Μια Μεγάλη Γιορτή για την άσκηση και τη διατροφή

Μια Μεγάλη Γιορτή για την άσκηση και τη διατροφή

Στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, Υπουργείο Υγείας και UNICEF πραγματοποίησαν την πρώτη ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση ενημέρωσης.

agapidakiHD1

Sponsored Content

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά παγκοσμίως. Τα παιδιά που επηρεάζονται από την παχυσαρκία έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα προβλήματα υγείας, τόσο σωματικά, αφού έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διάφορα χρόνια νοσήματα στην ενήλικη ζωή τους, όσο και ψυχικά, καθώς προκαλούνται συναισθηματικά ζητήματα που επιδεινώνονται από τα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις.

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό (37,5%) υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων (2-14 ετών) μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με τα περισσότερα υπέρβαρα ή παχύσαρκα (43,0%) παιδιά να είναι μεταξύ 5 και 7 ετών (ΕΛΣΤΑΤ 2015).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής Έρευνας Κοινής Γνώμης* ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Μόλις το 20,3% των γονέων θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο ενώ δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν ως κανονικό το βάρος των παιδιών τους.

Για την ανατροπή αυτής της τάσης απαιτούνται έγκαιρες παρεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας (2022 - 2025) του Υπουργείου Υγείας το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη UNICEF, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Με την υλοποίηση της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την UNICEF δεσμεύεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας μέχρι το 2026, μέσω της προώθησης υγιεινών προτύπων ζωής.. Πρόκειται λοιπόν για το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη την επικράτεια, καλύπτοντας τις πολυεπίπεδες (σε περίπτωση που δε θέλετε να μπει το πρωτογενούς, κ.α. γιατί είναι δυσνόητο για το κοινό) ανάγκες των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών και των οικογενειών τους, (σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης).

Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού  για την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, διοργανώνονται και στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων chef και διαιτολόγων.

Agapidaki_Oaka_0479_copy
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη

Όλοι μαζί, για τα παιδιά γινόμαστε ασπίδα
Η πρώτη ανοικτή για το κοινό εκδήλωση ενημέρωσης που διοργάνωσαν το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF, το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου στην Πύλη Α’ του ΟΑΚΑ σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr. Ghassan Khalil, και ο πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNICEF Γιώργος Περρής απηύθυναν χαιρετισμό. Με κεντρικό μήνυμα «Μια Μεγάλη Γιορτή για άσκηση και διατροφή», στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η ενθάρρυνση των παιδιών και των γονέων να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, υπογραμμίζοντας την αξία της ισορροπημένης διατροφής και της καθημερινής άσκησης. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Με μεγάλη μου χαρά είδα τόσες οικογένειες και παιδιά να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι μια από τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως επένδυση για το μέλλον, έτσι ώστε να ζούμε περισσότερα και πιο υγιή χρόνια. Με την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στοχεύουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στις οικογένειες τα απαραίτητα εφόδια και την υποστήριξη για να μεγαλώνουν τα παιδιά με υγεία και ευεξία. Όλοι μαζί, με τη δύναμη της κοινότητας, μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες και να γίνουμε ασπίδα για τα παιδιά μας. Ως Υπουργείο Υγείας και μαζί με την UNICEF δείξαμε σε αυτήν την πρώτη εκδήλωση τον δρόμο προς έναν ενεργό, υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορούμε, όλοι μαζί, να το πετύχουμε!».

Όπως τόνισε στη συνέχεια «Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει καινοτομίες και συνεργασίες, πάντα υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας. Δεν μένουμε μόνο στις ενημερωτικές καμπάνιες. Έχουμε αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία, ώστε τα παιδιά μας να μάθουν βιωματικά τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Στόχος μας είναι να παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την πρόληψη της παχυσαρκίας και την προαγωγή ενός υγιούς τρόπου ζωής από τα πρώτα κιόλας βήματά τους».
Agapidaki_Oaka_0595

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι σεφ που συμμετείχαν στην εκδήλωση ετοίμασαν εύκολες συνταγές με απλά και οικονομικά υλικά. Συνταγές που αγαπούν τα παιδιά και ταυτόχρονα είναι υγιεινές και πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες και μπορούν να ετοιμαστούν από τους γονείς και τους φροντιστές. Οι παρουσιαστές έκαναν ένα stand-up comedy που αφορούσε την αξία της σωστής υγιεινής διατροφής και της άσκησης στην καθημερινότητα των παιδιών.

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με μέλη του Youth Club της Unicef καθώς και με σεφ και διαιτολόγο για την αξία της υγιεινής διατροφής και τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από αυτή. Εκτός όμως από τον επιμορφωτικό χαρακτήρα για την αξία της διατροφής, δεν γινόταν να λείπει η δράση, μιας και η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική στη ζωή των παιδιών.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης λοιπόν ήταν η άσκηση και η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των παιδιών ηλικίας 4-17. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές δραστηριότητες, όπως μπάσκετ-σκορ 4, τρίλιζα μπάσκετ, επιτραπέζιο hockey, πινγκ πονγκ, ποδηλατοδρομίες, τοίχοι αναρρίχησης, πίστα εμποδίων, και πρωτότυπα οικογενειακά παιχνίδια.

Μια ημέρα αφιερωμένη στην υγιεινή διατροφή ήταν αναμενόμενο να περιλαμβάνει και το αντίστοιχο φαγητό για τους καλεσμένους. Το νόστιμο και υγιεινό φαγητό διανεμήθηκε στο κοινό από το food truck το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια στοιχεία των εκδηλώσεων, και πρόκειται να ακολουθήσει το tour και στις επόμενες πόλεις.
Στα 2 photo booths το κοινό είχε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί και να πάρει ακόμα ένα αναμνηστικό από αυτή την μεγάλη γιορτή!

Ενημερωθείτε για την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας του Υπουργείου Υγείας στο https://paxisarkiakaipaidi.gov.gr.

*Η Έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας από την MARC και τα ευρήματά της αναλύθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Θωμά Γεράκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης