Περισσότεροι από 330 μετανάστες έφτασαν παράνομα στην Κρήτη μέσα σε τρεις ημέρες

Από τις Αρχές έχουν καταγραφεί οκτώ περιστατικά αφίξεων από τη Λιβύη - Ξεκινούν από το Τομπρούκ και πληρώνουν 3.000 έως 3.400 ευρώ το κεφάλι στους διακινητές - Αυξηση των ροών και στο Αιγαίο

Σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας, ταυτόχρονα με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί στον λεγόμενο νότιο διάδρομο οκτώ περιστατικά άφιξης παράνομων μεταναστών στην Κρήτη. Συνολικά 331 μετανάστες έφτασαν κοντά στην Γαύδο από τη Λιβύη τις τελευταίες τρεις ημέρες και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές για τη διάσωσή τους.

Μόνο χθες εντοπίστηκαν 104 παράνομοι μετανάστες σε τρία διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν νότια της Κρήτης.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όταν ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Ηρακλείου και των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ., για ένα σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 50 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης. Οι 52 αλλοδαποί (38 άντρες και 14 ανήλικοι) περισυλλέγησαν από δεξαμενόπλοιο σημαίας Λιβερίας, το οποίο κατέπλευσε στον όρμο Καλών Λιμένων, όπου με τη συνδρομή της λάντζας «ΕΛΕΝΗ» αποβίβασε με ασφάλεια τους αλλοδαπούς.

3.000 έως 3.400 ευρώ το κεφάλι!

Οι παράνομοι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής και του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού. Κατά δήλωση τους, οι αλλοδαποί ξεκίνησαν από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 3.000 έως 3.400 ευρώ. Δύο εκ των αλλοδαπών ηλικίας 41 και 17 ετών, αναγνωρίστηκαν από τους υπόλοιπους ως οι διακινητές τους και συνελήφθησαν

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής όταν ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές των Χανίων, του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, της Παλαιόχωρας, της Αγίας Γαλήνης και του Κόκκινου Πύργου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) για την ύπαρξη ενός σκάφους σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 39,7 ν.μ. νοτιοανατολικά της Γαύδου. Για την περιοχή απέπλευσε ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος  του Λ.Σ.., το οποίο τελικά εντόπισε τους αλλοδαπούς σε βραχώδη περιοχή της παραλίας Κουνένη νότια του Ηρακλείου. Οι είκοσι έξι αλλοδαποί (22 άνδρες και 4 ανήλικοι) περισυλλέγησαν από το επιβατικό – τουριστικό σκάφος και μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες.

Τις βραδινές ώρες της Κυριακής , ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Ηρακλείου και των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για ένα σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή «ΚΟΥΝΕΝΟΙ» δυτικά της παραλίας Μάρτσαλου δήμου Φαιστού. Τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εντοπίστηκαν είκοσι έξι αλλοδαποί (22 άντρες και 4 ανήλικοι), οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από βραχώδη ακτή από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την συνδρομή ιδιωτικών σκαφών και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Καλών Λιμένων με ασφάλεια.

Κατά δήλωση τους, οι αλλοδαποί εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 05/10/2024 από ακτές TOBRUK Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 170.000 έως 200.000 Γκινέ Αιγύπτου. Ένας 39χρονος Αιγύπτιος, αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής τους και συνελήφθη.

Αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών καταγράφεται επίσης και προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη Σάμο, την Κω, το Αγαθονήσι.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF - Μπαράζ ρουκετών από την Υεμένη στο κεντρικό Ισραήλ

ΠΑΣΟΚ, η μάχη του β΄ γύρου: Ψάχνει συμμάχους ο Δούκας, ανοίγματα στους άλλους υποψηφίους και από Ανδρουλάκη

Κιάνου Ριβς: Έκανε ντεμπούτο ως οδηγός αγώνων στην Ινδιανάπολη με τον «John Wick» στο καπό - Βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr