Ξεκίνησε η άσκηση «Ramstein Flag 24» με πάνω από 100 απογειώσεις μαχητικών σε ένα 24ωρο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση σε ευρωπαϊκό έδαφος πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας η οποία επεδίωξε να πετάξουν τα αεροσκάφη της στο FIR Αθηνών χωρίς την υποβολή σχεδίων πτήσης

Η μεγαλύτερη έως σήμερα άσκηση του NATO σε ευρωπαϊκό έδαφος με την κωδική ονομασία «Ramstein Flag 24» ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Ελλάδα. Μέσα στο πρώτο 24ωρο σημειώθηκαν πάνω από 100 απογειώσεις ελληνικών και συμμαχικών αεροσκαφών.

Πάνω από το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα πέταξαν ιπτάμενα τάνκερ και ιπτάμενα ραντάρ ενώ οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποίησαν ήδη τις πρώτες χαμηλές πτήσεις, εικονικές αερομαχίες και αναχαιτίσεις.

Η άσκηση «Ramstein Flag 24» που θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου 2024, ξεκίνησε από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, λαμβάνουν μέρος πάνω από 120 μαχητικά, μεταξύ των οποίων F-35 από ΗΠΑ και Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από Γαλλία, όπως επίσης Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από Ισπανία και Ιταλία, F-18 των ΗΠΑ και F-16 από Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην άσκηση δεν μετέχει η τουρκική πολεμική αεροπορία καθώς η Αθήνα δεν έκανε αποδεκτές τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας να πετάξουν τα τουρκικά μαχητικά στο ελληνικό FIR Αθηνών χωρίς την υποβολή σχεδίων πτήσης. Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι η υποβολή σχεδίων πτήσης δεν είναι απαραίτηση καθώς τα αεροσκάφη της θα πετούσαν σε νατοικό χώρο. Τους ισχυρισμούς της όμως δεν τους ενστερνίστηκαν οι υπόλοιπες συμμαχικές χώρες που υπέβαλαν σχέδια πτήσης με αποτέλεσμα η τουρκική πλευρά να απομονωθεί και να ανακοινώσει λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της μεγάλης άσκησης ότι δεν θα πάρει μέρος. Τη θέση τους στα σενάρια της άσκησης πήραν αεροσκάφη από την 335 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η «Ramstein Flag 24» είναι μια άσκηση υψηλού επιπέδου, σχεδιασμένη να ενισχύσει τις ικανότητες τακτικής λήψης αποφάσεων των Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον με κύριο στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση και την ικανότητα της.

Δείτε βίντεο από τη μεγάλη νατοϊκή άσκηση



Δείτε φωτογραφίες από τη μεγάλη νατοϊκή άσκηση

Δείτε το βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας για την άσκηση



Ειδήσεις σήμερα:

Κριστίνα Αγκιλέρα: Το παρατράβηξε με το Ozempic, δείχνει άρρωστη σχολιάζουν οι θαυμαστές της

Μαρίνα Βερνίκου: Στο Ντουμπάι σε πάρτι με θέμα τα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά»

Ματούλα Ζαμάνη: Έβγαλε την μπλούζα σε συναυλία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr