Άρειος Πάγος: Παρατείνονται με εγκύκλιο οι προθεσμίες επεξεργασίας δικογραφιών και μηνύσεων από την πλευρά των εισαγγελέων

Άρειος Πάγος: Παρατείνονται με εγκύκλιο οι προθεσμίες επεξεργασίας δικογραφιών και μηνύσεων από την πλευρά των εισαγγελέων

Η εγκύκλιος αφορά αποκλειστικά τις χρεώσεις των ποινικών δικογραφιών και μηνύσεων με ημερομηνία μεταγενέστερη της 15ης Σεπτεμβρίου του 2024

areios_pagos_mk
Με εγκύκλιο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προς τους εισαγγελείς της χώρας, παρατείνονται οι προθεσμίες επεξεργασίας των δικογραφιών και των μηνύσεων από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών, λόγω της συνεχούς αύξησης των μηνύσεων και λόγω εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Αναλυτικότερα, η κ. Αδειλίνη, στην εγκύκλιό της (13/2024) αναφέρει ότι σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο του 2009 η επεξεργασία και περαίωση των δικογραφιών εκ μέρους των εισαγγελέων Πρωτοδικών πρέπει να γίνεται εντός 2 μηνών και κατ΄ εξαίρεση για τις εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Πειραιά Θεσσαλονίκης και Πάτρας, εντός 3 μηνών.

Όμως, κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την εγκύκλιο του 2009, «έχει επέλθει σημαντική μεταβολή στις υπηρεσιακές συνθήκες».

Ειδικότερα, αναφέρει στην εγκύκλιο, ότι «η συνεχής αύξηση των υποβαλλόμενων μηνύσεων και γενικά των ποινικών δικογραφιών, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των αντικειμένων τους, καθώς και η αύξηση των ποινικών ακροατηρίων, που συνδέεται με τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και το νέο δικαστικό χάρτη που έχει τεθεί σε εφαρμογή και την όλη εν γένει προσπάθεια επιτάχυνσης του ρυθμού απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, έχουν αυξήσει τον φόρτο εργασίας στις Εισαγγελίας».

Κλείσιμο
Κατόπιν αυτών, «κρίνεται επιβεβλημένη η επιμήκυνση του χρόνου επεξεργασίας των ποινικών δικογραφιών και μηνύσεων για όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας» αναφέρεται στην εν λόγω εγκύκλιο.

Συγκεκριμένα, επιμηκύνεται κατά τρεις μήνες ο χρόνος για τη μελέτη και επεξεργασία των δικογραφιών και κατά δύο μήνες για τη μελέτη και τον χαρακτηρισμό των υποβαλλόμενων μηνύσεων.

Ακόμα, αναφέρεται στην εγκύκλιο, ότι είναι «αυτονόητο ότι οι προθεσμίες αυτές δεν ισχύουν επί υποθέσεων στις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, επί υποθέσεων στις οποίες τίθενται θέματα σχετικά με την προσωρινή κράτηση ή περιοριστικούς όρους (εξακολουθήσεις, αντικαταστάσεις προσωρινής κράτησης κλπ) ή επί υποθέσεων οι οποίες ως εκ του αντικειμένου τους ή εκ του νόμου είναι επείγουσες και πρέπει να οδηγηθούν το ταχύτερο δυνατόν στο ακροατήριο».

Η εγκύκλιος αφορά αποκλειστικά τις χρεώσεις των ποινικών δικογραφιών και μηνύσεων με ημερομηνία μεταγενέστερη της 15ης Σεπτεμβρίου του 2024.


Ειδήσεις σήμερα:

Την άρση ασυλίας Πολάκη αποφάσισε η Βουλή - Γεωργιάδης: Τι άλλο να κάνω για να υπερασπιστώ την υπόληψή μου (βίντεο)

Παραιτήθηκαν οι δύο αντιδήμαρχοι Σερρών που πιάστηκαν στα χέρια για τη διαχείριση των μηχανημάτων έργων, δείτε βίντεο

Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης