Ιερώνυμος: Ανησυχούμε για τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Αντιοχείας και των Ιεροσολύμων

Ιερώνυμος: Ανησυχούμε για τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Αντιοχείας και των Ιεροσολύμων

Οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή απασχόλησαν την πρώτη μέρα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος - Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες

ieronymos_1
Η πρώτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε χθες, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώνονται σήμερα.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ανησυχία του για τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων εξαιτίας του πολέμου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Της χθεσινής Συνεδρίας προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, με ιερουργήσαντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίο.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, έλαβε το λόγο για να εκφράσει ορισμένες σκέψεις του σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην κουλτούρα αποδόμησης του αξιακού συστήματος, στην ολοένα αυξανόμενη βία, στη δυσκολία ανεύρεσης προσιτής στέγης. Δεν παρέλειψε, επίσης, να κάνει μνεία στο έντονο δημογραφικό πρόβλημα και στη γήρανση του πληθυσμού.

Κλείσιμο
Σχετικά με τους πολέμους, οι οποίοι μαίνονται αυτή την περίοδο, είπε συγκεκριμένα: «Εκτός όλων αυτών ακούμε όλο και συχνότερα τον ήχο των τυμπάνων του πολέμου, βλέπουμε ανθρώπινες ζωές να χάνονται η να τραυματίζονται ψυχικά και σωματικά. Παιδικές ψυχές να εξαναγκάζονται να βιώνουν την φρίκη του πολέμου με συνέπειες καταστροφικές. Τα γεγονότα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε και για τα παλαίφατα Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Αντιοχείας και των Ιεροσολύμων. Εκφράζουμε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη και στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και τους περί αυτούς Κληρικούς και λαϊκούς την συμπαράστασή μας και μάλιστα εμπράκτως, εφόσον χρειασθεί, όπως και στο παρελθόν. Είθε ο Θεός της ειρήνης να φωτίσει τους ισχυρούς της γης, ώστε να παύσουν να εργάζονται τα έργα του σκότους και να στραφούν προς το Φως το Αληθινόν».

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος σημείωσε πως απαιτείται ποιμαντική ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις σε συνδυασμό πάντα με αγαθά έργα, που διαπνέονται από πνεύμα αλληλεγγύης, καθώς τα λόγια που παραμένουν χωρίς πρακτική εφαρμογή, είναι "κούφια". Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Μέσα σε αυτό το κλίμα και την πραγματικότητα συνερχόμαστε σήμερα εδώ, αδελφοί μου, και για κάποια από αυτά που ακροθιγώς προσεγγίστηκαν παραπάνω θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών, θα ανταλλάξουμε απόψεις, θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα και φυσικά θα ενισχυθούμε όλοι μας στην προσπάθεια που κάνουμε με τη Χάρη του Θεού να ανταποκριθούμε ποιμαντικά σε όλες αυτές τις προκλήσεις, χωρίς να παραθεωρούμε και την πρακτική διάσταση των πραγμάτων ως προς την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είναι αλήθεια ότι η Πίστη μας οφείλει να συνοδεύεται από καλά έργα, έργα για τον κάθε ελάχιστο αναγκεμένο αδελφό μας. Ειδάλλως η πίστη μας είναι κενή και τα λόγια μας ακούγονται κούφια και άνευ περιεχομένου».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έλαβε την έγκριση από το Σώμα της Ιεραρχίας σχετικά με την εισαγωγή προς συζήτηση της Εισηγήσεώς του σχετικά με θέματα εκκλησιαστικής περιουσίας στην περιοχή της Βουλιαγμένης.

Μετά τη σχετική ενημέρωση, το Σώμα της Ιεραρχίας ενέκρινε ομόφωνα καταρχήν την εισήγηση και εξουσιοδότησε τον Μακαριώτατο για τις περαιτέρω ενέργειες. Το αποτέλεσμα αυτών, πρόκειται να εισαχθεί προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκ μέρους των Ιεραρχών, αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας. Στην πορεία των εργασιών, μεταξύ άλλων, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Τύπου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο.

Οι εργασίες της Συνεδρίας συνεχίστηκαν με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα και ολοκληρώνονται σήμερα, Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Guardian: Ίσως η σύγκρουση Ιράν με Ισραήλ να «βολεύει» μερικά κράτη του Κόλπου - Τι στάση θα κρατήσουν;

Η πρωταγωνίστρια του ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα φωτογραφήθηκε να σημαδεύει με όπλο στα χέρια

Χωρίς τέλος ο διχασμός των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών: Τι υποστηρίζει η Καρυστιανού στο εξώδικο κατά των αδελφών Πλακιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης