Plastic Free Greece: Ρόδος

Τελευταίος σταθμός του φετινού «Plastic Free Greece» ήταν το περίφημο νησί των Ιπποτών. Η δράση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου και αποδείχθηκε εξαιρετικά παραγωγική, συγκεντρώνοντας περίπου μισό τόνο σκουπίδια.

Το κοσμοπολίτικο νησί των Δωδεκανήσων και ένας προορισμός παγκοσμίου φήμης, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από όλον τον κόσμο, ήταν ο τελευταίος σταθμός του φετινού Plastic Free Greece, αλλά και συνολικά του πενταετούς προγράμματος που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα αλλάζοντας το τοπίο. Το τριήμερο πρόγραμμα περιελάμβανε αρχικά 2 παράκτιους καθαρισμούς στις παραλίες Αφάντου και Κρητικά και 2 υποθαλάσσιους στα Λιμανάκια Φάνες και στο Φαληράκι.

Ωστόσο, οι τοπικές ανάγκες ήταν τέτοιες που προστέθηκε ακόμη ένας παράκτιος καθαρισμός στην περιοχή γύρω από το Λιμανάκι Φάνες. Το αποτέλεσμα ήταν 470,9 κιλά απορριμμάτων λιγότερα σε μόλις 3 μέρες -δηλαδή σχεδόν μισός τόνος σκουπίδια- και μια βαθιά ανάσα καθαριότητας και ευταξίας για το «νησί των ιπποτών» και συγκεκριμένα τη βορειοανατολική πλευρά του.

Μαζί με την ομάδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, οι άνθρωποι της LIDL Ελλάς ταξίδεψαν στη Ρόδο, έχοντας μαζί τους δύο σπουδαίους συμμάχους: τους Πρεσβευτές της LIDL, Γιώργο Καπουτζίδη (ηθοποιός και σεναριογράφος) και Αντώνη Τσαπατάκη (παραολυμπιονίκης της Κολύμβησης). Μαζί με εργαζόμενους της LIDL στο νησί, που στήριξαν τη δράση από την πρώτη στιγμή καθώς και με το Λιμενικό Σώμα της Ρόδου που επίσης συνέδραμε, οι καθαρισμοί αποδείχτηκαν εξαιρετικά επιτυχημένοι.

Από την παραλία Αφάντου συλλέχθηκαν 43,5 κιλά απορριμμάτων, από το Λιμανάκι Φάνες 64,5 κιλά, από την παραλία Κρητικά 76,5 κιλά, σύνολο 184,5 κιλά από τους παράκτιους καθαρισμούς. Μεγαλύτερη ήταν η συγκομιδή από τους δύο υποθαλάσσιους καθαρισμούς, καθώς από το Λιμανάκι Φάνες και από το Λιμανάκι Φαληράκι συγκεντρώθηκαν 286,4 κιλά σκουπιδιών.

Τα επικρατέστερα απορρίμματα ήταν μικρά πλαστικά κομμάτια (708 τεμάχια), αποτσίγαρα (437 τεμάχια), μπουκάλια νερού / αναψυκτικού (400 τεμάχια), καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι (302 τεμάχια), κομμάτια φελιζόλ (229 τεμάχια), τα συνηθισμένα δηλαδή απορρίμματα που αφήνει πίσω της η ανθρώπινη παρουσία. 

Η ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος άφησε πίσω της πιο καθαρές ακτές, διάχυτη αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμό για το ως πότε η προστασία των ακτών και των βυθών θα χρειάζονται, τόσο πολύ, εμπνευσμένα προγράμματα όπως το Plastic Free Greece

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr