Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των διανομέων της Wolt τη Δευτέρα

Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των διανομέων της Wolt τη Δευτέρα

Aπό τις 12:00 έως τις 16:00

wolt-stasi-ergasias

Οι ντελιβεράδες της Wolt αύριο Δευτέρα θα απέχουν (4ωρη στάση εργασίας) από την διανομή από τις 12:00 έως τις 16:00,  ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, έξω από  τα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.), για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους, ενόψει της έκδοσης της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ.

Αναλυτικότερα, τις 11 Οκτωβρίου 2024 αναμένεται η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ., από την οποία θα εξαρτηθεί η θέσπιση ή μη κατώτατων αμοιβών των διανομέων της Wolt, με δεδομένη την άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να συνάψει συλλογική συμφωνία εργασίας.

Η Wolt έχει εφαρμόσει από το 2022 ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς αμοιβής των διανομέων της, το οποίο επέφερε αισθητή μείωση κατά 30% των αποδοχών τους.   

Ειδικότερα, από την άνοιξη 2022, η Wolt κατήργησε τον κατάλογο σταθερής αμοιβής ανά έργο διανομής και χιλιομετρικής αποζημίωσης και, ήδη από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, εφάρμοσε το λεγόμενο «δυναμικό μοντέλο τιμολόγησης». Δηλαδή τον προσδιορισμό της αμοιβής ανά έργο διανομής βάσει διαφόρων παραμέτρων, τις οποίες μεταβάλει χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των διανομέων και χωρίς να προσδιορίζεται  ο τελικός καθορισμός της αμοιβής τους.

Δηλαδή, κάθε φορά που ο αλγόριθμος «προσφέρει» ένα έργο διανομής σε ντελιβερά, ορίζει μια συνολική αμοιβή, χωρίς να είναι κατανοητό από τον διανομέα ο τρόπος υπολογισμού. Με άλλα λόγια, ο διανομέας έχει μονάχα την δυνατότητα να αποδεχτεί ή να απορρίψει την προσφορά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, πριν το έργο της διανομής  (η παραγγελία) ανακατευθυνθεί από τον αλγόριθμο σε άλλον διανομέα.

Με το σύστημα αμοιβών που εφαρμόζεται το οποίο είναι σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, οι διανομείς είδαν το εισόδημά τους   να μειώνεται έως και 30%, όντας ήδη κατώτερο των αποδοχών που λαμβάνουν οι μισθωτοί διανομείς στον κλάδο του επισιτισμού.

Ήδη από τον Δεκέμβριο 2022, το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Αττικής κάλεσε σε συλλογική διαπραγμάτευση την εταιρεία Wolt, διεκδικώντας την θέσπιση κατώτατης αμοιβής ανά ενεργή ώρα απασχόλησης και ελάχιστα προσφερόμενα έργα ανά ώρα σύνδεσης στην πλατφόρμα, σε μια προσπάθεια να είναι ανθρώπινες οι αποδοχές των διανομέων της εν λόγω εταιρείας.

Έτσι, την άνοιξη του 2023 προσέφυγαν ενώπιον της διαδικασίας μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ και, ακολούθως, στην διαιτησία και στις 11 Οκτωβρίου 2024 αναμένεται η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής διαιτησίας, από την οποία θα εξαρτηθεί η θέσπιση ή μη κατώτατων αμοιβών.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο από 12:00 έως  16:00, οι ντελιβεράδες της Wolt  -υποστηριζόμενοι από το Σωματείο στον κλάδο του επισιτισμού και τα αντίστοιχα Σωματεία σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη- θα απέχουν από την διανομή και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, έξω από τον ΟΜΕΔ, για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιστορική έρευνα: Από τον Ανδρέα, μέχρι σήμερα - Οι 8 μάχες για τη διαδοχή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ένας νεκρός και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε σταθμό λεωφορείων στο Ισραήλ - Δείτε βίντεο

Βίκτορ Όρμπαν: «Θα στείλουμε τους μετανάστες στις Βρυξέλλες, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης