Κύπρος: Καμερουνέζος ζήτησε πολιτικό άσυλο γιατί έβλεπε εφιάλτες στον ύπνο του

Κύπρος: Καμερουνέζος ζήτησε πολιτικό άσυλο γιατί έβλεπε εφιάλτες στον ύπνο του

Οι Δικαστές του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου έκριναν ότι δεν μπορούσε να του δοθεί το καθεστώς πρόσφυγα που ζητούσε

nightmare
Οι Δικαστές του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου, και οι Δικαστές του Εφετείου, αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με την υπόθεση ενός νεαρού από το Καμερούν, για να καταλήξουν στην ίδια απόφαση, ότι δεν μπορούσε να του δοθεί καθεστώς πρόσφυγα που χρήζει διεθνούς προστασίας, μόνο και μόνο επειδή φοβοταν ότι θα του κάνουν μάγια τα αδέλφια του γιατί έτσι είχε δει στον ύπνο του!

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Cyprus Times, είναι εκπληκτική η ψυχραιμία και η κατανόηση των Δικαστών, αφού διαχειρίστηκαν τον παραλογισμό του Καμερουνέζου, με ιδιαίτερη ευγένεια και συγκατάβαση.

Ο αιτητής ζητούσε να αναγνωριστεί ως πρόσωπο που χρήζει προστασίας, γιατί στον ύπνο του έβλεπε εφιάλτες και ήταν σίγουρος πως αν γυρίσει στη χώρα του κινδύνευε η ζωή του επειδή το είχε δει στον ύπνο του!

Παρανόμως στην Κύπρο για να «γλιτώσει»

Ο C.T.N, ακριβώς πριν 4 χρόνια εισήλθε παράνομα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, από τα κατεχόμενα. Έκανε αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας, η οποία απορρίφθηκε μετά από συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου. Διαφωνώντας με την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, ζητώντας ακύρωση της απορριπτικής απόφασης.

Κλείσιμο
Το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, μετά από ακρόαση επικύρωσε την απορριπτική απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά ο νεαρός Καμερουνέζος δεν το έβαλε κάτω. Προχώρησε με έφεση, παρατείνοντας έτσι περαιτέρω την παραμονή του στην Κύπρο, στην οποία ήδη ζει για 4 χρόνια. Ισχυρίστηκε πως το πρωτόδικο δικαστήριο δεν έκανε την δέουσα έρευνα για να εξετάσει το βάσιμο των ισχυρισμών του, τους οποίους απέρριψε χωρίς να τους αιτιολογήσει!

Τα είδε όλα στον ύπνο του

Ο λόγος για τον οποίο ζητούσε άσυλο στην Κύπρο ήταν πραγματικά και στην κυριολεξία φανταστικός. Ο C.T.N είχε ισχυριστεί «ότι δέκα μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα του, στις 15/09/20, όταν ανοίχθηκε η διαθήκη του ενώπιον όλης της οικογένειας, μετά την κηδεία, ανακοινώθηκε ότι κατονομαζόταν ως ο διάδοχος του πατέρα του και ιδιοκτήτης της γης και των κτημάτων του. Μετά την ανακοίνωση αυτή, τα ετεροθαλή αδέλφια του ήταν έντονα δυσαρεστημένα και μετά από αυτό ο αιτητής ξεκίνησε να έχει εφιάλτες. Επίσης ένας μοτοσικλετιστής προσπάθησε να τον απαγάγει στην Buea (πόλη του Καμερούν από την οποία κατάγεται), τρείς μέρες μετά την κηδεία. Ερωτώμενος πως ήξερε ότι η απόπειρα απαγωγής ήταν συνδεδεμένη με τα ετεροθαλή αδέλφια του, απάντησε ότι το ήξερε γιατί όταν τους διαβάστηκε η διαθήκη είπαν ότι δεν θα την δέχονταν και δεν θα αφήναν κάτι τέτοιο να συμβεί (δηλαδή να κληρονομήσει την γη του πατέρα τους).

Επίσης ανέφερε ότι τους έβλεπε στους εφιάλτες του, να προσπαθούν να τον πνίξουν και ότι σκέφτηκε να αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία αλλά ήξερε ότι δεν θα γινόταν οποιαδήποτε έρευνα, γιατί στο παρελθόν δεν διερευνήθηκαν παρόμοια περιστατικά. Ερωτώμενος αναφορικά με τις απειλές που λάμβανε, ανέφερε ότι όλες οι απειλές του έρχονταν μέσω των ονείρων του, και ότι δεν έγινε οποιαδήποτε πραγματική απειλή ή βίαια επίθεση εναντίον του μετά την απόπειρας απαγωγής τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ερωτώμενος αναφορικά με το τι απέγινε η περιουσία του πατέρα του μετά από την αναχώρηση του από το Καμερούν, αυτός ανέφερε ότι δεν γνωρίζει και ότι δεν ρώτησε τι έγινε αφότου έφυγε, ούτε ρώτησε τον μεγάλο του αδελφό, με τον οποίο είναι σε επικοινωνία.

Όπως σημειωνόταν στην απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου, «στη βάση των δικών του πεποιθήσεων, αυτές οι προσπάθειες να τον βλάψουν μέσω της χρήσης μαγείας μπορούν να γίνουν μόνο ενόσω οι αδελφοί του γνωρίζουν το μέρος που βρίσκεται εκείνη την στιγμή. Είναι γι' αυτό που, προτού φύγει από την χώρα καταγωγής του, καθ' ον χρόνο διέμενε στην πόλη Duala του Καμερούν, δεν φαίνεται να είχε δεχθεί τέτοια επίθεση μέσω μαγείας. Έχει δεχθεί επίθεση από μοτοσικλετιστή στην Buea (πόλη καταγωγής του) για την οποία παραδέχεται ότι δεν έχει κανένα στοιχείο ότι συνδέεται με την έχθρα των αδελφών του προς τον ίδιο».

Η αίτηση του για διεθνή προστασία είχε απορριφθεί καθώς τονίστηκε «ότι το γεγονός ότι ο ίδιος διατηρεί πίστη σε αυτές τις πρακτικές δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές ως υπαρκτές και ότι εξ αυτών δημιουργείται βάσιμος φόβος διώξεως».


Αξιόπιστος και ειλικρινής, αλλά…

Τόσο το πρωτόδικο Δικαστήριο, όσο και το Εφετείο, έκριναν πως ο νεαρός Καμερουνέζος ήταν αξιόπιστος και ειλικρινής όταν αναφερόταν στον φόβο που αισθάνεται ότι τα αδέλφια του θα του κάνουν κακό με μάγια. Ωστόσο αυτό είναι ένα υποκειμενικό στοιχείο που έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις του. Θα έπρεπε να υπάρξει και αντικειμενικό στοιχείο που να αποδεικνύει ως βάσιμους αυτούς τους φόβους, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπήρξε

Η έφεση απορρίφθηκε και ο Καμερουνέζος είναι αναγκασμένος να πληρώσει και €2.000 δικαστικά έξοδα. Το επόμενο βήμα πλέον είναι η απέλαση στη χώρα του μετά από μια τετραετία στην Κύπρο.


Ειδήσεις σήμερα:

Χαμενεΐ: Τα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν για αντίσταση, αν χρειαστεί θα χτυπήσουμε ξανά το Ισραήλ

Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία Κασσάνδρα - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

«Ο γιος μου ήταν υπέρ της ειρήνης»: Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα του Ιωνά Καρούση που σκοτώθηκε από χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης