«Αόρατοι Άνθρωποι: Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη» - Η παρουσίαση του βιβλίου και τα μηνύματα που περνάει

«Αόρατοι Άνθρωποι: Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη» - Η παρουσίαση του βιβλίου και τα μηνύματα που περνάει

Για το βιβλίο μίλησαν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Γιώργος Σταμάτης, ο Χρήστος Αλεφάντης, ο ίδιος ο Μιχάλης Σαμόλης και η συγγραφέας Τόνια Τσακίρη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, μεταφράστρια και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

samolis_parousiasi
Ευκαιρίες και όχι τιμωρίες πρέπει να δίνει η πολιτεία στους «αόρατους» ανθρώπους, η αλληλεγγύη οφείλει να είναι τυφλή σε διακρίσεις και οι άστεγοι έχουν αξιοπρέπεια: αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρουσίαση του βιβλίου «Αόρατοι Άνθρωποι: Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη» της Τόνιας Τσακίρη, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας, στο Σχεδία Home.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Παύλος Γερουλάνος (βουλευτής), ο Γιώργος Σταμάτης (βουλευτής και πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας), ο Χρήστος Αλεφάντης (ιδρυτής της Σχεδίας), ο Μιχάλης Σαμόλης, η συγγραφέας Τόνια Τσακίρη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, μεταφράστρια και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη, τη συγκλονιστική ζωή του οποίου πραγματεύεται το βιβλίο, ο οποίος του θυμίζει τον πατέρα του που του δίδαξε την αγάπη για κάθε άνθρωπο. Επίσης, τόνισε τα μαθήματα ζωής που μπορεί κανείς να πάρει από τον Μιχάλη Σαμόλη και άλλους άστεγους, ενώ προέτρεψε όλους τους Έλληνες να μιλήσουν στους «αόρατους» ανθρώπους, προκειμένου να γίνουν ορατοί.

Ο Χρήστος Αλεφάντης είπε ότι η αλληλεγγύη του περιοδικού δρόμου Σχεδία είναι τυφλή στις διακρίσεις, ενώ αναφέρθηκε και στις ανάγκες των αστέγων, που δεν σταματούν μόνο στη στέγη και στο φαγητό. Οι άστεγοι χρειάζονται συζήτηση, προσοχή και επαφή με τον πολιτισμό και αθλητισμό, προκειμένου να ενταχθούν ολοκληρωτικά στην κοινωνία μας.

Κλείσιμο
Την αναγκαιότητα για παροχή κοινωνικής κατοικίας στους αστέγους τρίτης ηλικίας από την πολιτεία επισήμανε ο Γιώργος Σταμάτης, τονίζοντας ότι το βιβλίο περνάει μηνύματα στην πολιτεία, η οποία πρέπει να δίνει ευκαιρίες στους «αόρατους» ανθρώπους και όχι να τους τιμωρεί. Έχει ευθύνη απέναντί τους, πολλοί βιώνουν την αστεγία με αξιοπρέπεια.

samolis_24


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μπορεί ένας άστεγος να είναι ευτυχισμένος; «Ναι» απαντά ο Μιχάλης Σαμόλης, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που ένα πρωί την εποχή της κρίσης έβαλε όλη τη ζωή του σε μια βαλίτσα, βρέθηκε στον δρόμο, αλλά βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του. Σκοπός της ζωής του πλέον είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, να πετύχουν ότι επιθυμούν και να βρουν τη δική τους αποστολή.

Πρόκειται για το βιβλίο ενός ανθρώπου που κατρακύλησε χωρίς σταματημό, που γκρεμίστηκε μέχρι τα πέρατα της ανθρώπινης φαντασίας, μα ύστερα βρήκε το κουράγιο να πάρει ξανά τον δρόμο προς την επιφάνεια. Προκαλεί τον αναγνώστη να βιώσει τις προσωπικές, συναρπαστικές ιστορίες του, να διδαχθεί από τα μαθήματα ζωής του δρόμου και να βρει διέξοδο σε κάθε πρόβλημα. Αντέχετε;

Ο Μιχάλης Σαμόλης αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για όλους, ενώ η δημοσιογράφος Τόνια Τσακίρη την καταγράφει. Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα στις σελίδες του βιβλίου είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις μια νέα αρχή στη ζωή σου.

Σήμερα μένει σε ξενώνα αστέγων, είναι πωλητής του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και οδηγός στις «Αόρατες Διαδρομές», ενώ το μότο ζωής του είναι ότι η ευτυχία βρίσκεται στα λίγα που είναι και τα σπουδαία και όχι στα πολλά. Παράλληλα, έχει δώσει συνεντεύξεις σε κανάλια της Αμερική, της Κίνα, του BBC, έχει εμφανιστεί σε θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής και τίποτα δεν τον σταματά.

Ειδήσεις σήμερα:

Την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών της ζητά η Όλγα Κεφαλογιάννη

Αυτά είναι τα γραφεία που νοίκιασε ο Κασσελάκης για τους εθελοντές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του

«Έγραψαν αναπηρικό αμαξίδιο που δεν χρειάζομαι» - Ασθενής καταγγέλλει πως «φόρτωσαν» το ΑΜΚΑ της €13.000



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης