Θεσσαλονίκη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την πτώση ασανσέρ σε κτήριο εστιών του ΑΠΘ διέταξε ο εισαγγελέας

Η πτώση του ασανσέρ σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας χωρίς να προκύψει τραυματισμός – Η εισαγγελία ζητά να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της επικίνδυνης βλάβης ή της παραβίασης κανόνων οικοδομικής

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η πτώση του ασανσέρ στην Γ’ Φοιτητική Εστία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς να προκύψει κάποιος τραυματισμός.

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, ζήτησε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Αθανασία Υφαντή, να παραγγείλει κατεπείγουσα ποινική έρευνα για το περιστατικό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, από αμέλεια, ή της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, από αμέλεια.

Η έρευνα έχει ανατεθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και, μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν οι συνθήκες υπό της οποίες έγινε η πτώση, ενώ θα διερευνηθεί ο χρόνος τέλεσης της τελευταίας συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα, όπως επίσης τυχόν χρήση μη ασφαλών υλικών σε αυτό. Επιπλέον, η εισαγγελέας ζητεί να γίνει έλεγχος σε όλους τους ανελκυστήρες των Φοιτητικών Εστιών του Ιδρύματος για να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ενδείξεις πλημμελούς συντήρησης.

Ανακοίνωση από την εταιρεία TÜV AUSTRIA

Στο μεταξύ, ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό με την πτώση του ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ εξέδωσε η εταιρεία TÜV AUSTRIA, που είναι εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023. Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η TÜV AUSTRIA αναφέρει:

Με αφορμή το ατυχές περιστατικό της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024 με το τεχνικό πρόβλημα ενός εκ των ανελκυστήρων της Γ’ Φοιτητικής Εστίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η TÜV AUSTRIA, εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων με ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά στους ελέγχους ασφάλειας, επισημαίνει ότι ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023.

Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με την ασφάλεια να αποτελεί πυρήνα του DNA των υπηρεσιών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η TÜV AUSTRIA αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης του συμβάντος. Ελπίζουμε ότι η διερεύνηση θα συμβάλει στην ακριβή αποτύπωση του περιστατικού και θα αναδείξει πλήρως τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωσή του.



Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: Με απόλυτη διαφάνεια η αγορά του διαμερίσματος

Καίτη Γκρέυ: Στο νοσοκομείο η λαϊκή τραγουδίστρια - Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Bitcoin: Έλυσε το HBO το μυστήριο με τον ιδρυτή του; - Ποιος είναι πίσω από τον «Satoshi Nakamoto»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr