Καιρός: Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται - Θα δούμε 30άρια μέχρι το Σάββατο και μετά πάλι φθινόπωρο

Καιρός: Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται - Θα δούμε 30άρια μέχρι το Σάββατο και μετά πάλι φθινόπωρο

Ερχεται το Indian summer και μετά κρύο - Έως τους 29 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική σήμερα

tourismos_zesti_xr
Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες. Την Παρασκευή 11/10, αναμένεται η κορύφωση του κύματος ζέστης με τη μέγιστη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 32-34 °C.

Στους Χάρτες 1 και 2 του meteo παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από την μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 για το μεσημέρι της Τετάρτης 09/10 και της Παρασκευής 11/10. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σε αυτούς φαίνονται χαρακτηριστικά οι θερμότερες αέριες μάζες πάνω τα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Ευρώπης και της Μεσογείου. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων και ο άνεμος.

meteo-kairos-zesti-october

zesti-october
Κλείσιμο
Ένα μίνι καλοκαίρι με 30άρια έρχεται μέσα στην εβδομάδα με τη θερμοκρασία να αρχίζει να ανεβαίνει σταδιακά από σήμερα, όμως δεν θα κρατήσει για πολύ.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, ο καιρός μέχρι το Σάββατο θα είναι καλοκαιρινός, ωστόσο από την Κυριακή αναμένεται να αλλάξει, με την θερμοκρασία να έχει αισθητή και απότομη πτώση.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ.Κολυδάς «ινδιάνικο καλοκαίρι» ή το «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη χώρα και εξηγεί ότι μπορεί ο Οκτώβριος να είναι ένας μηνας μεταβατικός και κάποιες φορές «προθάλαμος» του χειμώνα, αλλά συχνά τυχαίνει, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, πολλές ημέρες να χαρακτηρίζονται από ζέστη και ανομβρία.

«Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως ινδιάνικο καλοκαίρι (Indian Summer) ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τέτοιες προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας» τονίζει.

Και προσθέτει ότι «κάποιες φορές οι ηλιόλουστες μέρες, όπως φέτος, έρχονται νωρίτερα, καθώς η περίοδος του ξηρού και άνομβρου καιρού εξαρτάται από τη θέση του βαρομετρικού υψηλού (αντικυκλώνα) που καλύπτει την περιοχή μας».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:



Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγα φαινόμενα την Τετάρτη στα βορειοδυτικά και το Σαββατοκύριακό στα βόρεια. Οι άνεμοι στο τέλος της εβδομάδας γυρίζουν σε βοριάδες και ενισχύονται, κάτι που θα οδηγήσει και την θερμοκρασία σε πτώση από βδομάδα.

Η θερμοκρασία μέχρι το Σάββατο θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά κατά 3 με 5°C. Από την Κυριακή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και την ερχόμενη εβδομάδα θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά.



Για ήπιο καιρό όλη τη νέα εβδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες αργά το μεσημέρι, λίγες βροχές προς τα δυτικά, νοτιάδες και αυξημένη υγρασία τη νύχτα και το πρωί, κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως αναφέρει: 

«Απ' τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα όπως λέει και ο λαός μας...
Έτσι κι ο καιρός που θα θυμίσει καλοκαίρι τις επόμενες ημέρες για να μας επαναφέρει στο φθινόπωρο στη συνέχεια.
Μια εικόνα χίλιες λέξεις...
Καλημέρα σε όλες και σε όλους!»

Δείτε την ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη


Απ' τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα όπως λέει και ο λαός μας... Έτσι κι ο καιρός που θα θυμίσει καλοκαίρι...

Posted by Klearhos Marousakis on Monday, October 7, 2024


Ο καιρός σήμερα

Aναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 6 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 11 έως 27, στη Θεσσαλία από 12 έως 27, στην Ήπειρο από 10 έως 26, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 12 έως 28, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 29, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 17 έως 27 και στην Κρήτη από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και τοπικά στα κεντρικά και νότια τμήματά του 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα στο Ιόνιο νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 με 29 και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 με 29 και τοπικά στη νότια Κρήτη 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 με 28 και στα νότια έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 09-10-2024
Αρχικά στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, στα δυτικά τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 26 με 28 και τοπικά τους 29 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 με 30 και τοπικά τους 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10-10-2024
Στα δυτικά, την ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας στα βόρεια τους 29 με 30 και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2024
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ αλλά βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12-10-2024
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στην Αθήνα: Νεκρός από μαχαιριές 28χρονος – Παραδόθηκαν δύο αδέρφια

Live update: Εκρήξεις κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν στο Ιράν - Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF

Σκάνδαλο με βιασμούς και trafficking απειλεί rich & famous - Ποιοι «τρέμουν» τις αποκαλύψεις για τα πάρτι οργίων του Diddyαι φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης