ΗΔΙΚΑ: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη έπιασε τους γιατρούς που συνταγογραφούσαν χιλιάδες αχρείαστα φάρμακα

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό φαινομένων υπερσυνταγογράφησης – Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος

Σύμμαχος του ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ ήταν η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στην προσπάθεια εντοπισμού περιστατικών υπερσυνταγογράφησης, την ώρα που οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Δεν υπάρχει τρύπα στο σύστημα, υπάρχει κακή χρήση του συστήματος, τα συστήματα έχουν κανόνες και ως τέτοια πρέπει να τα χρησιμοποιούμε, δήλωσε στο ΕΡΤnews η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα.

Όπως εξήγησε, όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να γράψει μια συνταγή σε ένα ΑΜΚΑ ενός ασθενούς, την έχει την δυνατότητα από το σύστημα γιατί είναι ο γιατρός του και πρέπει να έχει αυτή την δυνατότητα. Όταν αυτός ο γιατρός λοιπόν κάνει κακή χρήση και γράφει 15, 20, 30, 50 συνταγές σε ένα ΑΜΚΑ που γνωρίζει, τότε αυτό είναι κακή χρήση του συστήματος.

Η κυρία Τσούμα αρνήθηκε τον ισχυρισμό γιατρού ότι κάποιος χάκαρε τον λογαριασμό του: «Αυτό δεν ισχύει γιατί δεν έχουμε καταγγελίες ή κρούσματα για τέτοιου είδους τεχνολογική παρέμβαση. Γεγονός είναι ότι αυτά τα φάρμακα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, άρα λοιπόν γίνεται δαπάνη από το ελληνικό Δημόσιο για αυτά τα φάρμακα. Από κει και πέρα, αν αυτά τα φάρμακα ξανά χρησιμοποιούνται, δεν μπορώ να το γνωρίζω και αυτό θα το βγάλει η έρευνα».



Πώς λειτουργεί το σύστημα


Το σύστημα της συνταγογράφησης είναι πλήρως ηλεκτρονικό. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στη βάση του υπάρχουν όλα τα δεδομένα της κίνησης και της ροής. «Από την μέρα που γίνεται η επίσκεψή μας στον γιατρό, η διάγνωση, και η συνταγογράφηση, μέχρι και την τελευταία στιγμή και ώρα που γίνεται η εκτέλεση μιας συνταγής στο φαρμακείο, ή η εκτέλεση ενός παραπεμπτικού σε ένα διαγνωστικό κέντρο», είπε.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι αρμόδιοι έχουν τη δυνατότητα πάνω στη βάση, που έχει τεράστια δεδομένα, με έξυπνα συστήματα να ψάχνουν και να βρίσκουν με παραμέτρους και συγκεκριμένα ερωτήματα συμπεριφορές οι οποίες ξεφεύγουν από τον μέσο όρο.

«Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς το υπουργείο Υγείας μας δίνει συνεχώς παραμέτρους που θέλει να ελέγξει για συμπεριφορές οι οποίες ξεφεύγουν από τον μέσο όρο, και μας δίνει ερωτήματα που εμείς τα εφαρμόζουμε με τους αλγόριθμους πάνω στη βάση και δίνουμε συνεχώς απαντήσεις και στοιχεία στο υπουργείο», κατέληξε η κ. Τσούμα.




Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ - Γιατί ακόμη και νεκρός είναι πρόβλημα για τον Νετανιάχου 

Ο Λίαμ Πέιν δεν έκανε καμία προσπάθεια να προστατευτεί από την πτώση - Είχε απολυθεί από τη δισκογραφική του

Τρομακτικό βίντεο: Η στιγμή που τεράστιο κύμα «καταπίνει» 20χρονο τουρίστα στην Ινδονησία που πόζαρε για φωτογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr