Πέλλα: Γιατρός καταδικάστηκε για τον θάνατο 63χρονου από έμφραγμα μία ώρα μετά την εξέτασή του σε Κέντρο Υγείας

Τον Ιούνιο του 2017 ο 63χρονος πήγε στο ΚΥ με συμπτώματα έντονου πόνου στην πλάτη και εφίδρωσης - Ο γιατρός δεν του έκανε εξετάσεις και έκρινε ότι ήταν ενδομυικός πόνος - Ο ασθενής κατέληξε στο αυτοκίνητό του

Ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε έναν γιατρό που κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο από αμέλεια, ενός 63χρονου ασθενούς, ο οποίος υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου τη στιγμή που οδηγούσε το αυτοκίνητό του, μόλις μία ώρα αφότου επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας παραπονούμενος για πόνο που παρέπεμπε σε καρδιολογικό επεισόδιο.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει στον κατηγορούμενο ένα επιπλέον ελαφρυντικό, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, εκτός από τον πρότερο σύννομο βίο που είχε λάβει από το πρώτο δικαστήριο.

Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, το περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο του 2017 στη Σκύδρα Πέλλας, όταν ο ασθενής επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας της περιοχής με συμπτώματα έντονου άλγους στην πλάτη και εφίδρωσης. Ο κατηγορούμενος ιατρός, ο οποίος είχε εφημερία εκείνη την ώρα, κατηγορείται ότι δεν εκτίμησε ορθά την κατάσταση της υγείας του και περιορίστηκε μόνο στο να ρωτήσει τον ασθενή εάν έκανε κάποια κουραστική εργασία την προηγούμενη ημέρα. Ο γιατρός καθησύχασε τον ασθενή, λέγοντας του ότι ο πόνος ήταν μυϊκός, αποκλείοντας να προέρχεται από καρδιολογικό πρόβλημα.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός δεν προέβη στις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και δεν παρέπεμψε τον ασθενή σε νοσοκομείο. Αφού του έκανε δύο ενδομυϊκές ενέσεις, τού συνέστησε να πάρει παυσίπονα χάπια, ενώ πριν αποχωρήσει από το Κέντρο Υγείας τον διαβεβαίωσε πως ο πόνος θα υποχωρήσει σε μία ώρα. Ωστόσο, μια ώρα αργότερα, ο 63χρονος υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην εθνική οδό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Στην απολογία του ο γιατρός αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε υποψία εμφράγματος. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι επέδειξε επιμέλεια και συνέπεια στην αξιολόγηση του περιστατικού, ενώ σχετικά με το καρδιογράφημα το οποίο δεν έγινε στον 63χρονο, είπε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτρεπόταν το μοιραίο.

Την καταδίκη του πρότεινε και η εισαγγελέας της έδρας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν σε εξέλιξη το έμφραγμα», όταν ο ασθενής μετέβη στο Κέντρο Υγείας.


Ειδήσεις σήμερα:

Μήνυμα από τις ΗΠΑ προς το Ιράν η επίθεση με stealth βομβαρδιστικά B-2 εναντίων των Χούθι στην Υεμένη

POS και ηλεκτρονικές πληρωμές «άνοιξαν» τα μάτια στην εφορία: Ο... κρυφός θησαυρός των ταξί που αποκαλύφθηκε

Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων στα ενοίκια και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr