Η γαλακτοβιομηχανία που βάζει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο

Η γαλακτοβιομηχανία που βάζει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο

Όλες οι φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που εφαρμόζει η ΔΩΔΩΝΗ με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας παραγωγής σε όλα τα επίπεδα, και την προστασία των φυσικών πόρων.

kedriki_dodoni_esg

Sponsored content

Τις τελευταίες δεκαετίες, που οι άνθρωποι επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν με ταχύτητες φωτός, η πληροφόρηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα πλούσια, γεγονός που κάνει απόλυτα κατανοητό, ότι η κλιματική αλλαγή και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μας αφορούν όλους. Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που αναπτύσσονται συνεχώς στοχεύουν ακριβώς στην καρδιά του ζητήματος, δηλαδή στην ενημέρωση και την ουσιαστική καλλιέργεια της περιβαλλοντικής κουλτούρας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου η Διεθνής Ημέρα Δράσης για το Κλίμα, σκοπός της οποίας είναι να μας υπενθυμίζει τη σημασία που έχει η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η μείωση των εκπομπών άνθρακα και γενικότερα η αξία ενός βιώσιμου μέλλοντος. Ωστόσο, εκτός από την ατομική ευθύνη που φέρει κάθε ένας από εμάς, υπάρχει και ακόμα ένας παράγοντας με μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον, και αυτός είναι οι μεγάλες βιομηχανίες.

dodoni_ergostasio

Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί ότι ο κλάδος αδιαφορεί για το ζήτημα, ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις με αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ, η οποία ενσωματώνει εξελιγμένες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, με σκοπό να συμβάλει στη βιωσιμότητα και τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων. Πρόκειται για μια κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή φέτας, καθώς βρίσκεται πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα, και στις εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου.

dodni_child___cow

Για τη ΔΩΔΩΝΗ η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα, καθώς τα προϊόντα συνδέονται άμεσα με το φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα, ως μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UNGC), η ΔΩΔΩΝΗ στοχεύει στην ενσωμάτωση των Δέκα (10) Αρχών του UNGC στη λειτουργία της εταιρείας μας αναφορικά με τους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων ρύπων της κατά 15%.

dodoni_track

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό δυναμικής 2,8 GWp στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων, το οποίο παρέχει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της εγκατάστασης, μειώνοντας παράλληλα το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρείας. Αδιάψευστοι μάρτυρες για την αποτελεσματικότητα το έργου, ύψους €1,3εκ., είναι οι αριθμοί: στην ατμόσφαιρα εκλύονται 2.365 tns CO2 eq λιγότεροι ρύποι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Όσο για τις επιδόσεις της στην ανακύκλωση, η ΔΩΔΩΝΗ υποστηρίζει με συνέπεια τις τρεις αρχές της κυκλικής οικονομίας: Reduce/Reuse/Recycle. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να ανακυκλώνει το100% του χαρτιού και του λευκοσιδήρου που χρησιμοποιεί, ενώ το ποσοστό για τα απορρίμματα από υλικά συσκευασίας είναι στο το 95%. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τα απόβλητά της χαρακτηρίζονται ως 100% μη επικίνδυνα.

dodoni_woman_new

Η ΔΩΔΩΝΗ μέσω της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία αξιοποιεί τα φυτικά και ζωικά υπολείμματα με βιώσιμο τρόπο (zero waste management). Υποστηρίζοντας δυναμικά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης αποδίδει το 60% των αποβλήτων μας (ορός τυρογάλακτος) που προκύπτει από την παραγωγική διαδικασία για την παραγωγή βιοαερίου σε εξωτερική εγκατάσταση (SDG7, SDG 12 & SDG13), ενώ το υπόλοιπο του ορού χρησιμοποιείται για τη σίτιση κρεατοπαραγωγικών ζώων. Παράλληλα, κατά την παραγωγική διαδικασία, επιδιώκει συνεχώς να εξοικονομεί ενέργεια και νερό, ώστε να μην επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον, ενώ μέσα στα άμεσα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μια σειρά από δράσεις, όπως είναι ο καθαρισμός πράσινων περιοχών και δημόσιων πάρκων.

Για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων σχετικά με ζητήματα βιωσιμότητας, υποβάλλεται σε αξιολόγηση από την εταιρεία EcoVadis. Πρόκειται για έναν από τους πιο αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς Αξιολόγησης βιωσιμότητας εταιρειών, και μάλιστα για το 2023 τοποθέτησε τη ΔΩΔΩΝΗ στο ανώτερο1% των εταιρειών παραγωγής γαλακτοκομικών παγκοσμίως.

dodoni_doxeia

Στόχος της ΔΩΔΩΝΗ είναι να ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς να διακυβεύεται το μέλλον. Γι’ αυτό, εστιάζει σε επιχειρηματικές πρακτικές που το προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον υποστηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες. Συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια μπορούν να γίνουν οι προμηθευτές, τους οποίους η εταιρεία παροτρύνει να στραφούν σε βιώσιμες πρακτικές παραγωγής.
Κάθε λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ συντονίζεται απέναντι στην επιτακτική ανάγκη της εποχής: την προστασία των πολύτιμων φυσικών πόρων από τους οποίους εξαρτάται η ευημερία μας. Γιατί γνωρίζει ότι πάνω από όλα, πρέπει να διαφυλαχτεί «η γεύση του καλού».

dodoni_mosxari

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης