Σύλληψη Βρετανού σκηνοθέτη με το χάπι «BZP»

Η σύλληψη ενός Βρετανού σκηνοθέτη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πέντε περίεργες κάψουλες είναι η πρώτη απόδειξη ότι έφτασε και στη χώρα μας το «νόμιμο υποκατάστατο» του παραισθησιογόνου χαπιού «έκσταση», το οποίο μάλιστα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι νόμιμο. Το χάπι «BZP» που στις πιάτσες των ναρκωτικών είναι και γνωστό με τις κωδικές ονομασίες «Φρενίτιδα», «Νέμεσις», «Party», παρασκευάστηκε ως μυκητιοκτόνο για ζώα και στις αρχές τ

Η σύλληψη ενός Βρετανού σκηνοθέτη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πέντε περίεργες κάψουλες είναι η πρώτη απόδειξη ότι έφτασε και στη χώρα μας το «νόμιμο υποκατάστατο» του παραισθησιογόνου χαπιού «έκσταση», το οποίο μάλιστα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι νόμιμο. Το χάπι «BZP» που στις πιάτσες των ναρκωτικών είναι και γνωστό με τις κωδικές ονομασίες «Φρενίτιδα», «Νέμεσις», «Party», παρασκευάστηκε ως μυκητιοκτόνο για ζώα και στις αρχές του 2000 έφτασε να καταναλώνεται από νέους που ζητούσαν ουσίες για να «φτιαχτούν». Είναι απαγορευμένο στην Ελλάδα και ο εντοπισμός του προκάλεσε συναγερμό στις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 40χρονος σκηνοθέτης έπεσε στα δίχτυα του νόμου το απόγευμα της Πέμπτης. Το κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε στις αποσκευές του, εντόπισε τα χάπια (ήταν σε μορφή διάφανης κάψουλας που περιείχε τη λευκή σκόνη), του πέρασε χειροπέδες και τον οδήγησε στα κεντρικά. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι στη χώρα μας θεωρείται παράνομη η κατοχή, πως αποτελούσαν υπόλοιπο από παραγγελία που είχε κάνει μέσω Διαδικτύου το 2007 και πως τα είχε για ιδία χρήση.

Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο ναρκωτικό, που έχει ως βασική δραστική ουσία την βενζυλοπιπεραζίνη, έκανε την εμφάνισή του το 2000 στα πάρτι της Αγγλίας κι της Νέας Ζηλανδίας. Εκεί, χαρακτηρίστηκε ως νόμιμο υποκατάστατο του «έκσταση», ωστόσο, δεν υπάρχει ενιαία πολιτική και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., καθώς υπάρχουν διάφορες θέσεις αναφορικά με τη νομιμότητα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά του έκστασι (ταχυκαρδία, αύξηση αρτηριακής πίεσης, υπερκινητικότητα, ανορεξία, μανία καταδίωξης, σύγχυση, άγχος ψυχικές διαταραχές κ.λπ.), ενώ στη χώρα μας -όπως και στη Γαλλία– θεωρείται παράνομο καθώς υπάγεται στην κορυφή της λίστας με τις απαγορευμένες ουσίες.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr