Ακαδημαϊκό συνέδριο στο Πάντειο για τα 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία

Ακαδημαϊκό συνέδριο στο Πάντειο για τα 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία

Τέσσερις ημέρες γεμάτες με πλήθος εξαιρετικών τοποθετήσεων και ζωντανών συζητήσεων, παρεμβάσεων και στοχασμών - «Το συνέδριο είναι περισσότερο ακαδημαϊκό και ερευνητικό», δηλώνει η Πρύτανις Χριστίνα Κουλούρη

panteio_panepis34
Το Συνέδριο «Μισός Αιώνας Δημοκρατίας: Συνέχειες, Κρίσεις, Προκλήσεις» αποτελεί το μεγάλο ακαδημαϊκό συνέδριο για την περίοδο της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και θα διεξαχθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μεταξύ 16-19 Οκτωβρίου 2024. «Το συνέδριο είναι περισσότερο ακαδημαϊκό και ερευνητικό, λιγότερο πολιτικό», σημειώνει η Πρύτανις του Παντείου, Χριστίνα Κουλούρη στο protothema.gr.

Το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό συνέδριο για την περίοδο της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, με τίτλο «Μισός Αιώνας Δημοκρατίας: Συνέχειες, Κρίσεις, Προκλήσεις», συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Το συνέδριο ξεκινά αύριο, 16 Οκτωβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου 2024.

«Στον τίτλο του συνεδρίου ‘Μισός Αιώνας Δημοκρατίας’, δεν χρησιμοποιούμε σκόπιμα τον όρο ‘Μεταπολίτευση’ – αν και προφανώς πρόκειται για τη συγκεκριμένη περίοδο - επειδή θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη Δημοκρατία. Στο δημοκρατικό πολίτευμα, που έχουμε από το 1974 και εντεύθεν, την τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Να σημειωθεί, επίσης, ότι συνδιοργανώνεται από το Πάντειο, που είναι Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και συγκεκριμένα το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, όπως και από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών», εξηγεί η Πρύτανις στο protothema .gr, για να προσθέσει: «Το συνέδριο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που γίνεται για τα 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία, είναι περισσότερο ακαδημαϊκό και ερευνητικό, λιγότερο πολιτικό. Στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε αυτή την περίοδο των 50 χρόνων ως αντικείμενο έρευνας, να αναδείξουμε ευρήματα από έρευνες, διδακτορικά, όλα όσα ‘βλέπουν’ οι μελετητές».

Με περισσότερους από 100 ομιλητές και ομιλήτριες, τρία στρογγυλά τραπέζια, δύο προσκεκλημένους ομιλητές και 24 πάνελ, το Συνέδριο καλύπτει το μεγαλύτερο εύρος των θεματικών που αφορούν στη Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης: πολιτικά κόμματα, πολιτική συμπεριφορά, πολιτική κουλτούρα, πολιτική επικοινωνία, πολιτική αντιπροσώπευση, κοινωνικές κινητοποιήσεις, κοινωνικό κράτος, δικαιώματα, οικονομική ανάπτυξη και εργασία, εκπαίδευση και έρευνα, πολιτικές ταυτότητες, εξευρωπαϊσμός και παγκοσμιοποίηση. Τέσσερις ημέρες γεμάτες με πλήθος εξαιρετικών τοποθετήσεων και ζωντανών συζητήσεων, παρεμβάσεων και στοχασμών για την κοινή μας πορεία των 50 ετών, η οποία χαρακτηρίζεται από μετασχηματισμούς, αλλαγές, καμπές, απειλές, προκλήσεις, κρίσεις και προοπτικές.

Ως ιστορικός, πώς αποτιμά η Πρύτανις Χριστίνα Κουλούρη την περίοδο των 50 ετών Δημοκρατίας στην Ελλάδα; Έχει πράγματι αξιοποιηθεί;

«Παρατηρώντας τα πράγματα από μία απόσταση, με μία ματιά επιστημονική και ψύχραιμη, θα έλεγα ότι η Δημοκρατία μας άντεξε. Κι αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε! Όπως έχουν αντέξει και τα μέτρα εκδημοκρατισμού σε όλα τα επίπεδα. Επομένως, θεωρώ ότι έχουμε αξιοποιήσει τη Δημοκρατία στην Ελλάδα».


Κλείσιμο
Διαβάστε το πρόγραμμα του συνεδρίου, πατώντας εδώ.

Για τα Στρογγυλά Τραπέζια θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω youtube στους εξής συνδέσμους:

-Τετάρτη 16.10 17:30-20:30 

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου- ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

-Πέμπτη 17.10 18:00-20:00

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης