Πώς το Κτηματολόγιο μετατρέπεται από πηγή ταλαιπωρίας σε ψηφιακή μεταρρύθμιση

Τι μετέτρεψε έναν από τους πλέον προβληματικούς φορείς του ελληνικού δημοσίου σε success story

Το Κτηματολόγιο, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε πηγή ταλαιπωρίας για πολίτες και επαγγελματίες, ξεκίνησε να αποτελεί μέρος του κυβερνητικού αφηγήματος ως η πιο πρόσφατη ψηφιακή μεταρρύθμιση. Τι οδήγησε σε αυτήν την αλλαγή και μετέτρεψε έναν από τους πλέον προβληματικούς φορείς του ελληνικού δημοσίου σε success story;

Πριν από έναν χρόνο, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νεοεκλεγείσας Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί έως το 2025. Αυτή η δέσμευση κρίθηκε ριψοκίνδυνη, δεδομένου ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες, η Ελλάδα παραμένει μέχρι και σήμερα η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ολοκληρωμένο, ενιαίο σύστημα καταγραφής ακίνητης περιουσίας.


Ωστόσο, μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις και την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει δραματικά. Η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων μέχρι το τέλος του 2024, επιτρέπει την ενοποίηση της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας σε εθνικό επίπεδο, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την αγορά ακινήτων για τους πολίτες. Παράλληλα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αρμόδιος υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης πατάνε “γκάζι” για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.



Τα επόμενα βήματα για το ψηφιακό Κτηματολόγιο

Από την έναρξη της προσπάθειας το 1995 μέχρι τον Ιούλιο του 2023, η κτηματογράφηση στην Ελλάδα βρισκόταν μόλις στο 39%. Το ποσοστό αυτό, έναν χρόνο μετά, ξεπερνάει το 52% και οδεύει προς ολοκλήρωση ως το τέλος του ερχόμενου έτους. Την ίδια στιγμή, προχωράει κανονικά και το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων. Από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 156 εκατομμύρια σελίδες αρχείου, ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη ψηφιακή μετατροπή του δημόσιου τομέα.

«Μία θεσμική τομή με οφέλη στην οικονομία, στην αγορά κατοικίας, που θα βάλει πολεοδομική τάξη σε όλη τη χώρα, θα επιτρέψει στους ψηφιακούς χάρτες να συμβάλλουν με μεγαλύτερη ακρίβεια στην προστασία δασικών περιοχών, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του αναφορικά με τον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή.



Ο νέος νόμος περιλαμβάνει την υποστηρικτική χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στη λήψη διοικητικών αποφάσεων. Αυτό καθιστά το Ελληνικό Κτηματολόγιο τον πρώτο δημόσιο φορέα στην Ελλάδα που ενσωματώνει εργαλεία AI, βελτιώνοντας την ακρίβεια και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών. Όμως, παρά τις προόδους, οι προκλήσεις παραμένουν. Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών αποτελεί προτεραιότητα, καθώς πολλά Κτηματολογικά Γραφεία παραμένουν σε απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, έχουν μετεγκατασταθεί αρκετά γραφεία στην Αθήνα και την περιφέρεια σε σύγχρονα, προσβάσιμα κτίρια, αντανακλώντας την αποφασιστικότητα της διοίκησης του φορέα να βελτιώσει τις υποδομές εξυπηρέτησης και διατήρησης των αρχείων. Συνολικά, ο τελευταίος χρόνος αποτέλεσε σημείο καμπής για το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα. Λίγα πράγματα σήμερα μοιάζουν όπως πριν από 15 μήνες. Όμως το επόμενο έτος είναι που θα καθορίσει τελικά την επιτυχία ή μη, όχι μόνο του συγκεκριμένου project, αλλά και μιας κυβερνητικής δέσμευσης που είναι καθοριστική για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr