όπως, μεταξύ άλλων, ο δημιουργός κινηματογραφικών κόσμων στο Χόλλυγουντ, σχεδιαστής παραγωγής και σκηνοθέτης Πάτρικ Τατόπουλος, ο καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Τασιούλας και η πρώην υπεύθυνος των Μυστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ και της Air Force One, Εύη Μπούμπουρας, σε μια χρονιά που αναμένεται να έχει ιδιαίτερα εορταστικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 15 χρόνων διεξαγωγής του event στην Ελλάδα.

Ιδρυτής του TEDxAthens και κεντρικός επιμελητής είναι ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου με σπουδές στη νομική και ιδιαίτερα δραστήριος στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της κουλτούρας και των νέων μίντια. Καθιερώνοντας το πνεύμα των startup στην Ελλάδα ως ένας από τους πρωτοπόρους ο Καλαβρός ίδρυσε το 2012 το Found.ation ως το πρώτο startup hub ενώ το 2017 θέσπισε το επενδυτικό fund στον τομέα της τεχνολογίας Velocity.Partners. Για τη συναρπαστική διαδρομή του στο TEDxAthens μιλάει αναλυτικά σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Τ.Μ: Φέτος το TEDxAthens γιορτάζει 15 χρόνια έμπνευσης και καινοτομίας κομίζοντας διαρκώς νέες ιδέες και παράλληλα projects. Τι πρόκειται να δούμε στο πλαίσιο της επετειακής διοργάνωσης;

Δ.Κ: Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από έντονο φεστιβαλικό χαρακτήρα και διάθεση! Από τη μία πλευρά γιορτάζουμε 15 χρόνια παρουσίας, από την άλλη, εμπνεόμαστε πολύ από τον χώρο που μας φιλοξενεί φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Πειραιώς 260. Πρόκειται για μια διοργάνωση που θα παρουσιάσει 18 ώρες ζωντανού περιεχομένου, σε τρεις διαφορετικές σκηνές.

Κλείσιμο
Παράλληλα, έχουμε προετοιμάσει μια πολύ δυναμική εμπειρία με την βοήθεια υποστηρικτών και συνεργατών του TEDxAthens για όλα αυτά που θα συμβούν εκτός των αιθουσών μας. Επομένως, ο κόσμος που θα μας τιμήσει με την παρουσία του, στις 5 Οκτώβρη, θα ακούσει, θα εμπνευστεί, θα γευτεί και θα ζήσει μια ολιστική και μοναδική εμπειρία- κάτι που άλλωστε είναι και η ειδοποιός διαφορά του TEDxAthens, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι μόνο οι ομιλίες. Φέτος, όμως- λόγω και των γενεθλίων μας, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση και σε αυτά τα οποία θα γίνουν εκτός σκηνής. Θα υπάρξει πραγματικά πολύ διάδραση και πάρα πολύ δημιουργικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τ.Μ: Γιατί «X Machina» και ποια η σύνδεση με τον πολιτισμό;

Δ.Κ: Η κεντρική θεματική φέτος είναι το X Machina. Υπάρχει σίγουρα μία αναφορά στην αρχαία τραγωδία και τον «από μηχανής Θεό», ο οποίος έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να προσφέρει λύση σε κάθε πρόβλημα, να δώσει λύτρωση. Με την θεματική X Machina, στην πραγματικότητα ανοίγουμε μία συνομιλία με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, αλλά ταυτόχρονα και μια συνομιλία που αφορά τη σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας, ανθρώπου και μηχανής. Έχουμε δει, τα τελευταία δύο χρόνια πολύ έντονα, τον ρόλο και την επαφή που έχει πλέον σε καθημερινή βάση η τεχνητή νοημοσύνη με πάρα πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της καθημερινότητας. Οπότε, φέτος, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος θα εξετάσουμε αυτή την «ισορροπία» ανθρώπου-μηχανής. Το “X Machina”, λοιπόν, επαφίεται σε αυτά τα στοιχεία και καλεί τους παρευρισκομένους να αναρωτηθούν για τη μεγάλη εικόνα. Το μέλλον, το παρόν, ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες και θα βρίσκονται στο επίκεντρο τα επόμενα χρόνια.

Τ.Μ: Το TEDxAthens ξεκίνησε ως το μεγάλο γεγονός που κόμισε νέες, καινοτόμες ιδέες και αλλαγή στον τρόπο σκέψης φέρνοντας κοντά τους τομείς της τεχνολογίας και του πολιτισμού και κατέληξε ένας στέρεος θεσμός. Ποιες είναι οι αλλαγές που έφερε στον τρόπο πρόσληψης της καινοτομίας αλλά και στην ιδέα της συνέργειας και συνεργασίας;

Δ.Κ: Όταν ξεκίνησε το TEDxAthens, το 2009, μιλούσαμε για μια πολύ διαφορετική ελληνική κοινωνία αλλά και παγκόσμια κοινότητα. Η τεχνολογία ήταν παρούσα, η καινοτομία ήταν παρούσα, αλλά, ακόμα, σε πολύ «βρεφικό» επίπεδο στις παραδοσιακές οικονομίες. Συνεπώς, είχαμε εστιάσει αρχικά στο κομμάτι της έμπνευσης- αν προτιμάτε. Στο να προσπαθήσουμε να φανταστούμε πώς θα είναι ο κόσμος στο άμεσο, ή και όχι τόσο άμεσο, μέλλον.

Νομίζω ότι κάποιες από αυτές τις προβλέψεις που τολμήσαμε να εκφράσουμε, κάποιες από τις συζητήσεις που ανοίξαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αρχίσει και γίνονται μέρος της καθημερινότητας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια ομιλία του Δημήτρη Αχλιόπτα, το πολύ μακρινό πια, 2010, που είχε μιλήσει για μια ιδέα του να συνδέσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο με ένα chip υπολογιστή. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Elon Musk στην Αμερική ξεκίνησε μια εταιρεία που κάνει ακριβώς αυτό, την Neuralink. Οπότε το χθες και η φαντασία που είχαμε βάλει στις αρχές της επικοινωνίας μας και της τοποθέτησής μας, έχει δώσει τη θέση της στις εξελίξεις που βλέπουμε σήμερα.

Πράγματα - που κάποτε φάνταζαν μακρινά και φουτουριστικά- πλέον, γίνονται πραγματικότητα και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που ζούμε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο. Αυτό είναι και το νόημα του TEDxAthens όλα αυτά τα χρόνια: να ανοίγουμε παράθυρα στη σκέψη και να ενθαρρύνουμε τη φαντασία για το μέλλον που διαμορφώνεται μπροστά μας.

Τ.Μ: Φέρνοντας πάντα κοντά διαφορετικούς ανθρώπους το TEDxAthens διαμόρφωσε ένα δημιουργικό modus operandi δείχνοντας ότι η πρόοδος και η καινοτομία υπερνικά τις προκαταλήψεις και τα δεδομένα. Ποιο είναι, αλήθεια, το κριτήριό σας όταν χαράζετε, κάθε φορά, τη νέα διοργάνωση;

Το βασικό μας κριτήριο, για κάθε διοργάνωση, είναι να προσπαθεί να βελτιώσει το παρεχόμενο προϊόν, την εμπειρία που προσφέρουμε στο κοινό, σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτό, προφανώς, αφορά τις ομιλίες, που είναι το «κύριο πιάτο» κάθε επιτυχημένης διοργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς, στόχος κάθε φορά είναι να έχουμε ομιλητές, οι οποίοι δημιουργούν ερωτήματα με τις ομιλίες τους, εμπνέουν και παρακινούν ανθρώπους να βαδίσουν σε νέα μονοπάτια, αλλά ταυτόχρονα βάζουν και σπόρους αναζήτησης και προβληματισμού για ποικίλα θέματα, άλλα που απασχολούν όλους μας καθημερινά και άλλα που ίσως να μην αποτελούσαν μέρος της πραγματικότητάς μας, μέχρι τώρα.
Παράλληλα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εξέλιξης του θεσμού σχετίζεται, όμως, με την ολιστική εμπειρία.

Όπως ανέφερα, όλα αυτά που συμβαίνουν εκτός των σκηνών μας, κατά τη διάρκεια των discovery breaks - ή αλλιώς «διαλείμματα αναζήτησης»- είναι εξίσου σημαντικά. Και γιατί τα ονομάζουμε διαλείμματα αναζήτησης; Γιατί προσφέρουμε μια εμπειρία που περιλαμβάνει την τέχνη, τη μουσική, τη γεύση και αγγίζει όλες τις αισθήσεις. Μέσα από αυτά τα διαδραστικά activations, δίνουμε την ευκαιρία στο κοινό να έρθει πιο κοντά, να αλληλεπιδράσει και να γνωριστεί μεταξύ του. Έτσι, εκείνη την ημέρα, δημιουργούμε ακόμα
περισσότερα σημεία επαφής και συζήτησης.

TEDxAthens_X_Machina



Τ.Μ: Ως κεντρικός Curator της διοργάνωσης και ως ιδρυτικό στέλεχος του θεσμού έχεις δει ένα δυναμικό, αρχικά, event να μεταμορφώνεται σε κάτι μεγάλο που δείχνει να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των ημερών. Πώς, αλήθεια, κατάφερε να μεγεθυνθεί το TEDxAthens ως θεσμός και να το αγκαλιάσει με τέτοια θέρμη η κοινότητα;

Δ.Κ: Θεωρώ ότι το TEDxAthens μεγάλωσε με έναν εξαιρετικά οργανικό τρόπο, καθώς τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, το 2009, 2010 και 2011, συνέπεσαν με μια ευρύτερη αναζήτηση της ελληνικής κοινωνίας για απαντήσεις, έμπνευση και ένα αντίδοτο στην κατήφεια που έφερε η οικονομική κρίση. Ο χρονισμός του TEDxAthens ήταν ιδανικός, καθώς λειτούργησε σαν ένα φως ελπίδας για ένα μέρος της κοινωνίας, προσφέροντας τη δυνατότητα να κάνει ένα βήμα πέρα από τη φθορά, όπως λέει κι ο ποιητής. Μέσα από τις ιστορίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν δυσκολίες και πέτυχαν τους στόχους τους, αλλά και τη συμμετοχή σε μια παγκόσμια συζήτηση για την εξέλιξη των κοινωνιών, το TEDxAthens έγινε- όχι μόνο φορέας έμπνευσης, αλλά και- μέρος ενός μεγαλύτερου διαλόγου. Ας μην ξεχνάμε πως στο τέλος της ημέρας, το TEDxAthens είναι υπερήφανο μέλος της παγκόσμιας κοινότητας TEDx.

Τ.Μ: Μεγαλώνοντας μαζί με το TEDxAthens ποιες είναι οι προσωπικές αλλαγές στη ζωή σου και την καριέρα σου, παράλληλα με τις αλλαγές που είδαμε εντός και εκτός σκηνής του TEDxAthens;

Δ.Κ: Αρχικά, θα πω ότι το TEDxAthens αποτέλεσε την αφετηρία μου στον χώρο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία 15 χρόνια έχω σταθεί πολύ τυχερός, γιατί έχω ξεκινήσει μαζί με καλούς συνεργάτες και συν-επιχειρηματίες, αρκετές πρωτοβουλίες, δύο επενδυτικά funds με το τελευταίο – το Apeiron Ventures – να ξεκινά μόλις τον περασμένο Μάιο, έναν και τον πρώτο πυλώνα και πλατφόρμα υποστήριξης επιχειρηματικότητας στην χώρα μας, το Found.ation, και μερικές ακόμα εταιρείες. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι, αρκετές από αυτές τις εταιρείες, ξεκίνησαν από ανθρώπους με τους οποίους βρεθήκαμε μαζί στην εθελοντική ομάδα του TEDxAthens, γνωριστήκαμε, και μέσα από την τριβή μας, από την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης και φυσικά τη σχέση και τη φιλία που αναπτύχθηκε μετά από αυτή τη γνωριμία, χαλυβδώσαμε σχέσεις οι οποίες μας οδήγησαν σε κοινά επιχειρηματικά μονοπάτια. Στα προσωπικά μου, είμαι νέος μπαμπάς από τις αρχές Σεπτεμβρίου, και απολαμβάνω όσο τίποτα άλλο αυτό μου τον νέο ρόλο.

Τ.Μ: Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: από 15 άτομα μιας μικρής εθελοντικής ομάδας με όραμα το TEDxAthens έχει καταφέρει πλέον να συστρατεύει πάνω από 150 εθελοντές. Το περίμενες ποτέ να γίνει κάτι τόσο μεγάλο;

Δ.Κ: Σίγουρα δεν περιμέναμε ότι η εθελοντική μας ομάδα θα μεγαλώσει τόσο πολύ! Αναφερόμαστε σε περίπου 150 άτομα στην εθελοντική ομάδα γύρω από το event τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, έχουμε και μια άλλη, βασική εθελοντική ομάδα, η οποία δουλεύει για πολλούς μήνες, συνήθως 8 ή 9 μήνες πριν την εκδήλωση, ξεκινώντας με τον σχεδιασμό και στη συνέχεια με την υλοποίηση όλων αυτών που παρουσιάζουμε την ημέρα του event. Η βασική μας ομάδα αριθμεί περίπου 50 ανθρώπους. Το μέγεθος και η ανάπτυξη αυτής της ομάδας ήταν και αυτό αποτέλεσμα μιας οργανικής διαδικασίας. Με τα χρόνια, καταφέραμε να χτίσουμε εσωτερική τεχνογνωσία σε πολλά διαφορετικά πεδία της εκδήλωσης.

Το εθελοντικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εκπαιδευτικό πυλώνα ο οποίος προσφέρει από ανάπτυξη soft skills μέχρι ευκαιρίας καριέρας για τους συμμετέχοντες, και αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Στο κομμάτι του φαγητού, η ομάδα μας στελεχώνεται από επαγγελματίες σεφ. Στο κομμάτι της επικοινωνίας και φυσικά στην παραγωγή, δεν βασιζόμαστε σε εξωτερικούς συνεργάτες. Η γνώση αυτή χτίστηκε εσωτερικά, χρόνο με τον χρόνο, και μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές που εντάσσονται στην ομάδα μας.

Τ.Μ: Ποιες είναι οι στιγμές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ από την πρόσφατη ιστορία του θεσμού και γιατί; Έχει μείνει κάτι ανεξίτηλο στη μνήμη σου;

Δ.Κ: Από το πρόσφατο παρελθόν, θα κρατήσω την περσινή εκδήλωση, όπου αντιμετωπίσαμε το πρώτο blackout στην ιστορία μας για περίπου μία ώρα. Είχε πέσει η ηλεκτροδότηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της Καλλιθέας, συμπεριλαμβανομένου του χώρου που φιλοξενούσε την εκδήλωση του 2023. Αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε μία από τις χειρότερες καταστάσεις για τους διοργανωτές live events, αλλά πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε με μεγάλη επιτυχία και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα case study βασισμένο σε αυτή την εμπειρία.

Κρατώ, επίσης, τη διοργάνωση του 2019, στην οποία γιορτάσαμε τη πρώτη μας δεκαετία. Ήταν ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό event, καθώς συμπύκνωσε όλη την πορεία της πρώτης δεκαετίας. Χωρίς να το γνωρίζουμε τότε, το 2019 αποτέλεσε και το τελευταίο μεγάλο event πριν από την πανδημία, που μας κράτησε μακριά από το ζωντανό μας κοινό για δύο χρόνια, μέχρι να επιστρέψουμε τον Μάιο του 2022. Το event του 2019 ήταν το εφαλτήριο που μας οδήγησε στη δεύτερη δεκαετία του TEDxAthens, την οποία διανύουμε τώρα.

Τ.Μ: Τι άλλο περιμένει από το TEDxAthens ο Καλαβρός ως Δημήτρης και όχι, απλώς, ως ψυχή του θεσμού;

Δ.Κ: Το TEDxAthens είναι προσανατολισμένο στο να θίγει θεματικές και να προκαλέσει σκέψεις πάνω σε ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, δείτε για παράδειγμα πέρυσι όταν μιλήσαμε για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, ή φέτος για την ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Πέρα από τις μεγάλες καινοτομίες και τις σπουδαίες ιδέες, μας αφορούν και τα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας και της χώρας. Αυτό, είναι κάτι που θέλω να συνεχίσει εμφατικά και τα επόμενα χρόνια.

Το TEDxAthens πρέπει να παραμείνει ένας χώρος όπου η αλήθεια, η αντικειμενικότητα και η ειλικρίνεια κυριαρχούν, δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο για τη σκέψη, χωρίς παρεμβάσεις από πολιτικές ή οικονομικές ατζέντες. Θέλω να συνεχίσουμε να εμπνέουμε τους ανθρώπους και να δίνουμε ώθηση σε ιδέες που κάνουν τη διαφορά. Ξέρετε, καλές ιστορίες υπάρχουν- και θα υπάρχουν πάντα! Σκοπός μας; Να τις αναζητήσουμε και να τις αναδείξουμε, με ήθος, ειλικρίνεια και νηφαλιότητα.


Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί «ξέφυγε» η φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Μάχη με διάσπαρτες εστίες, ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

Με τους επίλεκτους της Division 98 η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο - Απαντήσαμε με πυροβολικό, έχουν απώλειες, υποστηρίζει η Χεζμπολάχ

Το φαινόμενο La Niña φέρνει δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη - Η πρόβλεψη για την Αθήνα δείχνει 30άρια στις αρχές Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης