Η «σιωπηλή» νόσος των οστών και η σύγχρονη λύση OsteoStrong

Η «σιωπηλή» νόσος των οστών και η σύγχρονη λύση OsteoStrong

Πώς το πρωτοποριακό σύστημα Spectrum ενισχύει την αναγέννηση των οστών μειώνοντας τον κίνδυνο του κατάγματος, όπως έδειξε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
arthrou-osta
Στις 20 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, φέρνουμε στο προσκήνιο μία από τις πιο ύπουλες και διαδεδομένες ασθένειες των οστών: την οστεοπόρωση. Αυτή η χρόνια νόσος, αν και συχνά περνά απαρατήρητη μέχρι να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οστεοπόρωση πλήττει πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ περίπου 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους. Τα οστά αποτελούν ζωντανούς ιστούς και βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία αναδιαμόρφωσης μέσω της ταυτόχρονης δράσης των οστεοβλαστών και των οστεοκλαστών, που είναι κύτταρα τα οποία συμβάλλουν στην αναδόμηση και αποδόμηση των οστών αντίστοιχα.

Οταν τα κύτταρα αυτά λειτουργούν σε ισορροπία, τη λεγόμενη ομοιόσταση, ο οστικός μας ιστός παραμένει σταθερός. Οταν, λόγω ηλικίας ή παραγόντων που θα αναφέρουμε στη συνέχεια, η δράση των οστεοκλαστών γίνεται ταχύτερη από αυτή των οστεοβλαστών, τότε η ισορροπία αυτή διαταράσσεται και αρχίζουμε να βιώνουμε οστική απώλεια, η οποία δύναται να οδηγήσει αρχικά σε οστεοπενία και έπειτα σε οστεοπόρωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να αδυνατίζουν με πολλές συνέπειες για τη συνολική μας υγεία, μεταξύ των οποίων και ο αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος μετά από κάποια πτώση.

Πού οφείλεται

Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης είναι:

1/ Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε η ικανότητα του σώματος να παράγει νέο οστό μειώνεται, και έτσι μειώνεται η οστική πυκνότητα.

2/ Ορμονικές αλλαγές: Οι αλλαγές στις ορμόνες, ιδιαίτερα η μείωση των οιστρογόνων στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και η μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες, επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των οστών.

3/ Κληρονομικότητα: Η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο. Εάν κάποιος στην οικογένεια έχει οστεοπόρωση, οι πιθανότητες εμφάνισης αυξάνονται.

4/ Διατροφή: Ελλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D στη διατροφή μπορεί να επιταχύνει την οστική απώλεια.

5/ Καθιστική ζωή: Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης μειώνει την ικανότητα του σώματος να διατηρεί υγιή οστά.

6/ Κακές συνήθειες: Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση των οστών.

Κλείσιμο
Επίσης, ορισμένα φάρμακα και παθήσεις μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Κάποια φάρμακα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης είναι:

1/ Κορτικοστεροειδή: Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ασβεστίου και να μειώσει την παραγωγή οστικής μάζας.

2/ Αντικαταθλιπτικά: Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, ειδικά τα SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), έχουν συνδεθεί με μειωμένη οστική πυκνότητα.

3/ Αντιεπιληπτικά: Φάρμακα για την επιληψία, όπως η φαινυτοΐνη και το βαλπροϊκό, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των οστών.

4/ Θεραπεία με αναστολείς αρωματάσης: Αυτά τα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρκίνου του μαστού, μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων επηρεάζοντας την οστική πυκνότητα.

Επιπλέον, κάποιες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση είναι:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές.

Υπερθυρεοειδισμός: Αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορούν να οδηγήσουν σε οστική απώλεια.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1: Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την οστική αναδόμηση και να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Οι συνέπειες

Η οστεοπόρωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων, ιδίως στα ισχία και τη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε πόνο, απώλεια ύψους, μειωμένη κινητικότητα και ποιότητα ζωής. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως λοιμώξεις και θρόμβους. Τα κατάγματα, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, όπως περιορισμένη κινητικότητα, χρόνιο πόνο, ακόμα και αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

OS_google_ADS_180924_960x1200_10

Πώς μπορεί να βοηθήσει η νέα μέθοδος;

Η OsteoStrong® βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης καινοτόμων μεθόδων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος υγείας μέσω του συστήματος Spectrum, μιας προηγμένης τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την εταιρεία για να ενισχύσει τη δύναμη των οστών, την αναγέννησή τους και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος. Το σύστημα της OsteoStrong® βασίζεται σε τέσσερις προηγμένες ρομποτικές μηχανές που ασκούν αξονικές πιέσεις στο σκελετικό σύστημα. Αυτές οι περαστικές δυνάμεις έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν με ασφάλεια μια φυσική προσαρμοστική αντίδραση στα οστά, οδηγώντας σε αύξηση της οστικής πυκνότητας με την πάροδο του χρόνου. Το σύστημα είναι εύκολο και μη επεμβατικό και απαιτεί μόνο 10 λεπτά εβδομαδιαίας χρήσης, γεγονός που καθιστά τη μέθοδο κατάλληλη για άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Την αποτελεσματικότητα του συστήματος οστεογονικής φόρτισης της OsteoStrong® στην αύξηση της οστικής πυκνότητας απέδειξε πρόσφατη επιστημονική έρευνα, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Μητέρας και Παιδιού και Προσαρμοσμένης Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Οστική πυκνότητα

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 140 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η ομάδα Α περιλάμβανε 70 γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με OsteoStrong και η ομάδα Β περιλάμβανε 70 γυναίκες που δεν έλαβαν παρέμβαση άσκησης.

Η συστηματική χρήση των μηχανημάτων της OsteoStrong® οδήγησε σε εντυπωσιακή αύξηση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη μετά από 9 μήνες, μείωση του κινδύνου καταγμάτων και ενίσχυση της συνολικής σκελετικής δομής. Η μέθοδος OsteoStrong® προσφέρει μια καινοτόμο προσέγγιση στην καταπολέμηση της νόσου, δίνοντας νέα ελπίδα σε όσους νοσούν από οστεοπενία και οστεοπόρωση, καθώς και σε όσους επιθυμούν να προλάβουν την εξασθένηση των οστών τους.

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η πρόληψη και η αντιμετώπισή της απαιτούν τη συνδυασμένη δράση της ιατρικής κοινότητας και της τεχνολογίας και ενημέρωση του κοινού.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, ας υπενθυμίσουμε τη σημασία της φροντίδας των οστών μας και ας αξιοποιήσουμε τις νέες μεθόδους για να διατηρήσουμε μια καλή ποιότητα ζωής για το μέλλον.

Η OsteoStrong® έχει 4 κέντρα στη χώρα μας:

Μαρούσι (Γράμμου 73, τηλ.: 210 6179265)
Γλυφάδα (Γρ. Λαμπράκη 34, τηλ.: 210 9647906)
Αθήνα (Περιοχή Χίλτον, Χατζηγιάννη Μέξη 5, τηλ.: 210 7298209)
Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency Thessaloniki, τηλ.: 2310 467490)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης