«Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη»: Μέχρι τις 18 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το συνέδριο

Από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο

Η 9η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, γνωστή ως «μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη» - ΜΡΔ αποτελεί το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο.

Πρόκειται να λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου. Αιτήσεις μπορούν να κάνουν μέχρι τις 18/10 όλοι οι μαθητές 12 έως 18 ετών, ακόμη κι αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχει δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής.

Οι «μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη» αποτελούν το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο.

Η 9η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία έχει εξελιχθεί σε θεσμό, θα πραγματοποιηθεί στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» και το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη (δια ζώσης), αλλά και ταυτόχρονα διαδικτυακά για μαθητές που δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου και οι αιτήσεις των μαθητών ηλικίας 12-18 ετών, γίνονται δεκτές μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Δικαίωμα εγγραφής στη διοργάνωση έχουν είτε μεμονωμένα, είτε μέσω του σχολείου τους σε ομαδικές συμμετοχές.

Προετοιμάζοντας τους διπλωμάτες του αύριο

Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την ομογένεια, έχουν την ευκαιρία να πάρουν την κοινωνία του σήμερα στα χέρια τους εκφράζοντας, ως διπλωμάτες, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες τους για το πως οραματίζονται το παρόν και το μέλλον.

Μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία διαδραστική, καινοτόμα και συμπεριληπτική εκπαιδευτική εμπειρία, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενσαρκώσουν το ρόλο διπλωματών σε ένα περιβάλλον που προσομοιώνει τις επιτροπές του Ο.Η.Ε., το μοναδικό με γλώσσα εργασίας τα ελληνικά.

Το Συνέδριο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα, που αφορούν την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και στην εξοικείωσή τους με τις διαδικασίες του Ο.Η.Ε. και τις διεθνείς συμβάσεις. Ειδικότερα, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε διπλωματικές συζητήσεις, επιχειρηματολογία και λήψη αποφάσεων. Να γνωρίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σημασία της προάσπισής τους σε παγκόσμιο επίπεδο.Να βιώσουν την έννοια της πολυμερούς συνεργασίας και της διπλωματίας μέσα από την εκπροσώπηση διαφόρων χωρών. Να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον δημόσιο λόγο, τον σεβασμό στην άποψη του άλλου και τη διεθνή συνεργασία.

Οι φετινές καινοτομίες του Συνεδρίου

Η φετινή διοργάνωση θα προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία συμμετοχής, είτε με φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, είτε διαδικτυακά, για περιορισμένο αριθμό θέσεων, διευκολύνοντας τη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Νέες θεματικές και επιτροπές που προσομοιώνουν τις διαδικασίες του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ευκαιρία αλληλεπίδρασης με διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Η εμπνεύστρια του θεσμού

Ψυχή του συνεδρίου και εμπνεύστρια των προσομοιώσεων του ΟΗΕ στην Ελλάδα, είναι η Καθηγήτρια Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, επιστημονικά υπεύθυνη και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής.

Με την πολυετή της εμπειρία στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η κ. Περράκη έχει διαμορφώσει το «μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη» σε μία από τις πιο αξιόπιστες και προσιτές σε κάθε μαθητή εκπαιδευτικές διοργανώσεις. Η καθοδήγησή της εξασφαλίζει την επιστημονική εγκυρότητα και την υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητα του συνεδρίου​, το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του συνέδριο στα ελληνικά. Φοιτητές, με εμπειρία σε ανάλογες διοργανώσεις, αναλαμβάνουν το ρόλο των Προεδρείων Επιτροπών, όπως και το συντονισμό, καθοδήγηση και προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.

Η διαδρομή του «μαθητή σε ρόλο διπλωμάτη»

Η διοργάνωση «μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη» έχει καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες εκπαιδευτικές προσομοιώσεις για μαθητές σε Ελλάδα και Κύπρο. Από το 2016 έως το 2023, περισσότεροι από 3.000 μαθητές και 450 φοιτητές από περισσότερα από 150 σχολεία έχουν συμμετάσχει, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στον τομέα των διεθνών σχέσεων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τις προηγούμενες διοργανώσεις, το συνέδριο έχει τιμηθεί από την παρουσία εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, της πολιτικής ηγεσίας, τοπικών φορέων και διπλωματών, όπως εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών φορέων, καθώς και ανώτατων αξιωματούχων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ενδεικτικά, έχουν παρευρεθεί ο κ. Δημήτρης Φατούρος, από το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Δαμιανός Σερεφίδης, από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη Γενεύη, η Δρ. Φωτεινή Παζαρτζή, κάτοχος της Έδρας «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» της Σχολής Fletcher στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο:

mrd.synedrio@gmail.com
roh.organization@gmail.com
Site: www.roh.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τυφώνας Μίλτον: Η Φλόριντα ετοιμάζεται να μετρήσει ζημιές και θύματα - Το «μάτι» πέρασε την ανατολική ακτή

Ράφα Ναδάλ: Αποσύρεται στα 38 του ο θρύλος του τένις - Δείτε το συγκινητικό του βίντεο

Τζορτζ Μπάλντοκ: Ήταν νεκρός επί τουλάχιστον 5 ώρες μέσα στην πισίνα - Διερευνώνται τα αίτια του θανάτου του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr